Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τη «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων»

Με την παρουσία του πρωθυπουργού, ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ψηφίστηκε χθες Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του του σχεδίου νόμου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε την ακόλουθη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

νομίζω ότι όλοι γνωριζόμαστε σε αυτή την αίθουσα και αν μη τι άλλο πρέπει να μου αναγνωρίσετε ότι όλα αυτά τα χρόνια από όποιο πόστο και αν υπηρέτησα την πατρίδα, λειτούργησα ως κρατικός λειτουργός αποφεύγοντας και τις αντιπαραθέσεις και αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε αν θέλετε μικροπολιτικές ή άλλες αντεγκλήσεις. Όμως ξέρετε, με μεγάλη στωικότητα παρακολουθώ, και στις επιτροπές αλλά και σήμερα εδώ, μία προσπάθεια που γίνεται, πέρα από το κομμάτι που αφορά το νομοσχέδιο, παντελούς ισοπέδωσης όλων όσων έχουμε πετύχει ως Υπουργοί, ως χώρα και που αφορά στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας, στα ζητήματα της Ασφάλειας.

Και πριν περάσω στο νομοσχέδιο καθαυτό οφείλω και το νιώθω ως ανάγκη, να καταθέσω στη Βουλή των Ελλήνων μία σειρά πραγματικών αριθμών που έρχονται να απαντήσουν σε όλες τις αιτιάσεις, αλλά και αν θέλετε και στους λεκτικούς ακροβατισμούς, τους ισοπεδωτικούς που ακούστηκαν εδώ πέρα για μία σειρά θεμάτων.

Κοιτάξτε το τι συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό, το ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει ότι τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας, της Ασφάλειας μας είναι πρώτης προτεραιότητας, είναι απόλυτος αυτοσκοπός, είναι ξεκάθαρο. Και αυτό αποτυπώνεται μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία, μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα. Ποιες είναι οι συγκρίσεις; Είναι ξεκάθαρες οι κρίσεις αυτές. Δε θα σταθώ στους λόγους, θα σταθώ στο τι πραγματικά έγινε. Από την περίοδο 2015 με 2019 και όσο αφορά την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαμε 40 γνωμοδοτήσεις με 32 αποφάσεις ενεργοποίησης. Από τη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση μέχρι και σήμερα έχουμε 197 γνωμοδοτήσεις με 459 αποφάσεις ενεργοποίησης. Είχαμε 40 γνωμοδοτήσεις με 32 αποφάσεις ενεργοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ, 197 γνωμοδοτήσεις με 459 αποφάσεις ενεργοποίησης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι την ίδια περίοδο 2015-2019 είχαμε 21 προγράμματα συμβασιοποιημένα ύψους 4.009.058.341€. Δεν αμφισβητούνται αυτά. Τι έχουμε από το 2019 μέχρι το 2022; Απέναντι στα 21 προγράμματα έχουμε 68 προγράμματα που έχουμε συμβασιοποιήσει. Απέναντι στα 4 δις € έχουμε 10.437.214.139€. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι ότι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή προγράμματα, 19, ύψους 11.568.313.842€. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν και άλλα δύο ζητήματα τα οποία βλέπω ότι αναδεικνύονται με μία διάθεση ισοπέδωσης των πάντων, ακούω ξανά και ξανά στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας για τις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με Ελληνικές εταιρείες και παροχή του κατασκευαστικού έργου στο πλαίσιο συμβάσεων με οίκους εξωτερικού. Ποια είναι η πραγματικότητα; Κάποια στιγμή πρέπει αυτά να ειπωθούν, ότι την περίοδο 2015-2019 σε 12 υποπρογράμματα διατέθηκαν σε Ελληνικές εταιρίες 72.500.000€. Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα που συζητάμε; Από το 2019 μέχρι το 2022 σε 14 υποπρογράμματα, μόνο το ένα περιλαμβάνει 14 εταιρείες, 315.199.028€. Άρα και στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας μας κουνάτε το δάχτυλο, 72 εκατομμύρια τη δική σας τετραετία, 315.199.000€ τη δική μας τετραετία.

