Χαρίτσης: Στόχος του νέου φορέα είναι να δημιουργήσει ένα «νέο υπόδειγμα πολιτικής»

Με αισιοδοξία, χαμόγελα και μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης σύσκεψης στελεχών της Νέας Αριστεράς στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Η πρώτη διαδικασία πανελλαδικού χαρακτήρα από την συγκρότηση της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς με σαφές στόχο και ατζέντα: Ο ορισμός του οδικού χάρτη για την συγκρότηση με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία με πρώτο ορίζοντα την πανελλαδική συνδιάσκεψη στα τέλη του Φεβρουαρίου και τελικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Το αποφασιστικό βήμα για την συγκρότηση της Νέας Αριστεράς με σύνθημα που έδωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς: Ισχυρή Νέα Αριστερά σήμερα, για ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αύριο. Στα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε αναλυτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, έως την Πανελλαδικη Συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου προγραμματίζονται πάνω από 80 ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης άνοιξε τις εργασίες με μια ομιλία που σκιαγράφησε την στρατηγική, τους στόχους και τα συγεκριμένα βήματα που καλείται να βαδίσει η Νέα Αριστερά. “Η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι η θετική έκπληξη των Ευρωεκλογών”, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. “Με τη Νέα Αριστερά κάνουμε μια νέα αρχή. Για το δίκιο των πολλών, για το αύριο του τόπου”, τόνισε.

Ως στόχο του νέου φορέα ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε την νικη στην μάχη για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία των ιδεών της αριστεράς, για την ηγεμονία των σύγχρονων προοδευτικών λύσεων. “Στην κάλπη βεβαίως, αλλά όχι μόνο εκεί. Πάνω από όλα στη ζωή των πολιτών”.

Μεγάλη εκστρατεία στο τρίπτυχο: Ακρίβεια- Κλιματική Δικαοσύνη- Επανεκίννηση δημοκρατίας Κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη και επανεκκίνηση της δημοκρατίας είναι τα τρία πεδία πάνω στα οποια θα κινηθεί η παρέμβαση της Νέας Αριστεράς. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη, ζωντανή και πρωτότυπη εκστρατεία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε τις προγραμματικές προτεραιότητες και μάχες που θα δοθούν: Ακρίβεια- Αύξηση μισθών- Αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του ιδιωτικού χρέους.

Πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όχι στις εξορύξεις

Το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης συνιστά την δεύτερη κομβική προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση η Νέα Αριστερά προτάσσει την ανάγκη για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, δημόσιο έλεγχο στις βασικές επιχειρήσεις ενέργειας και πράσινη μετάβαση με πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα: “Λέμε μεγάλο και καθαρό όχι στις εξορύξεις”, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της επανεκίννησης της δημοκρατίας, στο φόντο της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμισε την ανάγκη για βάθεμα των δημοκρατικών θεσμών, με σεβασμό στην ανεξαρτησία τους, πλήρη δικαιώματα για όλους, για όλες για όλα δίχως εξαιρέσεις.

Κρίσιμος σταθμός η μάχη των ευρωεκλογών

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες σε μια διττή συνθήκη: Στην μετακίνηση του πολιτικού εκκρεμούς στην Ευρώπη στα άκρα δεξιά και στην στρατηγική κρίση στην οποία βρίσκεται η Αριστερά. “Η ηγεμονία της Δεξιάς δεν έχει ακόμα αντίπαλο. Αλλά θα αποκτήσει. Και ο δικός μας ρόλος είναι αυτός ακριβώς: από αύριο το σύστημα εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη να ξέρει ότι υπάρχει ένα πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που αμφισβητεί την πολιτική του και ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή για τη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης .

Παραλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι είναι ο καταλύτης θετικών εξελίξεων στον χώρο της Αριστεράς και των προοδευτικών πολιτικών μετά τις ευρωεκλογές. “Μας ενδιαφέρει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, με σύγχρονες ριζοσπαστικές και προοδευτικές πολιτικές. Θα δώσουμε τη μάχη του πολιτικού περιεχομένου που εκκινεί πάντα από το έδαφος της Αριστεράς. Πάνω σε αυτό θα κληθούν να μετρηθούν και να αναμετρηθούν οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Όχι παρασκηνιακά αλλά με προγραμματικές συγκλίσεις”, ανέφερε.

Δήλωση ανυπακοής στον εκφυλισμό και στην απαξίωση η ίδρυση της Νέας Αριστεράς

Σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι μετατρέπεται σε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται γοργά, φεύγοντας από το πεδίο της Αριστεράς και από το πεδίο της σοβαρότητας. “Ένα κόμμα υπό μια νέα ηγετική ομάδα που μιλά για «ατζέντα Ισλαμαμπάντ», κάνει αντιπολίτευση στην εξωτερική πολιτική από τα δεξιά, επιμένει στην ανέξοδη και απολίτικη πολλές φορές καταγγελία.

Όποιος δεν παράγει πολιτική, παράγει τοξικότητα. Οι αήθεις επιθέσεις εναντιον στελεχών μας δεν θα μένουν αναπάντητες”, σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος με ιστορικές παραδόσεις εκφυλίζεται και απαξιώνεται.

“Η ίδρυση της Νέας Αριστεράς ήταν μια δήλωση ανυπακοής σε αυτόν τον εκφυλισμό και στην απαξίωση”, υπογράμμισε.

Να γίνει η Νέα Αριστερά υπόθεση της κοινωνίας

Η Νέα Αριστερά στον δρόμο της συγκρότησης και της αναζήτησης τρόπων οργάνωσης με το βλέμμα στην κοινωνία απευθυνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλη την χώρα με στόχο οι πολίτες να κάνουν τη Νέα Αριστερά δική τους υπόθεση.”Να σκεφτούμε δημιουργικά, πρωτότυπα και πάνω από όλα κοινωνικά”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε μάλιστα για ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από ανέξοδους παραγοντισμούς. “Δεν μας πείθει η λογική του ηγέτη που είναι σε «αδιαμεσολάβητη» σχέση με την κοινωνία. Γιατί ξέρουμε ότι υποκρύπτει τις χειρότερες εκδοχές του αρχηγισμού”. Πρόσθεσε.

Φύλακας άγγελος των ελίτ η κυβέρνηση της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως μια κυβέρνηση “φύλακα άγγελο των ελίτ”. “Από το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζεται ως η νέα κανονικότητα για τη χώρα. Και ως κανονικότητα εμφανίζει την επιστροφή κάθε πολιτικού απωθημένου της ελληνικής δεξιάς ως «κοινό νου” είπε και άσκησε σφοδρή κριτική στην κατασπατάληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε “ένα σύστημα μικρόπνοων ολιγοπωλιακών συμφερόντων που έδωσε τα αιτήματα του στο περιβάλλον του πρωθυπουργου και μετά ο κ. Μητσοτάκης μας παρουσίασε τα αιτήματα αυτά ως εθνικό σχέδιο”.


Πηγή