Σος ! Δήμοι στην εντατική !

Από το 2010 οι προσλήψεις έχουν παγώσει στους Δήμους. Το προσωπικό έχει γεράσει κυριολεκτικά και λόγω υποστελέχωσης όλα μένουν πίσω. Στην οικονομική κρίση η αυτοδιοίκηση έχασε 50,000 υπαλλήλους οι οποίοι ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην εντατική ένα βήμα πριν τον θάνατο. Το ρεύμα σε τιμή χρυσού και ο φόρος ταφής απορριμμάτων τους αποτελειώνει οικονομικά και δεν μπορούν να πληρώσουν βασικές ανάγκες όπως το πετρέλαιο για τα σχολεία, πόσο μάλλον έκτακτους για την καθαριότητα. Όσο για την αποκεντρωμένη διοίκηση…., ο δεινόσαυρος του Κρατικού μηχανισμού κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή τους.

Είναι γεγονός πια και όλοι το γνωρίζουν, φορείς και κρατικός μηχανισμός, ότι η αυτοδιοίκηση αργοπεθαίνει. Ένα όχι νέο φαινόμενο γιατί όλα ξεκίνησαν από το 2010 και μετά.

Οι περισσότεροι Δήμοι είναι σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Οι ειδικές στολές , η εκπαίδευση έκτακτων υπαλλήλων που δεν προβλέπεται, οι μελέτες για την ασφαλή και σωστή τοποθέτηση των κάδων είναι πια πολυτέλεια όταν δεν έχεις χρήματα να αγοράσεις πετρέλαιο για τα σχολεία και να προσλάβεις έκτακτους υπαλλήλους για να κρατήσεις την πόλη καθαρή και υγειονομικά ασφαλή. Τον τελευταίο μήνα έγιναν δυο τραγικά ατυχήματα σε δύο Δήμους. Ένας ακρωτηριασμός και ένας θάνατος.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ με το τελευταίο τραγικό ατύχημα βρήκε την ευκαιρία που ήθελε να αντιδράσει και να κατέβει σε απεργία με την αιτιολογία ότι η θανούσα ήταν ανασφάλιστη. Το ερώτημα είναι γιατί χρειαζόταν ως αιτιολογία έναν θάνατο για να βγει να φωνάξει για ένα τόσο σοβαρό θέμα ?

Τα ερωτήματα πολλά και για τον πολιτικό ρόλο της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και για την ΚΕΔΕ η οποία δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει στο ελάχιστο αυτή την κατάσταση ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδράνειας της ΚΕΔΕ είναι ότι ενώ στο συνέδριο θεσσαλονίκης το 2021 είχε ζητηθεί να μπει στο κείμενο συμπερασμάτων προς ψήφιση μια παράγραφος, το διοικητικό συμβούλιο αρνήθηκε να την βάλει. Η παράγραφος αυτή έλεγε : «Aν δεν γίνουν σοβαρά βήματα μέσα στις αρχές του 2022 να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα των Δήμων, να αναλάβει πρωτοβουλία η ΚΕΔΕ δυναμικών κινητοποιήσεων ενημέρωσης των πολιτών και επίμονων διεκδικήσεων»

Οι ευθύνες τελικά βαραίνουν όλους, την μικρότερη όμως την έχουν οι Δήμαρχοι οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κρατάνε τις πόλεις καθαρές, τα σχολεία ζεστά, φωτισμένους τους εσωτερικούς δρόμους και άλλα πολλά, με λίγα λόγια να συντηρούν ένα σπιτικό με πενταροδεκάρες. Το μεγάλο λάθος τους όμως είναι ότι δεν έχουν αντιδράσει δυναμικά σε μια κατάσταση που ζημιώνει τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό ευθύνονται 100%. Επιτέλους ας αντιδράσουν ! Στις 17 Ιανουαρίου, στην απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ τους δίνεται η μεγάλη ευκαιρία, οι τολμηροί Δήμαρχοι ας την αρπάξουν !
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

Πηγή