Και πάμε και σε ένα άλλο θέμα που περιέργως δε βλέπω κανένας να το φέρνει. Όλοι μιλάμε για τα ερευνητικά προγράμματα, όλοι μιλάμε για την καινοτομία, για την ανάπτυξη, βλέπω ότι είναι σημείο αναφοράς των πάντων και ειδικά στους προερχόμενους από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια είναι η πραγματικότητα για τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών και Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κύριοι Βουλευτές; 2015-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, μηδέν προγράμματα, μηδέν ευρώ. 2019-2022 72 προγράμματα, 1.595.033.879€. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αν την αμφισβητείτε σας προσκαλώ και σας προκαλώ οποιαδήποτε στιγμή στο Υπουργείο, οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής, να έρθει να ενημερωθεί. Πάμε λίγο παρακάτω, «δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ», «δεν αγγίζετε τον προϋπολογισμό», «χαλάτε δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς», «δεν έχετε καταφέρει να δώσει τίποτα στα στελέχη μας». Καταρχήν, θα σας πω ξεκάθαρα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με ότι έχουμε παράσχει μέχρι τώρα συνολικά στα στελέχη μας. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος; Τεράστια πρόοδος. Κάνουμε βήματα σημαντικά; Κάνουμε βήματα σημαντικά. Η χώρα προοδεύει, η χώρα αναπτύσσεται, η χώρα ευημερεί και έχει ξεκαθαριστεί και το είπε και σήμερα ο Πρωθυπουργός ότι βήμα-βήμα σε αυτή την πορεία, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα μπορέσουμε πραγματικά να εξασφαλίσουμε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτά που πραγματικά αξίζουν.

Αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από το να μας λέτε ότι δεν έχουμε διαθέσει το παραμικρό. Αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση δικαιούται το σύνολο του προσωπικού, 25 εκατομμύρια. Ενίσχυση των στελεχών μέσω των οδοιπορικών εξόδων τετραετία, δικαιούχοι το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού λόγω αυξημένης επιχειρησιακής απασχόλησης, 84,6 εκατομμύρια. Η επέκταση στις απαλλαγές φόρου από 65% σε 100% των επιδομάτων κινδύνου με δικαιούχους τους ιπτάμενους και το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, 17 εκατομμύρια. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς του άρθρου 38 του νόμου 3386 του 2011, το 1% από τις αποδοχές του εν ενεργεία προσωπικού, 20 εκατομμύρια. Διατήρηση του 2% στο ποσοστό αναπλήρωσης σύνταξης για κάθε έτος μετά το 45ο ασφάλισης, 5 εκατομμύρια. Προσαύξηση των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών, τα πλεύσιμα, και των ειδικών αποστολών, 25 εκατομμύρια. Μόνο το σχέδιο κάθε αυτό που σήμερα ψηφίζουμε, προκαλεί δαπάνες οι οποίες οι παροχές προέρχονται από τον προϋπολογισμό τον τακτικό, 9 εκατομμυρίων συν 43 εκατομμύρια αποφασίζουμε σήμερα να δοθούνε ως επιστροφή κρατήσεων στους απόστρατους μας από τη 1/1/2021. Την ίδια στιγμή τι προχωράμε, τι δρομολογούμε; Δρομολογούμε την εναρμόνιση του μισθολογικού με διοικητικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας. Είμαστε υπό συνεννόηση αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι δικαιούχοι, το προσωπικό των Εθελοντών Μακράς Θητείας το οποίο προήλθε από Ανθυπασπιστή σε Ανθυπολοχαγό, 8,6 εκατομμύρια. Η νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι είναι εύλογο το αίτημα, σημαντικό, οι μαθητές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, 5,5 εκατομμύρια. Η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των αποδοχών των οπλιτών που αναφέρθηκε, 13 εκατομμύρια. Το Προεδρικό Διάταγμα για την υγειονομική περίθαλψη το οποίο βρίσκεται στο ΣΤΕ αυτή τη στιγμή για έλεγχο, το οποίο περιλαμβάνει και το ζήτημα της εξίσωσης του επιδόματος τοκετού, 1.300 ευρώ για Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, 3 εκατομμύρια. Σύνολο 260 εκατομμύρια.

Δεν έχουμε δώσει ούτε ένα ευρώ; Απαξιώνουμε το προσωπικό μας; Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που πραγματικά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έχει κάνει πρόοδο στο κομμάτι αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση γιατί πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη όλα όσα προσφέρουν τα στελέχη μας στις εσχατιές της χώρας, να μπορέσουμε να τα προσεγγίσουμε και με όρους οι οποίοι πραγματικά θα αναγνωρίζουν την προσπάθειά τους. Πάμε λιγάκι στο νομοσχέδιο καθαυτό.

