Εκλογές: Τα ονόματα και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Μπορεί η ημερομηνία για τις εκλογές να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη, αν και η Κυριακή 9 Απριλίου είναι πλέον η επικρατέστερη για να στηθούν οι κάλπες, αλλά στην Πειραιώς έχουν ουσιαστικά «κλειδώσει» τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.

Ο στόχος από την αρχή ήταν να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση σε τοπικό επίπεδο επαγγελματικών τάξεων, παραγωγικών φορέων και στελεχών, αλλά και να υπηρετηθεί η στρατηγική της διεύρυνσης. Πλέον απομένει να οριστικοποιηθεί ένας μικρός αριθμός υποψηφίων και να δώσει την τελική έγκριση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έχουν ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα.

Εκτός από τις υποψηφιότητες του Απόστολου Σπυρόπουλου στην Αρκαδία και της Ελευθερίας Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, και την προσχώρηση του πρώην εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Χαριλάου Τρικούπη Σπύρου Καρανικόλα στη Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται και άλλες μετακινήσεις στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιδιώκει η Πειραιώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκπαιδευτικός Χαρά Ντερμανάκη, πρώην υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, φαίνεται πως είναι κοντά στο να κατέβει με τη Ν.Δ.

Οπως και ο αυτοδιοικητικός Γιώργος Γουλτίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος στην Ημαθία.

Αττική

Στο Λεκανοπέδιο και στην Α’ Αθηνών, νέες υποψηφιότητες είναι αυτή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων Αννας Ροκοφύλλου, της δικηγόρου Εβίτας Βαρέλα, του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρου Τσάπαλου και της αναπληρώτριας της γραμματείας των ΑμεΑ της Ν.Δ. Φαίδρας Τσαλαχούρη.

Στον Βόρειο Τομέα, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, κατεβαίνουν η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρώην βουλευτής Αρια Αγάτσα και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Επίσης, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, η Φωτεινή Βρύνα, ο αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου Μανώλης Κουτσογιαννάκης και η Μαργαρίτα Βάρσου.

Ακόμα, ο επιχειρηματίας Τάσος Ζαχαρόπουλος, που το 2019 είχε κατέβει με την Ενωση Κεντρώων, και η Ολια Νικολοπούλου.

Στον Νότιο Τομέα, εκτός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, κατεβαίνουν ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης και ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης.

Ακόμα, η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής και πρώην δημοτική σύμβουλος στο Παλαιό Φάληρο Μαρία Ζάγκα, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη και η πρώην βουλευτής με το ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου, που είναι κωφή, με την υποψηφιότητά της να δείχνει το βάρος που δίνει η Ν.Δ. στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον Δυτικό Τομέα, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, η δημοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή, ο εφοριακός Μπάμπης Καούκης, ο Μπάμπης Αποσκίτης και η Ουρανία Σαγιάκου. Στην Ανατολική Αττική, για πρώτη φορά κατεβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Ακόμα, ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης, ο γενικός γραμματέας των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος και ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας, Νεκτάριος Καλαντζής. Στη Δυτική Αττική εκκρεμεί μία θέση από τις έξι για να κλείσει το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και φαβορί είναι ο πολιτικός φίλος του Αδωνι Γεωργιάδη, Σταμάτης Πουλής, που δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή. Στην Α’ Πειραιώς, υποψήφια θα είναι η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Βλαχάκος. Στη Β’ Πειραιώς κατεβαίνουν ο πρώτος επιλαχών το 2019 Γιώργος Βρεττάκος, ο Μιχάλης Λιβανός, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σαλαμίνας Παναγιώτης Πούτος, η Ελένη Καλαϊτζάκη και ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα.

Θεσσαλονίκη

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός δεν θα επιστρέψει τελικά στα ψηφοδέλτια μετά από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, καθώς και η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα. Στη Β’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρώτος επιλαχών το 2019 Φάνης Παππάς και η Αρτεμις Αγαθοκλέους.

Περιφέρεια

Στην Αχαΐα, όπου ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα, ακούγεται έντονα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, ενώ φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» ο Νίκος Σπηλιόπουλος και η Παναγιώτα Παυλοπούλου.

