Γιατί ο Κασσελάκης θέλει συνάντηση με Μητσοτάκη; Τι «βλέπει» το Μαξίμου;

Προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να αποκτήσει θεσμικό πολιτικό ρόλο ή μήπως άλλο ένα επικοινωνιακό σόου; Πώς διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις πρωτοβουλίες επαφών του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Την πρώτη θεσμική συνάντηση γνωριμίας θα έχουν το πρωί της Τετάρτης ( 10.00 ) στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης που, σύμφωνα με πληροφορίες, απηύθυνε ο κ. Στεφ. Κασσελάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σημειωτέον, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, του είχε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και να τον καλέσει να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Λίγο μετά την ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για το ραντεβού Μητσοτάκη-Κασσελάκη, πηγές από την Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι τη θεσμική πρωτοβουλία ανέλαβε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσκάλεσε επίσης τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σε συναντήσεις γνωριμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού Μητσοτάκη-Κασσσελάκη κλείστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, με το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κ. Κασσελάκης μετράει ένα «όχι» από τον γ.γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha είχε αναφέρει πως με τον κ. Κασσελάκη υπήρξε μια κοινωνική γνωριμία στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν βουλευτής και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εργαζόταν στις ΗΠΑ. Αναφορικά με το αν θα συναντηθούν, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη, ενώ είχε τονίσει «ελπίζω να μην περιμένω όσο περίμενα με τον κ. Ανδρουλάκη».

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί πάντα θεσμικά και σε αυτό το πλαίσιο είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση στον κ. Ν. Ανδρουλάκη όταν εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, την οποία, ωστόσο, αρνήθηκε ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη με διάφορες δικαιολογίες.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η πρόσκληση του κ. Κασσελάκη προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για συναντήσεις εντάσσεται στην προσπάθεια του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτικότητα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τις πρώτες επιλογές του ιδίου όσο και από την εύφλεκτη και διχαστική κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό και ζήτησε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη. Μένει να δούμε αν στις συναντήσεις αυτές ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει θεσμικά ή αν θα επιχειρήσει κατά την προσφιλή του μέθοδο να δημιουργήσει συνθήκες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Από την άλλη μεριά στο Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν και επαναλαμβάνουν κάτι που φέρεται να έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης, ότι δηλαδή, την κυβέρνηση δεν την αφορούν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ταχεία υλοποίηση όσων έχει δεσμευτεί προεκλογικά για τη δεύτερη γαλάζια τετραετία. Γαλάζια στελέχη μάλιστα σημειώνουν ότι ακόμα κι αν ο κ. Κασσελάκης επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα βρει «κλειστές πόρτες», υπό την έννοια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά έμπειρος κοινοβουλευτικός για να πέσει σε… παγίδες.

Υπουργικό και φουλ ταξίδια

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός δίνει πρώτος το παράδειγμα, με ασφυκτικά προγράμματα, επισκέψεις, συναντήσεις και ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.

Ενδεικτικό της εγρήγορσης αλλά και των ρυθμών με τους οποίους υλοποιούνται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είναι ότι σήμερα, στις 11.00 είναι προγραμματισμένη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

Αύριο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις», ενώ την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Κίνα όπου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολύ και στα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν εμφανίζοντας συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και συνακόλουθα μετακυλίουν τα βάρη στους λοιπούς συνεπείς φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΘΟ, η ανάγκη παρέμβασης στο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων (και όχι στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι δεν αλλάζουν), προκύπτει από τα στοιχεία των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.


Πηγή