Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο

Τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:30, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα, Σάββατο στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έστειλε μεταξύ άλλων αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, επικρίνοντας τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και λέγοντας δηκτικά ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ακόμα τα λεγόμενα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ότι «η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει μόνη της τις αυξημένες προσφυγικές ροές επισημαίνοντας πως «η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα».

Πηγή