Στην Ηλεία, όλα δείχνουν πως υποψήφιος θα είναι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος της χώρας μας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αν και πολλοί θεωρούσαν ότι θα κατέβει στην Α’ Αθηνών, εκεί όπου εκλεγόταν για χρόνια, ενώ έχει διατελέσει και δήμαρχος Αθηναίων, οδεύει προς την Ηλεία από όπου έχει ρίζες. Νέες υποψηφιότητες είναι και αυτές του Νίκου Καλάκου και της Αννας Βλαγκούλη, κόρης του Θόδωρου Βλαγκούλη, που διαχρονικά ήταν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, ενώ στις λίστες φαίνεται να επιστρέφει και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Στη Μεσσηνία, νέες υποψηφιότητες είναι αυτές της Παναγιώτας Κουμάντου, κόρης του πρώην δημάρχου της Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου, της Μαρίας Γυφτέα και της Δώρας Λοΐζου. Στην Κέρκυρα, στις «γαλάζιες» λίστες θα είναι ο Αγγελος Σπύρου, γιος του πρώην βουλευτή και περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου. Στη Λάρισα, νέες υποψηφιότητες είναι της Ρένας Καραλαριώτου, που είχε διεκδικήσει τον δήμο, του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Χρήστου Καπετάνου και του πρώτου σε ψήφους περιφερειακού συμβούλου Σάκη Παιδή. Στην Καρδίτσα, υποψήφιοι θα είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αριστοτέλης Σπανιάς και ο Φώτης Βρεκός, που προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. Στα Τρίκαλα κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης και η Χαρά Ξάνθη, ενώ στην Πιερία υποψήφιος θα είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλίας Τάπρας. Στην Κοζάνη, ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Δακής θα είναι στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο διοικητής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Σταύρος Παπασωτηρίου στη Φλώρινα. Στη Δράμα για πρώτη φορά κατεβαίνει ο αντιδήμαρχος της πόλης Μιχάλης Τάσσου. Ο καθηγητής Οικονομικών Ναπολέων Μαραβέγιας κατεβαίνει στην Κεφαλονιά.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Στη δημοσιότητα το 75% των ψηφοδελτίων – Η λίστα των υποψηφίων

Υπενθυμίζεται ότι στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε αναφορικά με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι «αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση που αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, εκφράζουν την ανανέωση, αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, την διαδρομή και την καταξίωσή τους ο καθένας και καθεμιά στον τομέα του, στην εργασία, στην επιστήμη, τον πολιτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στην συλλογική μας προσπάθεια».

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνει πράξη την ισάριθμη αντιπροσώπευση με την υιοθέτηση της αναλογίας 50-50 ανδρών και γυναικών στο 100% των υποψηφιοτήτων. Ως προς την ανανέωση, σημειώνουν ότι το 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι το 2019. Επιπλέον αναφέρουν ότι «η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που επιβεβαιώνεται από τις υποψηφιότητες, επιβεβαιώνει και την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο χώρο».

Ακολουθεί αναλυτικά το 75% των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

ΛΕΣΒΟΣ (5 υποψήφιοι)

Μπουρνούς Γιάννης, βουλευτής

Μαντζαβέλας Αντώνης, δασολόγος

Μοιρασγεντής Δημήτρης δικηγόρος

Νικολάρα Μαρία, πολεοδόμος

Βάσιλα Μυρσίνη, αγρότισσα

ΧΙΟΣ (4 υποψήφιοι)

Μιχαηλίδης Αντρέας, βουλευτής

Βλάτα Αγγελική, 38 χρονών, Πληροφορικός

Νεαμονιτάκης Μάριος, ελεύθερος επαγγελματίας

Πειραντάκου Σέβη, δικηγόρος

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ (7 υποψήφιοι)

Γάκης Δημήτρης, βουλευτής

Καματερός Ηλίας, πρώην βουλευτής,

Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής

Καραγιάννη Χρύσα, διατροφολόγος

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συρμαλένιος Νίκος , βουλευτής

Γλέζος Βασίλης, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Δίκτυο εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού

Μαραγκός Γιώργος, πρώην δήμαρχος Σύρου

Χανιώτη Μαρία, Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Πάρου

ΣΑΜΟΣ (3 υποψήφιοι)

