Το αμαρτωλό Υπουργείο Εξωτερικών του κυρίου Δένδια

Για προσωπικό του όφελος ο υπουργός καλύπτει διπλωματικό υπάλληλο στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη επειδή παραβίασε υπηρεσιακό απόρρητο

 

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη 

Σε παλαιότερα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στη δράση των Ελλήνων διπλωματών στην Ιαπωνία και στη Ρωσία. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Καραπέτσας γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο από τη θητεία του στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωσική πολυεθνική κατασκεύασε εργοστάσιο ρωσικής «φέτας» που φέρει ψευδεπίγραφα το ελληνικό εμπορικό σήμα «Feta Greek» και την ελληνική σημαία. Ωστόσο ο κ. Καραπέτσας δεν τιμωρήθηκε για το ελληνικό εμπορικό σήμα «Feta Greek» αλλά ούτε για χρήση με πρόθεση υπηρεσιακού διπλωματικού απορρήτου εν γνώσει της προέλευσής του με σκοπό βλάβης τρίτου.

Γιατί όμως δεν τιμωρήθηκε για τα παραπάνω; Υπάρχει άραγε κάποιος που κάνει τα «στραβά μάτια» σε όλα αυτά;

Ως πότε θα βρίσκονται ορισμένοι στο απυρόβλητο; Τι έκανε όμως ο κ. Δένδιας για όλα αυτά;

Ο Δένδιας, ως Υπουργός Εξωτερικών, αντί να τον διώξει πειθαρχικά εξασφάλισε την παράταση παραμονής του ποινικώς διωκόμενου Αθανασίου Καραπέτσα, Προϊσταμένου στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκυο, κι ενώ γνώριζε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ότι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις στον Αθανάσιο Καραπέτσα ακόμη και για χρήση εκτός Υπηρεσίας απορρήτου εγγράφου, η οποία επισύρει πολυετή φυλάκιση.

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες περί διαρροής απορρήτων του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας – ο νόμος ισχύει για όλους εκτός από «κάποιους φίλους» σας κ. Υπουργέ;

Περιμένουμε τον κ. Νίκο Δένδια να διατάξει ΕΔΕ κατά του εαυτού του.

Με εντολή του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια άρχισε έρευνα για την διαρροή απορρήτων προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι φωτογράφισαν τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα Huey και Apache στην στρατιωτική βάση του Στεφανοβίκειου και διοχέτευσαν το υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις. Ήδη ὁ εἰσαγγελεύς του Στρατοδικείου έχει κινηθεί. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο ίδιος Υπουργός Νίκος Δένδιας είχε «αστράψει και είχε βροντήξει» διατάσσοντας κατεπείγουσα ΕΔΕ για το φιάσκο με την διαρροή απόρρητης αεροφωτογραφίας  στις 30.7.2023. Και πράγματι η αντίδρασή του ήταν αναμενόμενη όταν δόθηκαν απόρρητα σχέδια μονάδων τα οποία μάλιστα έφεραν την ένδειξη «απόρρητο» και με τις θέσεις αποθηκών πυρομαχικών.

Ωστόσο, ο Δένδιας, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, αγνόησε επιδεικτικά τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο οποίος στο πλαίσιο προστασίας του εννόμου συμφέροντος τον είχε ενημερώσει για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του εκλεκτού του Διπλωματικού Υπαλλήλου Αθανασίου Καραπέτσα, ακόμη και για χρήση απορρήτου εκτός Υπηρεσίας. Για χάρη του εκλεκτού του, αγνόησε επιδεικτικά και το καθήκον του να αποφανθεί αιτιολογημένα εντός είκοσι (20) ημερών για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.

Όμως, ο Δένδιας αγνόησε και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που τον ρωτούσε για τις ενέργειες στις οποίες εκ καθήκοντος και κατ’ εφαρμογή του νόμου θα έπρεπε να έχει προβεί ως ανώτατος πειθαρχικώς προϊστάμενος αναφορικά με τις ποινικές διώξεις του υφισταμένου του Καραπέτσα, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης.