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές,

Κύριε πρόεδρε, κύριοι βουλευτές, ο Πρόεδρος Τζον Κένεντι είχε προτρέψει κάποτε τους συμπολίτες του να μην αναρωτιούνται τι μπορεί να κάνει η πατρίδα τους για αυτούς, αλλά τι μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι στην πατρίδα τους. Για τη βελτίωση των στρατιωτικών μας, των εξαιρετικών στελεχών μας, το δεύτερο ερώτημα έχει απαντηθεί. Προσφέρουν τα πάντα, δίχως να λογαριάζουν ούτε τη ζωή τους ούτε τίποτα απολύτως. Το θέμα όμως είναι τι κάνει πραγματικά το κράτος για αυτούς, γιατί σήμερα ακούστηκαν πάρα πολλά όμορφα λόγια τα οποία όμως δεν είναι αρκετά και όσοι κατά καιρούς έρχονται να κάνουν προτάσεις θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τις υποστηρίξουν τις προτάσεις αυτές μέσα από πραγματικά δεδομένα. Και περιστατικά όπως η τραγωδία που βιώσαμε όλη την προηγούμενη Δευτέρα, μας υπενθυμίζουν το διαρκές μας χρέος προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατά τη δύσκολη δωδεκαετή περίοδο των μνημονίων, και πρέπει να το πούμε αυτό, και της ενισχυμένης εποπτείας υπέστη πολλές περικοπές και αδικίες, ίσως περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο του δημόσιου τομέα. Είμαι λοιπόν ικανοποιημένος που σήμερα μετά από ένα ομολογουμένως σημαντικό διάστημα διαβουλεύσεων τόσο στο εσωτερικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων, όσο και σε διυπουργικό επίπεδο, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο επιλύει μία σειρά από προβλήματα των στελεχών περιλαμβανομένων των αποστράτων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν πρόκειται να μακρηγορήσω και δε θα σας κουράσω με πολλές λεπτομέρειες ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εξάλλου νομίζω ότι οι αγορεύσεις τόσο του εισηγητή μας όσο και των λοιπών αγορητών ήταν πληρέστατες. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι όταν αναφερόμαστε σε καλή νομοθέτηση που είναι πάντα το ζητούμενο στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στον κοινοβουλευτικό βίο, δεν μπορούμε να στοχεύουμε μόνο σε νόμους ορόσημα που θα επιλύσουν άμεσα το σύνολο ή έστω την πλειοψηφία των προβλημάτων ενός κλάδου. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα περιεκτικό νομοσχέδιο, νομοτεχνικά άρτιο, το οποίο αποσκοπεί ξεκάθαρα το είπαμε από την πρώτη στιγμή, στη συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που είχαμε διαπιστώσει κατά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και στη ρύθμιση ορισμένων, τονίζω ορισμένων, ζητημάτων από τα πολλά που απασχολούν το προσωπικό μας και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και ναι, οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις είναι τεχνικού αν θέλετε χαρακτήρα και για αυτό το λόγο εξάλλου απαίτησαν τόσο μεγάλη επιτελική επεξεργασία και προεργασία. Ρυθμίζονται ζητήματα σταδιοδρομικά, βαθμολογικά και οικονομικής φύσης, καθώς και ορισμένα άλλα που αφορούν στα μετοχικά ταμεία.

Και θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως στην πρόβλεψη περί προσαύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, καθώς και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία δίκαιη επιβράβευση εκ μέρους μιας ευγνωμονούσας πατρίδας για αυτούς που φυλάττουν Θερμοπύλες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και να ξέρετε κάτι, πέρα από τα διάφορα φληναφήματα της αντιπολίτευσης, της αντιπαράθεσης, η αλήθεια είναι μία, το είχαμε πει και το κάναμε. Και το πως αυτά θα καταβληθούν, τα ίδια τα Γενικά Επιτελεία θα αποφασίσουν έτσι ώστε πραγματικά να αποδοθούν σε αυτούς που κοπιάζουν μακριά από τις οικογένειές τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στις εσχατιές της πατρίδας.