Βαρδαρός Σταμάτης,  πρώην Αναπληρωτής Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας

Κάρλας Μανώλης,πρώην νομάρχης Σάμου, περιφερειακός σύμβουλος γιατρός

Δεμερτζή Ελπινίκη,  αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου

ΕΒΡΟΣ (6 υποψήφιοι)

Γκαρά Νατάσα, βουλευτής

Βαλαβανίδου Σμάρω, δημόσιος υπάλληλος

Μπέρδου Κατερίνα, 38 ετών δικηγόρος

Δέδογλου Σπύρος, ελεύθερος επαγγελματίας

Μαλτέζος Μενέλαος, λογιστής, Οικονομικό Επιμελητήριο

Τσολακίδης Βασίλης, αρχιτέκτονας

ΔΡΑΜΑ (5 υποψήφιοι)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος, βουλευτής

Αβραμίδης Κώστας, δικηγόρος

Καραγιαννίδης Χρήστος, πρώην βουλευτής

Βλαχοπούλου Αλεξάνδρα, ακτιβίστρια φιλοζωικού κινήματος

Ερημίδου ‘Αννα, αγρότισσα

ΡΟΔΟΠΗ (5 υποψήφιοι)

Χαρίτου Τάκης, βουλευτής

Φερχάτ Οζγκιούρ, οδοντίατρος

Χουσαμετίν Μεμέτ, γιατρός

Γαβρίδου Χριστίνα

ΞΑΝΘΗ (5 υποψήφιοι)

Ζειμπέκ Χουσείν, βουλευτής

Γιαννακίδης Στάθης, πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Κυνηγοπούλου Αθηνά, ελεύθερη επαγγελματίας

Τζαμπάζη Μαρία, εκπρόσωπος κοινοτήτων Ρομά

ΠΙΕΡΙΑ (6 υποψήφιοι)

Σκούφα Μπέτυ. Βουλευτής

Χαιλατζίδου Γνωσούλα, εκπαιδευτικός

Γκούνας Θανάσης,  καθηγητής πανεπιστημίου

Ζάννας Ζήσης, πρώην βουλευτής

Ζαρώτης Διονύσης, εκπαιδευτικός

ΗΜΑΘΙΑ ( 6 υποψήφιοι)

Τόλκας ‘Αγγελος, βουλευτής

Καρασαρλίδου Φρόσω, πρώην βουλευτής

Μαρκούλης Αντώνης, δικηγόρος Τσαπαρόπουλος Πέτρος, γιατρός

Γιωτάκη Φανή, δικηγόρος

Σαράντη Βαρβάρα, εκπαιδευτικός

ΣΕΡΡΕΣ (7 υποψήφιοι)

Αβραμάκης Λευτέρης, βουλευτής

Καρπουχτσής Κώστας, δικηγόρος

Σαββίδου Ιορδάνα, συνταξιούχος αστυνομικός

ΚΙΛΚΙΣ (5 υποψήφιοι)

Αγαθοπούλου Ειρήνη, βουλευτής

Παναγιωτίδου Μάνια,  ιδιωτική υπάλληλος

Δημητριάδης Λεωνίδας, ελεύθερος επαγγελματίας

Παππάς Πέτρος, γιατρός

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (5 υποψήφιοι)

Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής

Ιγγλέζη Κατερίνα, πρώην βουλευτής

Μουλαγιαννός Λεωνίδας, εκπαιδευτικός

Φωτακίδης Δημήτρης, δικηγόρος

Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (21 υποψήφιοι)

Αμανατίδης Γιάννης, βουλευτής

Γιαννούλης Χρήστος, βουλευτής

Ζουράρης Κώστας, βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, βουλευτής

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος,βουλευτής

Μυλόπουλος Γιάννης, πανεπιστημιακός

Ρόκος Χρήστος, γιατρός

Στυλιανού ‘Αρης, πανεπιστημιακός

Mάρδας Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρώην υπουργός

Νοτοπούλου Κατερίνα, βουλευτής

Μανιάκα Κορίνα, ξενοδοχουπάλληλος

Φουντουκίδου Σοφία, ψυχολόγος , social robotics

Χρυσίδου Έλλη, εικαστικός

Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (12 υποψήφιοι)