Αντιθέτως, ο Δένδιας, όχι μόνο παρέβλεψε το βαρύ κατηγορητήριο, όχι μόνο δεν τον ανακάλεσε στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν τον δίωξε πειθαρχικά, αλλά τον επιβράβευσε με την υπογραφή του με μισθούς τουλάχιστον 96.000 ευρώ….

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας», ο οποίος αναφέρεται στην Προστασία του Εθνικού Διαβαθμισμένου Υλικού στις ΕΔ & Πολιτικές Υπηρεσίες, άρθ.6 παράγραφο γ΄«ο χαρακτηρισμός απόρρητο δίδεται σε υλικό-πληροφορίες οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα». Η πολιτική και υπηρεσιακή ιεραρχία αλλά και ο πολιτικός Προϊστάμενος Υπουργός φυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού τα απόρρητα έγγραφα και στοιχεία και τιμωρούν παραδειγματικά τους επίορκους που τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς.

Η πειθαρχική δίωξη του Αθανασίου Καραπέτσα ήταν μονόδρομος και αυτονόητη. Κάθε Υπουργείο Εξωτερικών που σέβεται τον εαυτό του θα είχε προβεί στην άμεση ανάκληση του υψηλόβαθμου διπλωματικού υπαλλήλου, κατόχου διπλωματικού διαβατηρίου και εκπροσώπου των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ιαπωνία. Η άρνηση εφαρμογής του νόμου από το Υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε την παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ο Δένδιας όμως, ο οποίος ήταν ο ανώτατος πειθαρχικώς προϊστάμενος του Υπουργείου Εξωτερικών, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα περιφρόνηση των θεσμών αρνήθηκε να ενημερώσει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τους λόγους για τους οποίους οι Υπηρεσίες του δεν προέβησαν στις οφειλόμενες εκ του νόμου ενέργειες. Είναι γεγονός ότι ούτε και ο ίδιος ως ανώτατος πειθαρχικώς προϊστάμενος δεν προέβη σε καμιά οφειλόμενη ενέργεια κι ενώ γνωρίζει ότι η άσκηση πειθαρχικής δίωξης αποτελεί καθήκον του, η δε παράλειψή της συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα. Πίστευε δηλαδή ο Υπουργός ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Η πρωτοφανής αδιαφορία των Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ να ασκήσουν πειθαρχική δίωξη ή να εκδώσουν απαλλακτική απόφαση για τον κ. Καραπέτσα προκάλεσε και νέα παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που καλούσε τον Υπουργό να κάνει το καθήκον του και να εφαρμόσει τον νόμο.

Οι οχλήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προς το Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξαν στις καλένδες αποδεικνύοντας μια αδιανόητη συμπεριφορά Υπουργού η οποία παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα. Η αδιαφορία των Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ ακόμα και για παράνομη χρήση απορρήτων εκτός Υπηρεσίας, ίσως αποτελεί και μοναδική περίπτωση παγκοσμίως.

Και βέβαια ουδεμία σχέση έχει η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας με την εκτέλεση του καθήκοντος πειθαρχικών οργάνων να αποφαίνονται δικαιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης δημοσίου υπαλλήλου στον οποίο ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη.

Αλήθεια όμως, γιατί παρατηρείται τέτοια δυστοκία στην έκδοση απαλλακτικής απόφασης μη άσκησης πειθαρχικής δίωξης στον Καραπέτσα; Γιατί κανένα πειθαρχικό όργανο δεν παίρνει την ευθύνη να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο του Εισαγγελέως σε βάρος του.

