Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Θα δούμε αν θα γίνει τελικά η επίσκεψη Μητσοτάκη

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κοντογεώργης: «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή»

Στη σκιά του πλήγματος στη Λωρίδα της Γάζας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης παρέθεσε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής θέσης για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “One Channel”. Για την επίσκεψη δε, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, δήλωσε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει».

Στην ανάλυσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε κατ’ αρχάς ότι «έχουμε μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, ως χώρα αλλά και ως κυβέρνηση, με τις αραβικές χώρες». Ακολούθως, «είναι λογικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το τι συμβαίνει εκεί, γιατί επηρεάζει πολλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, απάντησε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».

Επανέλαβε δε, τη θέση, την οποία διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της σύρραξης. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ως εκ τούτου «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, ταυτόχρονα όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα και ασφάλεια για τους αμάχους». Ζητώντας, επίσης, να υπάρξει προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή πρακτική, εκφράζει την ανησυχία αλλά και την επιθυμία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης», ενώ επεσήμανε το «σταθεροποιητικό ρόλο» που παίζει η χώρα μας στην περιοχή. Και, εν κατακλείδι, «η διεθνής κοινότητα στέκεται πίσω από το Ισραήλ, ταυτόχρονα ασκεί τη λογική πίεση. Για αυτό γίνονται οι διαβουλεύσεις, και επισκέπτεται το Ισραήλ και την Ιορδανία ο Πρόεδρος Μπάιντεν».

Στα θέματα ασφάλειας, αναφέρθηκε στη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών στα εξωτερικά σύνορα αλλά και στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Επιπροσθέτως, «είμαστε όλοι σε αυξημένη ετοιμότητα και κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας».

Αναφορικώς με τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα […] κάνουμε τα κουμάντα μας προκειμένου να μπορούμε να απορροφήσουμε τις όποιες αναταράξεις μπορεί να υπάρξουν. Σίγουρα μια οποιαδήποτε ανάφλεξη μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι σχετικά μικρές», διευκρίνισε κλείνοντας.


Πηγή