ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει εξηγήσεις για τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» για τη σύμβαση με τη Hellenic Train

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «αόριστη», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου αναφέρθηκε σε «επαναδιαπραγμάτευση» της σύμβασης με τη Hellenic Train.

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση επί του θέματος.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «αόριστη», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«O κ. Μητσοτάκης σε μια ομολογία ενοχής, μας είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός του. Πριν τις εκλογές ο λαός δικαιούται να ξέρει. Ποιες διαπραγματεύσεις έγιναν και ποιοι συμμετείχαν, ποιες επιστολές αντάλλαξαν; Πως έκαναν φτερά 600 εκ και συστήματα ασφαλείας για τα οποία οι Ιταλοί είχαν συμφωνήσει και δεσμευτεί να επενδύσουν», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Υπενθυμίζεται πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ζητήσει από τις 13 Μαρτίου να έρθουν στη Βουλή όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Hellenic Train.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατατέθηκε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησαν τα προσχέδια και σχέδια συμβάσεων, πρακτικά από τις συναντήσεις, αλληλογραφία, έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και κάθε τι άλλο που αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών.

Δηλαδή από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022, που κυρώθηκε στη βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του προσχεδίου της νέας σύμβασης ΥΔΥ που έχει δει πρόσφατα το φως της.

Πηγή