Η ευνοϊκή μεταχείριση του Δένδια ενθάρρυνε τον ευεργετηθέντα, ποινικώς διωκόμενο υπάλληλο. Με δημόσια δήλωσή του, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας του στις δημοτικές εκλογές, ενημέρωσε τους πάντες ότι: «Είμαι υπερήφανος γιατί χαίρω εκτίμησης και στο Υπουργείο μου και στις επιχειρήσεις…Ήδη από 1ης Ιουλίου επρόκειτο να είμαι συνταξιούχος. Όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε αναγνώριση του έργου μου, μου έκανε την τιμή να παρατείνει την παραμονή μου στην Υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους….»

Για ποιο λόγο; Επειδή ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπέβαλε στις 11.5.2023, δέκα μέρες πριν τις εκλογές και λίγο πριν παραδώσει υπηρεσία στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών Κασκαρέλη, κι ενώ ήταν σε γνώση του οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί στον Καραπέτσα, υποβάλει αίτημα προς την Επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 28 του ν.2190/1994 με την οποία ζητείται για εξαιρετικούς και επιβεβλημένους έκτακτους λόγους η έγκριση παράτασης του χρόνου παραμονής του Αθανασίου Καραπέτσα στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο «για να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της Υπηρεσίας» κρίνοντας την παράταση αυτή η Υπηρεσία ως « επείγουσα και επιβεβλημένη για λόγους υπηρεσιακών αναγκών, ώστε να μην μείνει ακέφαλο το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αντικατάστασής του στη θέση του Επικεφαλής».

Είναι προφανές ότι απεκρύβη από την ανωτέρω Επιτροπή ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ασκήσει ποινικές διώξεις κατά του Αθανασίου Καραπέτσα για χρήση με πρόθεση υπηρεσιακού διπλωματικού απορρήτου εν γνώσει της προέλευσής του  με σκοπό βλάβης τρίτου καθώς και την παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το αίτημα του Υπουργού. Αν όμως γνώριζε την ανωτέρω ποινική δίωξη του Υπαλλήλου είναι πολύ πιθανό το ΣτΕ να μην το ενέκρινε.

Παρέλκει να επισημανθεί ότι είναι προσχηματικός ο ισχυρισμός του τότε Υπουργού Εξωτερικών ότι τάχα η παράταση αυτή είναι «επείγουσα και επιβεβλημένη για λόγους υπηρεσιακών αναγκών, ώστε να μην μείνει ακέφαλο το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αντικατάστασής του στη θέση του Επικεφαλής». Όπως δημόσια αποκαλύπτει ο Αθανάσιος Καραπέτσας η Υπηρεσία γνώριζε ότι ήδη από 1ης Ιουλίου επρόκειτο να είναι συνταξιούχος». Και βεβαίως το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τόκυο δεν θα έμενε ακέφαλο δεδομένο ότι εκεί υπηρετεί έτερος υπάλληλος του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ο οποίος και αντικαθιστά τον κ. Καραπέτσα κατά τα συχνά ταξίδια του στην Στυλίδα όπου πολιτεύεται ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Πνοή Ελπίδας» του υποψηφίου δημάρχου Στυλίδας Αθανασίου Παπαϊωάννου.

Μήπως το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του Δένδια είχε αυτονομηθεί; Αυτού του είδους την εκπροσώπηση αξίζουμε; Αν αυτό δεν είναι κατάντια του Υπουργείου Εξωτερικών, της Δημόσιας Διοίκησης, και της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας μας τότε τι είναι; Έχουν σημειωθεί άλλα τέτοια περιστατικά σε άλλα Υπουργεία Εξωτερικών παγκοσμίως; Πολύ αμφιβάλλουμε.

Σας ρωτάμε ευθέως: Κύριε Υπουργέ, τι θα συνέβαινε αν κάποιος δημοσιογράφος ή οποιοσδήποτε άλλος έστω και κατά λάθος έβγαζε στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες εμπιστευτικές ή απόρρητες, σε απόρρητο έγγραφο; Μήπως τελικά θα πρέπει να διατάξετε ΕΔΕ…για τον εαυτό σας;

 

ΠΗΓΗ: Zougla