Φάμελλος Σωκράτης, βουλευτής

Βασιλειάδης Γιώργος, εκπαιδευτικός

Μουρατίδης Αντρέας, γιατρός

Ραβναλής Δημητρης, εφοριακός

Αυγέρη δώρα, βουλευτής

Βιόλα Κωστή Μακρίνα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, μεταναστευτικής καταγωγής

Γαβανά Μάγδα, γιατρός

Παναγιωτίδου Όλγα, κτηνοτρόφος

ΚΑΒΑΛΑ (6 υποψήφιοι)

Ελευθεριάδου Τάνια, βουλευτής

Εμμανουηλίδης Δημήτρης, πρώην βουλευτής

Καρατσιουμπάνης Γιώργος, οικονομολόγος-διεθνολόγος

Ξουλόγης Φιλήμων, γεωπόνος

Μυρλή Αναστασία, εκπαιδευτικός

Παναγιωτίδου Αθηνά, νηπιαγωγός

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (11 υποψήφιοι)

Βαρδάκης Σωκράτης,  βουλευτής

Ηγουμενίδης Νίκος ,βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης, βουλευτής

Αρμουτάκης Γιώργος, πρώην δήμαρχος Φαιστού

Σμπώκος Βασίλης, αγροτοκτηνοτρόφος

Καρούτζου Φαίδρα, δικηγόρος, ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Μακρή Κορνηλία,

Μαρή Μαρία, αρχαιολόγος

ΧΑΝΙΑ (6 υποψήφιοι)

Πολάκης Παύλος , βουλευτής

Σταθάκης Γιώργος, πρώην υπουργός

Αρσενίδη, διευθύντρια ΕΛΕΠΑΠ Χανίων

Βαγιωνάκη Βάλια, πρώην βουλευτής

Μανιμανάκη Κατερίνα, αντιπρόεδρος ένωσης Γιατρών Χανίων

ΡΕΘΥΜΝΟ (4 υποψήφιοι)

Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής

Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός

Μανουσάκη Χρυσούλα, πολιτικός μηχανικός

ΛΑΣΙΘΙ (4 υποψήφιοι)

Θραψανιώτης Μανώλης, βουλευτής

Πετράκη Πελαγία, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης

Καλαιτζάκης Μανώλης, δικηγόρος

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (3 υποψήφιοι)

Γαλιατσάτος Σπύρος, πρώην αντιπεριφερειάρχης

Φαραντούρης Νίκος, πανεπιστημιακός

Πολλάτου Διονυσία, εκπαιδευτικός

ΛΕΥΚΑΔΑ (3 υποψήφιοι)

Γρηγόρης Σταύρος, γιατρός

Καλού Πάττυ, αρχιτέκτονας, μουσικός

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Αρμένης Γιώργος

Ξένος Σπύρος, κοινωνιολόγος

Μαρούδα Τασία, γιατρός

ΚΕΡΚΥΡΑ (5 υποψήφιοι)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος, βουλευτής

Παγκράτη Δωροθέα-Ελένη, πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών

Πανδή Νικολέτα, φαρμακοποιός

ΑΡΤΑ (4 υποψήφιοι)

Γεροβασίλη Όλγα, βουλευτής

Τσιρκας Βασίλης, δικηγόρος, 42 ετών Βλάρας  Γρηγόρης, δημόσιος υπάλληλος Μπουραντά Μαργαρίτα, παιδοψυχολόγος

ΠΡΕΒΕΖΑ (4 υποψήφιοι)

Μπάρκας Κώστας, βουλευτής

Λελοβίτης Πανος,  πρόεδρος ΕΛΜΕ Πρέβεζας

Μάρκου Μαρία, φιλόλογος

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (3 υποψήφιοι)

Κάτσης Μάριος, βουλευτής

Γόγολος  Γιάννης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Στεργίου ‘Αννα, δημοσιογράφος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (7 υποψήφιοι)

Τζούφη Μερόπη, βουλευτής

Σουλελέ Λίλα, δικηγόρος

Στέφος Γιάννης, εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής

Αλμπάνης, πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γρίβας Χρήστος, ΑΔΕΔΥ

Οικονόμου Θανάσης, πρώην βουλευτής

ΗΛΕΙΑ (7 υποψήφιοι)

