Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ραγδαίες είνα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στο Ισραήλ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ότι «κλείδωσε» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Εξετάζεται όντως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής του Ισραήλ, της ισραηλινής κυβέρνησης», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκέρτσος.

Μιλώντας για την επίσκεψη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε πως «υπάρχει προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη».

Στην ανάλυσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε καταρχάς ότι «έχουμε μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, ως χώρα αλλά και ως κυβέρνηση, με τις αραβικές χώρες». Ακολούθως, «είναι λογικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το τι συμβαίνει εκεί, γιατί επηρεάζει πολλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή».

Επανέλαβε δε, τη θέση, την οποία διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της σύρραξης. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ως εκ τούτου «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, ταυτόχρονα όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα και ασφάλεια για τους αμάχους». Ζητώντας, επίσης, να υπάρξει προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή πρακτική, εκφράζει την ανησυχία αλλά και την επιθυμία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης», ενώ επεσήμανε το «σταθεροποιητικό ρόλο» που παίζει η χώρα μας στην περιοχή. Και, εν κατακλείδι, «η διεθνής κοινότητα στέκεται πίσω από το Ισραήλ, ταυτόχρονα ασκεί τη λογική πίεση. Για αυτό γίνονται οι διαβουλεύσεις, και επισκέπτεται το Ισραήλ και την Ιορδανία ο Πρόεδρος Μπάιντεν».

Στα θέματα ασφάλειας, αναφέρθηκε στη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών στα εξωτερικά σύνορα αλλά και στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Επιπροσθέτως, «είμαστε όλοι σε αυξημένη ετοιμότητα και κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας».


Πηγή