Και ιδιαίτερη έμφαση θα ήθελα να δώσω επίσης στις ρυθμίσεις που αφορούν στην Εθνοφυλακή, της οποίας το θεσμικό πλαίσιο αναβαθμίζουμε σημαντικά και η οποία θα μπορεί πλέον να συμβάλλει σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις και να μπορέσει να έχει την εκπαίδευση και τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθεί στο σκοπό της. Όσοι έχουμε πάει στα νησιά, όσοι έχουμε βρεθεί μαζί τους, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και το υψηλό τους φρόνημα και το βασικότερο, τη διάθεσή τους να συνδράμουν στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Και είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη ιδεοληψίες ή άλλου είδους προσεγγίσεις του παρελθόντος και να ασχοληθούμε με την πραγματική κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα ακριτικά μας νησιά και παντού.

Γενικότερα μιλώντας τώρα στο νομοσχέδιο περιέχονται περισσότερες από 20 διατάξεις με οικονομικό και εν γένει ανταποδοτικό αποτύπωμα. Επιλύονται έτσι υφιστάμενα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό μας, όπως για παράδειγμα το άρθρο 22 που παρέχει στα στελέχη και στα μέλη των οικογενειών τους τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Με τη διάταξη αυτή δίνεται τέλος στην αγωνία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους που αναγκάζονταν μονίμως να αναζητούν συμβεβλημένο με το ΥΠΕΘΑ φαρμακείο, ενώ παράλληλα καταπολεμά τη γραφειοκρατία και ευθυγραμμίζεται το καθεστώς παροχής φαρμακευτικής αγωγής των στελεχών των ΕΔ με αυτό των υπόλοιπων των ασφαλισμένων πολιτών.

Τώρα μιλώντας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είναι ένας διαρκής αγώνας εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες που απασχολούν τη δημόσια διοίκηση. Εκτιμώ ότι αξίζει μια αναφορά στις διατάξεις για θέματα στρατολογικής φύσης, που περιλαμβάνονται στο νόμο και ιδίως στην πρόβλεψη για τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και διαδικτυακών υποδομών για τη γνωστοποίηση της κλήσης κατάταξης στους στρατεύσιμους, που προβλέπεται στο άρθρο 59. Με τη διάταξη αυτή πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των στρατολογικών υπηρεσιών, περιορίζεται σημαντικά ο όγκος της γραφειοκρατίας αυτής, ενώ γίνεται πιο εύκολη η ζωή του πολίτη που ετοιμάζεται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Μπαίνει έτσι, ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και τριάμισι χρόνια από την κυβέρνηση για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων.

Συνολικά, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα χαρακτήριζα ως ενδιάμεσο, υπό την έννοια ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ένα ακόμα σκαλοπάτι για την υλοποίηση του πλάνου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη ριζική αναβάθμιση του επιπέδου της μέριμνας υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού μας. Μέρος αυτού του πλάνου, υλοποιήθηκε κατά τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, ενώ ορισμένα άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα, πρόκειται να επιλυθούν κατά τα επόμενα έτη. Και θα αναφέρω μερικά στοιχεία διότι διαπιστώνω ότι στο πλαίσιο μιας αντιπαραγωγικής, έως, θα μου επιτρέψετε να πω, αχαλίνωτης αντιπολίτευσης, ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως περίπου αδιάφορη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρετε δεν περιμέναμε αυτό το νομοσχέδιο για να ασχοληθούμε με τα ζητήματα των στελεχών μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Τι κάναμε λοιπόν, κατά τα προηγούμενα έτη για το προσωπικό μας; Δεν περιμέναμε σήμερα κύριοι και κυρίες να δείξουμε την ευαισθησία μας. Και μάλλον θέλετε να ξεχνάτε ότι αυτή η κυβέρνηση, προέβλεψε κονδύλια για τη μισθολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας και τον ΟΒΑ προς εναρμόνιση με την υπηρεσιακή και βαθμολογική τους εξέλιξη που προβλέπεται από το νόμο 4609 του 2019.

Αυτή η κυβέρνηση έδωσε τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των στελεχών και των λοιπών δικαιούχων για την παραλαβή αποτελεσμάτων των εξετάσεων που διενεργούνται στα μικροβιολογικά-βιοπαθολογικά εργαστήρια των στρατιωτικών νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής των αποτελεσμάτων.

Αυτή η κυβέρνηση ίδρυσε και λειτουργεί κέντρα δια βίου μάθησης εντός των στρατιωτικών δομών με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικών εφοδίων, καθώς και την παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής για την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Αυτή η κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43α του κώδικα φορολογίας εισοδημάτων, καθώς και της ειδικής εισφοράς του 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των στελεχών υπέρ των μετοχικών ταμείων, που προβλεπόταν αν θυμάμαι καλά στο νόμο 3986 του 2011.