Καλαματιανός Διονύσης,  βουλευτής

Μπαλαούρας Γεράσιμος,  πρώην βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Γιώργος, ελεύθερος επαγγελματίας

Φωτόπουλος Χρήστος, εκπαιδευτικός

Αναστασοπούλου  Ζωή, δικηγόρος Βασιλοπούλου Βίκυ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (9 υποψήφιοι)

Βαρεμένος Γιώργος, βουλευτής

Μωραίτης Θάνος, βουλευτής

Καραγκούνης Σταύρος, εκπαιδευτικός

Θεοδωράκης Γρηγόρης, πρώην ΓΓ δημόσιας διοίκησης

Ζαμπάρας Μίλτος, περιβαλλοντολόγος

Παντιώρα Φωτεινή, πρώην ειδική γραμματέας Διαχείρισης Κρίσεων

Τσιμλή Ειρήνη, δημοτική υπάλληλος

ΑΧΑΪΑ (12 υποψήφιοι)

Μάρκου Κώστας, βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Αντρέας, γιατρός

Μπάκας Θεμιστοκλής, οικονομικός αναλυτής, στεγαστική πολιτική

Ανδρικόπουλος Αριστείδης, πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ

Γεωργακόπουλος  Τάκης, γιατρός

Κυριακόπουλος Γιώργος, εργαζόμενος ΕΦΚΑ

Αναγνωστοπούλου Σία, βουλευτής

Παναγοπούλου Γιώτα, συνδικαλίστρια

Αδαμοπούλου Ελένη, γιατρός

Τσονάκα Αγγελική, μηχανικός

Μαμή  Παναγούλα, γιατρός

Στέφου Μαρία, δικηγόρος

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (6 υποψήφιοι)

Μιχαλάκης Νίκος, γιατρός, πρώην βουλευτής

Αγόρης Κωνσταντίνος, δημοσιογράφος

Βαιόπουλος Γιώργος, κτηνοτρόφος

Βράτζα Παναγιώτα, πρώην βουλευτής

Κατσαβριά Χρυσούλα, πρώην βουλευτής

Τεντολούρη Αγγελική, νομικός

ΜΑΓΝΗΣΙΑ (7 υποψήφιοι)

Παπανατσιου Κατερίνα, βουλευτής

Χρυσοβελώνη Μαρίνα, πρώην βουλευτής

Στάχτου Θάλεια, πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Βόλου

Μεικόπουλος Αλέξανδρος, βουλευτής

Αραμπατζής Μπάμπης

Δραμητινός Ματθαίος, γιατρός

Φαδάκης Θανάσης, μηχανολόγος

ΤΡΙΚΑΛΑ (6 υποψήφιοι)

Δριτσέλη Παναγιώτα, πρώην βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα, επιχειρηματίας

Χαρτοπούλου Πέρυ, δικηγόρος

Σιμορελης Χρήστος, βουλευτής

Τσικρικάς Λευτέρης, μουσικός

Χαιδος Γιάννης, φαρμακοποιός

ΛΑΡΙΣΑ (11 υποψήφιοι)

Κόκκαλης Βασίλης, βουλευτής

Καρυπίδης Γιάννης, γιατρός, αντιδήμαρχος Ελασσόνας

Νταής Παναγιώτης, αντιδήμαρχος Λάρισας

Πέκας Απόστολος, πολιτικός μηχανικός

Τσακνάκης Πέτρος, αντιπρόεδρος εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ

Βαγενά ‘Αννα, βουλευτής

Ακριβούλη Ζωή, οικονομολόγος

Μεγαλιού Ερμίνα, ΕΛΜΕ Λάρισας

Α’ ΑΘΗΝΑΣ (17 υποψήφιοι)

Αρσένη Τζένη, σκηνοθέτης

Βιδαλη Σοφία, καθηγήτρια πανεπιστημίου, εγκληματολόγος

Ελεφαντη ‘Αννα , ηθοποιός

Κανελλοπουλου Μαρία, ηθοποιός

Κουβελη Μαρία, δικηγόρος

Ματσούκα Χαρά, γιατρός

Χριστοδουλοπούλου Τασία, πρώην υπουργός

Βερναρδάκης Χριστόφορος, βουλευτής

Βούτσης Νίκος, βουλευτής

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Φίλης Νίκος, βουλευτής

Ηλιόπουλος Νάσος, πρώην υπουργός

Μανιός Νίκος, πρώην βουλευτής

Χατζηνικόλας Δημήτρης, δημοσιογράφος

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (23 υποψήφιοι)

