Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Θέλουν ή όχι στην Χαριλάου Τρικούπη σύμπλευση με την Κουμουνδούρου;

Μεγάλες φωτιές έχει ανάψει στη Χαριλάου Τρικούπη ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και όσοι σπεύδουν να που ότι απαιτείται μια συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων, εννοώντας την σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πρώτος το σήμα έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έξω από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης:«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται: Διώχνει “γόνους”, “ημετέρους”, διεφθαρμένους» δήλωσε δίνοντας το δικό του στίγμα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ανανεωτική Αριστερά, με δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θόδωρου Μαργαρίτη, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα σαφές μήνυμα από τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες.

Ο προοδευτικός κόσμος στήριξε ενεργά τις επιλογές ανατροπής. Με βάση προγράμματα, αυτοδιοικητικά σχήματα και σοβαρά πρόσωπα. Με καθαρή εντολή για συνεργασίες όπου είναι εφικτό απέναντι στη δεξιά κυριαρχία». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ έσπασαν τη γραμμή λευκού και αποχής και στήριξαν θετικά προοδευτικούς υποψηφίους», καθώς και ότι «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκανε ορθές επιλογές σε πρόσωπα και προγράμματα που διευκόλυναν σημαντικές εκλογικές καταγραφές και πολιτικές συνεργασίες». Στην ίδια γραμμή βρίσκεται εδώ και καιρό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρ. Σπίρτζης επιμένει να μιλά για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

Όλα τα παραπάνω έχουν βεβαίως θορυβήσει αρκετά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη -τουλάχιστον προσώρας- μέχρι να δώσει δείγματα γραφής. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου, την ανάγκη σχηματισμού ενός μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά με ποιον θα συνομιλήσουμε; Με τον Πολάκη και τον Παππά;», λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρακτικά δηλαδή παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ο στρατηγικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι στις ευρωεκλογές δεύτερη δύναμη στον πολιτικό χάρτη για να μπορέσει να ισχυριστεί ότι έχει το πάνω χέρι και την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε όλα είναι ανοικτά μέχρι τις εθνικές εκλογές. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί μετρήσιμα δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο και πάρει τη θέση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης», τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να τείνει χείρα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αν θα παραμείνει μέχρι τότε ο Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τι αλλαγές θα έχει κάνει στο κόμμα του…


Πηγή