Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Στο Μουσείο Μαρία Κάλλας ξεναγήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων επισκεφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο τριώροφο κτίριο από την Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου / Μουσείο Μαρία Κάλλας και τη Δέσποινα Ανδριοπούλου Museum Manager / Μουσείο Μαρία Κάλλας.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τα θεματικά δωμάτια, στα οποία κάποιος μπορεί να ακούσει και να δει ερμηνείες της διεθνούς φήμης σοπράνο και συνέχισαν στον εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενούνται κείμενα, αντικείμενα και σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, που ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και της καριέρας της.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τη μελετητική ομάδα του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την Ανδρομάχη Γαζή, Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο, τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, καθώς και με τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο, πολιτικό μηχανικό της ομάδας υλοποίησης του Μουσείου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Τεχνόπολης και ο Νίκος Πατρινός, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, η οποία διαχειρίζεται το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

Στο τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Αθηναίων έγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ξενάγηση στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Ένα εξαιρετικό κομψό, αλλά εντυπωσιακά λειτουργικό μουσείο· οφειλή όλων μας απέναντι στη μεγαλύτερη φωνή της όπερας, τη δική μας Μαρία. Η ίδια δήλωνε Ελληνίδα και η ζωή της συγκέντρωνε τα ελληνικά χαρακτηριστικά, θριάμβους και τραγωδίες», ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων έγραψε: «Υποκλινόμαστε στη μεγάλη Ελληνίδα Καλλιτέχνιδα. Σε ένα μοναδικό μουσείο, κόσμημα, στο κέντρο της Αθήνας. Εξαιρετική περιήγηση. Μόνο μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας».

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που καθόρισε την όπερα του 20ου αιώνα.

Στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Μητροπόλεως 44. Βασική αποστολή του είναι να κάνει γνωστή την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο της εμβληματικής λυρικής καλλιτέχνιδας σε ευρύτερες ομάδες κοινού και ειδικά σε όσες και όσους δεν είναι εξοικειωμένες/οι με την όπερα.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται στον Α΄ και τον Β΄ όροφο και στοχεύει στη βιωματική εμπειρία και τη διάδραση. Ο Γ΄ όροφος διαθέτει αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La divina.


Πηγή