Αυτή η κυβέρνηση αναβάθμισε τις συνθήκες διαβίωσης αφενός με τη διαρκή βελτίωση των υποδομών των στρατοπέδων και αφετέρου με την κατασκευή νέων οικημάτων στέγασης. Και επιτρέψτε μου σε αυτό να σταθώ. Γιατί ακούω «είστε μακριά από τα στελέχη», «δε γνωρίζετε τι συμβαίνει». Ακούστε, ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει γιατί είμαστε εκεί. Και θα σας πω κάτι πολύ χαρακτηριστικό με την καθοδήγηση του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού, μόνο αυτούς τους 17 μήνες θητείας μου, επισκέφθηκα 227 σχηματισμούς, μονάδες και φυλάκια σε όλη τη χώρα, 21.503 χιλιόμετρα σε 52 δράσεις και εξορμήσεις. Γιατί είμαστε εκεί για να τους δίνουμε λύσεις, να ακούμε τα προβλήματά τους, να τους συμβουλευόμαστε, να μοιραζόμαστε μαζί τους αγωνίες, ανησυχίες. Είμαστε εκεί για να ξέρουμε. Κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να το ξέρουμε μέσα από τα γραφεία μας. Γιατί είμαστε εκεί για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην προσπάθειά τους.

Και αυτή η κυβέρνηση μην ξεχνάτε ότι βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Στρατιωτικών Λεσχών, των Στρατιωτικών Πρατηρίων και των Κέντρων Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας.

Αυτή η κυβέρνηση προχώρησε στην αναβάθμιση των υποδομών υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, με εμβληματικά έργα, όπως η ολοκλήρωση ενεργειακής αναβάθμισης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης, του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Λάρισας μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η δημιουργία νέας νοσηλευτικής μονάδας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, η ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής και της πτέρυγας νοσηλείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Αυτή η κυβέρνηση έκδωσε υπουργική απόφαση για τη χορήγηση δικαιώματος υγειονομικής εξέτασης και νοσηλείας τα στρατιωτικά νοσοκομεία και των μελών των οικογενειών των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η κυβέρνηση έκδωσε νέα υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων και των λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των στελεχών με την οποία ικανοποιήθηκαν αιτήματα που είχαν διατυπωθεί και διορθώθηκαν σφάλματα ή παραλείψεις που είχαν διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου.

Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί αυτή η κυβέρνηση πάνω και οτιδήποτε άλλο πιστεύει και σέβεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όλες αυτές οι πρωτοβουλίες υπέρ του προσωπικού εντάσσονται σε μία εντολή, ένα όραμα, ένα σχέδιο του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο μας, από τον Ιούλιο του 2019. Όπως πολλές φορές έχω πει, ξέρουμε ότι το προσωπικό μας είναι ο πολλαπλασιαστής μας ισχύος και χωρίς αυτό οι επιβλητικές εξοπλιστικές κινήσεις δεν έχουν καμία αξία. Επομένως, ακριβώς όπως έπεται δυναμική συνέχεια στην εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας. Για παράδειγμα, με τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, με την παραλαβή 400 ακόμα τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης Μ1117 και με την απόκτηση μίας μοίρας F-35 ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και στο σκέλος της βελτίωσης της μέριμνας για το προσωπικό.

Και τα όσα ανέφερα επομένως δεν είναι μόνο η αρχή του τέλους του πλάνου μας, αλλά μόνο η αρχή. Μόνο το 2023 οι πιστώσεις για αποδοχές που προβλέπονται στον αμυντικό προϋπολογισμό παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,21% ή κατά 105 εκατομμύρια σε σχέση με το 2022 και διαμορφώνονται στο ύψος των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Και σταχυολογώ ορισμένες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις οποίες εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε στο προσεχές μέλλον.

Εργαζόμαστε για το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό ήταν ξεκάθαρο όπως το ανέδειξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήμερα. Και το προσχέδιο αυτό βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από τα Γενικά Επιτελεία, σύντομα θα συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύσει από 1/1/2024.

Εργαζόμαστε για την έκδοση του νέου προεδρικού διατάγματος, για την υγειονομική κάλυψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, το εν λόγω προεδρικό διάταγμα βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Εργαζόμαστε για την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τις κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξεία κοινωνικά προβλήματα.

