Η Δικαιοσύνη την επόμενη μέρα των εκλογών

Της Ελένης Τσιάβο

Ξημέρωσε η 8η Ιουλίου και πλέον έχουμε στην διακυβέρνηση του τόπου μας την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και στο τιμόνι της τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και οι αμφιλεγόμενες διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων είναι η προτεραιότητα που έχει διαρκώς επαναλάβει ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης.

Οι δύο νέοι ποινικοί κώδικες έχουν αποσπάσει ποικίλες κριτικές από τον νομικό κόσμο. Ταυτόχρονα ουσιώδες ζήτημα αποτελεί και το θέμα για το ποιοι θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Έτσι, με σχεδόν δεδομένο ότι το ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου περνάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κρατήσει τα πρόσωπα που ήδη έχουν επιλεγεί για την εισαγγελία και την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή θα προχωρήσει σε νέες επιλογές.

Λίγο πριν την εκπνοή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απερχόμενη πια κυβέρνηση είχε αποφανθεί επιλέγοντας για πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη Δήμητρα Κοκοτίνη. Δυο δικαστικοί λειτουργοί που παρά την υψηλή τους κατάρτιση βρέθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση λόγω της προεκλογικής περιόδου και των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αυτό γιατί νομικοί και συνταγματολόγοι αμφισβήτησαν έντονα τον τρόπο επιλογής τους από την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν κορυφαίοι νομικοί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν διέθετε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Σε σχετική ερώτηση πάντως ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το τι θα πράξει αν αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως η απερχόμενη κυβέρνηση δεν είχε τη νομιμοποίηση να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιλογή των κυριών Καλού και Κοκοτίνη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ποινικός κώδικας

Μεγάλο ζήτημα για την νέα κυβέρνηση αποτελούν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα ποινικής δικονομίας που δίνουν το δικαίωμα σε πολυισοβίτες να αιτηθούν υφ΄όρων απόλυση, υπό τον όρο ότι έχουν εκτίσει 16 χρόνια από τις ποινές που τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια.

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα είναι οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «17Ν», οι οποίοι αν και έχουν καταδικασθεί σε πολλές φορές ισόβια για πράξεις τους, εντούτοις αποκτούν το δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν υπό όρους. Επίσης, αναφορικά με τους δυο νέους Κώδικες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για τις διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα (διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών, κ.ά) και οι οποίες δυνητικά ανοίγουν το δρόμο για αποφυλάκιση ποινικών κρατουμένων.

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την κυβέρνηση, θα καταργήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων.

Σε δύσκολη θέση η δικαιοσύνη

Ένας μικρός… εμφύλιος φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Δικαιοσύνη με «φόντο» τις καταγγελίες για την υπόθεση της Novartis.

 

Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δυο ποινικές προκαταρκτικές έρευνες με αφορμή τις καταγγελίες αλλά και τις κατηγορίες που αντάλλαξαν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis.

Αργότερα αναμένεται και η απόφαση της εισαγγελίας Διαφθοράς για το τι θα πράξει ως προς τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται για το θέμα της πολύκροτης υπόθεσης για τη Novartis. Αν δηλαδή, θα αρχειοθετήσει ή όχι τη σχετική δικογραφία για τα εξής πρόσωπα: Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, για τα οποία η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται ακόμα.

Ενώ στο αρχείο έχει τεθεί από την εισαγγελία η δικογραφία ως προς τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.