Οι εσωκομματικές κάλπες παρουσίασαν τον «ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη» – Σάρωσαν οι «σελέμπριτις»

Κατά την εσωκομματική προκριματική αναμέτρηση για την ανάδειξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, «γεννήθηκε» ένα εντελώς νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα εντελώς νέο -στην πραγματικότητα- κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής του Στέφανου Κασσελάκη, «γεννήθηκε» κατά την εσωκομματική προκριματική αναμέτρηση, καθώς σε αυτή, «σάρωσαν» τα πρόσωπα που είχαν μεγάλη αναγνωρισημότητα και τα οποία επέλεξε ο ίδιος για να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

Και με τη «βούλα», πλέον, στην Κουμουνδούρου στεγάζεται ένας οργανισμός lifestyle και ένα κόμμα που μεταλλάσσεται με τέτοιο ρυθμό, που δύσκολα θα βρεις στις θέσεις του διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία – τουλάχιστον στα θέματα στρατηγικής σημασίας.

Με δεδομένο ότι στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, απομένουν ακόμα πέντε θέσεις για να κλείσει οριστικά. Τα σενάρια για μια πιθανή συμμετοχή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην «κούρσα», πάντως, δεν έχουν ακόμα αποκλειστεί, παρά τη ρητή και κατηγορηματική διάψευση από τον ίδιο.

Νίκη των «σελέμπριτις»

Για τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τους 35 από τους 42, συνολικά, υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά τις προηγούμενες ημέρες. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημοσιολόγοι που συμπαθούν τη νέα του ηγεσία, έκαναν μάλιστα λόγο για «πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία».

Τα αποτελέσματα, όμως, τους διαψεύδουν πανηγυρικά. Εκείνοι που υπερψηφίστηκαν και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την είσοδο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν όσοι είχαν τηλεοπτική προβολή. Παρουσιαστές και σχολιαστές ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών, πρώην πρωταθλητές σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, ακόμα και συμμετέχοντες σε ριάλιτι σόου.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε αυτή την αναμέτρηση -και δεν ήταν πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής-, στην πραγματικότητα δεν είχαν καμιά ελπίδα να ανταγωνιστούν τα πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισημότητα. Επομένως, η όλη διαδικασία αποτελεί ακόμα έναν «θρίαμβο» της «τηλεοπτικής δημοκρατίας» – με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως οι δύο πολύ αξιόλογες νεολαίες του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρτώ Κοροβέση και Ιφιγένεια Μουμτζή.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας για την ευρωλίστα

Μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών, εκκρεμούν ακόμα πέντε θέσεις για να οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, λόγω της καταστατικής ποσόστωσης, θα πρέπει να είναι τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ίδιος αριθμός συμμετεχόντων ανδρών και γυναικών, σε αυτό.

Ονόματα, προς ώρας, δεν έχουν διαρρεύσει. Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει ότι η επιλογή αυτή θα αποτελεί «προνόμιο» του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, ορισμένοι που επικοινωνούν συχνά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του ίδιου του προέδρου στην ευρωλίστα, έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση «πανστρατιάς» σε αυτή τη «μάχη».

Προσπαθεί να τα «μαζέψει» για Ισραήλ-Ιράν

Όσον αφορά το «μεγάλο πλάνο», ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν μαζικές επιθέσεις από τα αριστερά τους, για τη στάση τους απέναντι στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, η οποία ήταν μονόπαντη υπέρ του Τελ Αβίβ, μακριά από τη στάση υπέρ της ειρήνης, που τηρούσε η Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, υπήρξαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Ρωμανός, που «πανηγύριζαν» -κυριολεκτικά, στον τηλεοπτικό αέρα- για τη μεταστροφή της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν, δε, λίγα τα κορυφαία στελέχη του, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γιώργος Βασιλειάδης, έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τις επίσημες τοποθετήσεις και την απόλυτη ταύτιση με το Ισραήλ.

Ο πρώτος, καταδίκασε και την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, αλλά και την απάντηση της Τεχεράνης, ενώ ο δεύτερος, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -στα λόγια, πλέον- στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, με ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα όρια του 1968.

Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την κατακραυγή που υπήρξε στην Αθήνα, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συνάντηση του με τα μέλη του -φιλοπολεμικού- ισραηλινού λόμπι της AIPAC, επικαλούμενος τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.


Πηγή