Φωτίου Θεανώ, βουλευτής

Χρηστίδου Ραλλία , βουλευτής

Δουβή Αγγελική

Καραμεσίνη Μαρία, πανεπιστημιακός

Κατρανίδου, συνδικαλίστρια

Κατριβάνου Βασιλική, πρώην βουλευτής

Κούβελα Φωτεινή

Μουζάλας Γιάννης,  βουλευτής

Μπαλάφας Γιάννης, βουλευτής

Παππάς Nίκος,  βουλευτής

Βανδώρος Μανώλης, πληροφορική

Γέργος Νίκος

Θεοχαρόπουλος Θανάσης, πρώην βουλευτής

Κυρίτσης Γιώργος, δημοσιογράφος

Ματζουράνης Γιάννης, δικηγόρος

Τζουμάκας Στέφανος

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Τσακαλώτος Ευκλείδης, βουλευτής

Ζαχαριάδης Κώστας, βουλευτής

Κατρούγκαλος Γιώργος, βουλευτής

Σκουρλέτης Πάνος, βουλευτής

Αθανασίου Μάριος, πολιτισμός

Σακελλάρης Δημήτρης, εκπαιδευτικός

Χατζησωκράτης Δημήτρης,

Μπαλάφας Γιώργος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής

Καββαδία Αννέτα, πρώην βουλευτής

Χατζησοφιά ‘Αννα, πολιτισμός

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (15 υποψήφιοι)

Αχτσιογλου Έφη, βουλευτής

Δούρου  Ρένα, πρώην βουλευτής

Καφαντάρη Χαρά,  βουλευτής

Βλάχου Ελένη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια

Κεσίδου Όλγα, γιατρός

Βίτσας Δημήτρης,  βουλευτής

Δραγασάκης Γιάννης,  βουλευτής

Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής

Παπαχριστόπουλος Θανάσης, πρώην βουλευτής

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (15 υποψήφιοι)

Βαρέλη Στεφανίδη Ζωή, αθλητισμός

Λεβέντη Αγγελική, εργαζόμενη ΕΦΚΑ

Δούση Μάγκυ, επικοινωνιολόγος

Κουτσουμπέλη Μακεδονία,

Κοροβέση Μύρτω, δικηγόρος

Θεοχάρη Καίτη, αναπηρικό κίνημα

Σπιρτζης Χρήστος, βουλευτής

Σκουρολιάκος Πάνος, βουλευτής

Αθανασίου Νάσος, δημοσιογράφος

Δέδες Γιάννης, πρώην βουλευτής

Καραμέρος  Γιώργος, δημοσιογράφος

Μπουλέκος Γιάννης, δικηγόρος

Φιλίππου, πρωην δήμαρχος Σαρωνικού

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (6 υποψήφιοι)

Βουτυράκου  Διάνα

Στεφάτου Διονυσία, δημόσιος υπάλληλος

Παππά Γιώτα, περιφερειακή σύμβουλος

Τσίπρας Γιώργος, βουλευτής

Νεφελούδης Αντρέας, πρώην ΓΓ Εργασίας

Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ (7 υποψήφιοι)

Δρίτσας Θοδωρής, βουλευτής

Μπελαβίλας Νίκος, πανεπιστημιακός

Φωτιάδης Χρηστος, ηλεκτρολόγος μηχανικός

Μπακαδήμα  Φωτεινή, βουλευτής

Γεννιά Γεωργία, πρώην βουλευτής

Λογοθέτη Κατερίνα, οικονομολόγος

Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ (11 υποψήφιοι)

Κασιμάτη Νίνα, βουλευτής

Καρακώστα Εύη, πρώην βουλευτής

Γιαννακάκη Μαρία, πρώην βουλευτής

Κυλλάκου Καίτη, δικηγόρος

Ραγκούσης Γιάννης, βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων, βουλευτής

Αλεβιζόπουλος Γιώργος, μεταλλεργάτης

Κοτζάι Αντιλιάν, Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”

