Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία – Συνέργειες στον τομέα των βιοεπιστημών

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής πολυεθνικών του φαρμάκου. 

Είκοσι CEOs μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου βρίσκονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA – International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders) στην Αθήνα. Τα μέλη της IFPMA συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τετάρτης (03/04/2024). Στη συνάντηση συμμετείχαν και Υπουργοί της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αλλαγή στη φαρμακευτική νομοθεσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το θέμα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα ασκήσει πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία. Επίσης, συζητήθηκαν πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης, στον τομέα των βιοεπιστημών στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου αισθανόμαστε ότι μερικές φορές πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, παρέχοντας στους πολίτες μας πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα αλλά και σε γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων. Βρίσκεται εδώ μαζί μας το μισό Υπουργικό Συμβούλιο για να σας παρουσιάσουμε, καταρχάς, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω λίγο γι’ αυτό χθες, αλλά έχουμε ορισμένες παρουσιάσεις και στη συνέχεια κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε πιθανώς να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της IFPMA και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σημείωσε πως «ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα, είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας.

Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο “επιστημονικής αναγέννησης”, όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα των εξελίξεων στην τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται εδώ. Σε αυτό το στάδιο, η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι, πιστεύω, μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βέβαια, εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να συζητήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι εσείς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο θα παρουσιάσετε όλες τις ευκαιρίες εξηγώντας γιατί το περιβάλλον στην Ελλάδα για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής έρευνας, είναι πολύ ευνοϊκό».

Καινοτομία και πνευματική ιδιοκτησία

Οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μπουρλά. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντικά πισωγυρίσματα όσον αφορά τις φωνές που επιτίθενται στην έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας» και πρόσθεσε πως η IFPMA είναι αντίθετη με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αρχηγούς κρατών. Συναντήθηκα μόλις πριν από δύο μήνες με τον Καγκελάριο Scholz, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές. Συναντηθήκαμε αρκετοί από εμάς με τον Πρόεδρο Macron, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία αντιτίθεται σε αυτές τις προτάσεις. Γνωρίζουμε ότι και η Ελλάδα ασχολείται πάρα πολύ με τον τομέα της καινοτομίας. Αυτός είναι ένας τομέας που είναι εξαιρετικά σημαντικός για εμάς. Βεβαίως, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζουμε για τις επενδύσεις μας. Και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα. Έρχονται δύο εκθέσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, που κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο πιστεύουμε μερικές φορές».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αριστείδης-Θωμάς Δοξιάδης, το μέλος της ομάδας εργασίας «A Roadmap for Creating an Innovation-Based Biopharma Industry in Greece» Σίμος Συμεωνίδης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.


Πηγή