Εργαζόμαστε σκληρά για την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των ειδών των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και είμαστε ανοιχτοί προς συζήτηση, προς διαβούλευση, και λύση για θέματα που αναδείχθηκαν σήμερα. Τα ξέρουμε, τα γνωρίζουμε, τα παρακολουθούμε. Θα πω ενδεικτικά το θέμα που αφορά τους εξ ΑΣΣΥ Υπαξιωματικούς. Σήμερα, με τις διατάξεις που περνάμε, αποκαθίσταται η αρχική διασάλευση. Γνωρίζουμε ότι τα επιπλέον θέματα αποκατάστασης που εγείρονται -φέρνουμε μελέτη- και θα ληφθούν υπόψη τους στο σταδιοδρομικό νομοσχέδιο που είναι προς διαβούλευση εσωτερικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για τους ΕΠ.ΟΠ, ξέρετε, 26.104 είναι οι ΕΠ.ΟΠ. Ας μην κάνει κανένας πλειοδοσία ευαισθησίας και ειδικά όταν αφορούν εμάς που είμαστε καθημερινά στις εσχατιές πραγματικά της χώρας, από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, από το Καστελόριζο και τη Στρογγυλή μέχρι τις Καστανιές και την Καβησό, μαζί τους σχεδόν κάθε μέρα. Προφανώς και η κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ζήτημα, αντιλαμβανόμαστε και θετικά το προσεγγίζουμε και είμαστε έτοιμοι, σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, την κατάλληλη στιγμή να δώσουμε λύση, που δε θα συνεχίσει το καθεστώς της ανασφάλειας που έχουν.

Για το θέμα του Σκαραμαγκά, η τροπολογία είναι υπό επεξεργασία και αναμένουμε νεότερα πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας. Εύχομαι σήμερα όσοι πραγματικά μας κρίνανε ότι δεν το έχουμε προχωρήσει το θέμα αυτό, να μη βρεθούν πάλι στη δύσκολη θέση την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας να το καταψηφίζουν εδώ στη Βουλή. Και ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας μεγάλο να διαβούμε. Βήμα-βήμα προχωράμε, μακριά από πυροτεχνήματα, μακριά από πλειοδοσίες, μακριά από λεκτικές ακρότητες, μακριά από κραυγές, πάντα με τη συνέπεια, τους όρους ευθύνης που επιβάλλουν οι καιροί.

Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, και τελειώνω με αυτό, όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν στο μάτι ενός κυκλώνα μαζί με ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά αυτή τη δύσκολη δεκαετία του 2010. Προσπαθήσαμε ωστόσο μέσα από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές, γεωπολιτικές και οικονομικές ακόμα συνθήκες να κάνουμε βήματα για αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τους στρατιωτικούς μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και θεωρώ ότι καταφέραμε αρκετά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα κατά τα επόμενα χρόνια, εργαζόμενοι μεθοδικά με συνέπεια, με σταθερότητα και θα μου επιτρέψετε να πω, και με σοβαρότητα. Και είμαι βέβαιος ότι η Βουλή θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό, που επί της ουσίας είναι ένα ακόμα βήμα για την οικοδόμηση της Ελλάδας που θέλουμε όλοι. Μιας Ελλάδας απρόσβλητης, σύγχρονης και ισχυρής. Μιας πατρίδας στην οποία αισθανόμαστε και θα αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς, και σήμερα και αύριο. Το χρωστάμε σε όλους όσους έχουν ποτίσει με το αίμα τους και τις θυσίες τους την ελευθερία μας. Το χρωστάμε σε όλους και όλες εκεί έξω, στις εσχατιές της πατρίδας μας που φυλάνε Θερμοπύλες, παλεύοντας και αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα το άδικο, τις απειλές και την ανεκδιήγητη ανιστόρητη ρητορική του αναθεωρητισμού. Το χρωστάμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στους αυριανούς πολίτες που επιβάλλεται να ζήσουν σε μία χώρα ισχυρή, σε μία χώρα ασφαλή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, Ελλάδα ισχυρή, Ελλάδα πρωταγωνίστρια με τους Έλληνες ασφαλείς, σε αυτό το στοίχημα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Ένα στοίχημα αποκλειστικής αφοσίωσης και καθήκοντος, στο οποίο δεν περισσεύει κανείς».


Πηγή