Μανωλάκος Βασίλης, συνδικαλιστής

Θεόδοτος Μιλτιάδης, αντιδήμαρχος Κερατσινίου

ΑΡΓΟΛΙΔΑ (5 υποψήφιοι)

Γαβρήλος Γιώργος, δικηγόρος

Παπαιωάννου Τάκης

Σκούρτη Βιβή, εκπαιδευτικός

ΑΡΚΑΔΙΑ  (5 υποψήφιοι)

Παπαηλιού Γιώργος, βουλευτής

Στάικος Χρήστος, χημικός

Παπαδόπουλος Διονύσης

Γιαννούλη Αντωνία, ηθοποιός

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (7 υποψήφιοι)

Χαρίτσης Αλέξης, βουλευτής

Κωνσταντινέας Πέτρος, πρώην βουλευτής, αθλητισμός

Μάκαρης Μανωλης, γιατρός

Στέφανος Παναγιώτης, οικονομολόγος

Βεργινάδη Μελίνα, δικηγόρος

Ζαχαροπούλου Γιούλα, υπάλληλος ΔΕΔΗΕ

Κιουρή Χαρά, εκπαιδευτικός

ΚΟΡΙΝΘΙΑ (6 υποψήφιοι)

Ψυχογιός Γιώργος, βουλευτής

Δέδες Γιώργος, πρώην γγ δημοσίων έργων

Θελερίτη Μαρία , πρώην βουλευτής

Κονομόδη Έλενα, δικηγόρος

Σουκαρά Τζένη, δημοσιογράφος

ΕΥΒΟΙΑ (8 υποψήφιοι)

Αποστόλου Βαγγέλης, βουλευτής

Χατζηγιαννάκης Μίλτος, βουλευτής

Κεδίκογλου Συμεών, πρώην βουλευτής

Ακριώτου Θεοδώρα, εικαστικός

Φρυγανιώτη Ευλαμπία, σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου

Θαλασσινού Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός

ΦΘΙΩΤΙΔΑ (6 υποψήφιοι)

Σαρακιώτης Γιάννης, βουλευτής

Παπουτσάς Νίκος, δικηγόρος

Λάζου Βασιλική, πανεπιστημιακός

ΦΩΚΙΔΑ (3 υποψ)

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, πρώην βουλευτής Τσαμαντάνης Χρήστος, Μηχανικός

Μαστροπέρρου Λουκία, δικηγόρος

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (3 υποψ.)

Μπερμπέρης Μωυσής

Βεντούρη Μαρία

ΒΟΙΩΤΙΑ (5 υποψ.)

Πούλου Γιώτα, βουλευτής

Δούμας Αχιλλέας, αγρότης

Παπαχαραλάμπους Χαράλαμπος, δικηγόρος

ΛΑΚΩΝΙΑ (5 υποψ.)

Αραχωβίτης Σταύρος, βουλευτής

Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα, λογίστρια

Σταματάκου Αρχοντούλα, συνταξιούχος τραπεζικός

Τσαλπατούρος Αλέξιος, εργαζόμενος ΑΔΜΗΕ

Υμέρι Σουλβάν, αθλητισμός

ΓΡΕΒΕΝΑ (3 υποψ.)

Μπγιάλας Χρήστος, πρωην βουλευτής

Καλαμάρας Γιώργος, δημόσιος υπάλληλος

Τζουβάρα Φωτεινή, δικηγόρος

ΦΛΩΡΙΝΑ (4 υποψ.)

Πέρκα Πέτη, βουλευτής

Χατζηκωνσταντίνου Πασχαλιά, νηπιαγωγός

Μπίρος Στέφανος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Κωτακίδης Γιώργος, γιατρός

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (3 υποψ.)

Τελιγιορίδου Ολυμπία, βουλευτής

Γιαγκόπουλος Κώστας, δικηγόρος

Σίσιος Γιάννης, αρχαιολόγος

ΚΟΖΑΝΗ (6 υποψ)

Βέττα Καλλιόπη, βουλευτής

Μιχελάκη Εφή, εκπαιδευτικός

Καρυπίδης Θοδωρος, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Πασαλίδης Κώστας,  πρώην εργαζόμενος ΔΕΗ

ΠΕΛΛΑ (6 υποψ.)

Τζάκρη Θεοδώρα, βουλευτής

Δαντσή Παρασκευή , μηχανικός

Σηφάκης Γιαννής, πρώην βουλευτής

Σταυρίδου Σοφία, αγρότισσα Σκύδρα

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα ΑλλαγήςΗ ανανέωση αγγίζει το 63%

Με ηχηρά ονόματα από το παρελθόν, αλλά και ανανέωση που αγγίζει το 63%, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν τα πρώτα που ανακοινώθηκαν, στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Εχοντας παρουσιάσει πάνω από το 80% των υποψηφιοτήτων, ο επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων του κόμματος Ευάγγελος Αργύρης υπογράμμισε με υπερηφάνεια ότι το 31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών, κάτι που αποτελούσε εξαρχής στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία, το 92% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 30% κατέχει μεταπτυχιακό και το 12% διδακτορικό δίπλωμα.

Μεταξύ των ψηφοδελτίων που δεν ανακοινώθηκαν ήταν, όπως αναμενόταν, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που παραδοσιακά παρουσιάζεται τελευταίο και πάντως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Σε αυτό λέγεται ότι θα φιγουράρουν μεταξύ άλλων ο θρυλικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, γνωστός άλλοτε και ως «Φάντομ της Εθνικής», Νίκος Σαργκάνης, αλλά και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αείμνηστου αγωνιστή της Αριστεράς.

Στα «βαριά χαρτιά» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που πολιτεύεται στην Αχαΐα, αλλά και πρώην υπουργών, όπως του πολύπειρου Κώστα Σκανδαλίδη και του Παύλου Γερουλάνου, αμφότεροι στην Α’ Αθηνών. Στην ίδια περιφέρεια, ηχηρά θεωρούνται και τα ονόματα της Ρωξάνης Μπέη, δικηγόρου και κόρης του διατελέσαντος δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, καθώς και του Δημήτρη Οικονόμου, συμβούλου επιχειρηματικού σχεδιασμού και επενδύσεων και γιου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου. Αίσθηση προκάλεσε και η επανεμφάνιση στο ψηφοδέλτιο Ροδόπης του Γιώργου Πεταλωτή, αλλά και των Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Μαγκριώτη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία πολιτεύονται ακόμα, μεταξύ άλλων, εκπροσωπώντας μια πολύ νεότερη γενιά, η Δέσποινα Δαλαμπούρα, ο Αντώνης Σαουλίδης και η Νάνσυ Παπαδάτου. Ως «μεταγραφή» από το ΜέΡΑ25, με το οποίο αρχικά εξελέγη, πλην όμως στη συνέχεια παρέμεινε ως ανεξάρτητη βουλευτής, νοείται η Κωνσταντίνα Αδάμου, που βρίσκεται από κοινού με πολλούς ακόμα στη λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης, όπως επίσης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας και ο νυν βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Δύσκολη περιφέρεια θεωρείται η Β1 του Βορείου Τομέα Αθηνών, όπου πολιτεύονται οι πρώην υπουργοί Ανδρέας ΛοβέρδοςΜιλένα Αποστολάκη και Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και πολύ αξιόλογα στελέχη εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, όπως ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος και οι νομικοί Παναγιώτης ΒλάχοςΡένια Ζαρκαδούλα κ.ά. Δυνατά ονόματα συναντά κανείς και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, αφού εκεί πολιτεύεται ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, η νυν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ο γνωστός ε.α. αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος, ο Ηρακλής Δρούλιας, ο Γιάννης Κανελλάκης κ.ά. «Βαριά» ονόματα βρίσκει κανείς και στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα, με τη βουλευτή Τόνια Αντωνίου να πολιτεύεται εκεί, αλλά και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Παύλο Χρηστίδη, τον στενό πολιτικό φίλο του Ν. Ανδρουλάκη και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη κ.ά. Στην Α’ Πειραιώς θα κονταροχτυπηθούν, μεταξύ άλλων, η Μάρα Κουκουδάκη, ο Βασίλης Κατσαφάδος και ο Ανδρέας Βροντάκης. Στην Ανατολική Αττική κατεβαίνουν ο πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά και ο Παντελής Ασπραδάκης, ο Γιάννης Σμέρος κ.ά.

Πηγή