Η ΝΔ μας ξεγέλασε ως ψηφοφόρους, μας εξαθλιώνει ως πολίτες!

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους Έλληνες στο έλεος των κερδοσκόπων, οδηγεί στην φτωχοποίηση χιλιάδες επαγγελματίες, ολοκληρώνει τη διάλυση της δημόσιας υγείας, συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση και μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΕΡΔΟΥ (*)

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες στη δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αποδείξει περίτρανα πως κορόιδεψε τους Έλληνες με ψεύτικες υποσχέσεις, ώστε να υποκλέψει την ψήφο του 41%. Τώρα, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο…

Το σχέδιο ήταν έτοιμο να εκτελεστεί σε βάθος τετραετίας, φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση το «τρέχει» -τελικά- με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κενό αντιπολίτευσης που έχει δημιουργηθεί από την πρόσκαιρη εσωστρέφεια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έτσι, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανασυνταχθεί, η κυβέρνηση εγκαταλείπει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στο έλεος των κερδοσκόπων, οδηγεί στη φτωχοποίηση χιλιάδες επαγγελματίες, ολοκληρώνει τη διάλυση της δημόσιας υγείας, συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση και μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι πως το πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από τα δύο πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και από όσα συμβαίνουν μετά από αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τροφοδοτούν την, έτσι κι αλλιώς δεδομένη, αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε -πια- να μην έχει καμία αναστολή.

Αποδείξεις; Όλα όσα ζούμε…

Πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά μας. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει τη «συμπίεση» του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της Εκπαίδευσης και δρομολογεί με πλάγιο τρόπο την ιδιωτικοποίηση του τρίτου βαθμού. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι, μετά από τρεις μήνες λειτουργίας, σχεδόν κανένα σχολείο δεν είναι πλήρες από δασκάλους ή καθηγητές; Ταυτόχρονα, το υπουργείο προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολείων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά αναγκάζονται από τη μια να μετακινούνται – ταλαιπωρούνται προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους, ενώ την ίδια ώρα «στοιβάζονται» μέσα στις τάξεις όπου πλέον δεν μπορεί να γίνει κανονικό μάθημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μαθητών.

Το σχέδιο αυτό έρχεται να πλήξει καίρια και την περιοχή του Έβρου καθώς προτείνεται η συγχώνευση των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης όπως και Ημερησίων Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Ένας σχεδιασμός που υποβαθμίζει κατάφορα το εκπαιδευτικό έργο, δεν λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική θέση των περιοχών και αδιαφορεί για τα προβλήματα που δημιουργεί με τις μεγάλες μετακινήσεις. Κι όλα αυτά, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή του ακριτικού Έβρου, η οποία αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα και δίνει καθημερινή μάχη για τη διατήρηση του πληθυσμού της.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε πολύ γρήγορα και μια, θεωρητικά, «προσφιλής» στη Νέα Δημοκρατία ομάδα. Οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες, που τόσα «γαλάζια καλοπιάσματα» άκουσαν προεκλογικά… που, ενώ τους έταξαν κατάργηση φόρων και κάθε είδους στήριξη, τώρα τους σπρώχνουν στην καταστροφή. Το σχετικό νομοσχέδιο τους θεωρεί όλους φοροφυγάδες και τους επιβάλει ένα αβάσταχτο χαράτσι, εφαρμόζοντας το πιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο φορολογικό σύστημα. Μια κυβέρνηση που καμαρώνει για τις δήθεν «σύγχρονες ιδέες» της, επιβάλλει κεφαλικό φόρο ο οποίος αρχίζει από τα 1.500 ευρώ και αυξάνεται σε δυσθεώρητα ποσά, με παραμέτρους που μόνο αξιοκρατικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Διαφημίζουν τα -άδικα και ισοπεδωτικά- τεκμήρια διαβίωσης σα λύση για να πιάσουν τους φοροφυγάδες και το μόνο που θα πετύχουν, τελικά, θα είναι να προκαλέσουν ένα νέο κύμα λουκέτων στην αγορά…

Δεν το κρύβουν καν, πια, πως η βασική τους μέριμνα είναι να στηρίξουν τα μεγάλα τραστ και τις πολυεθνικές, ώστε να συνθλίψουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους. Δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να μεριμνήσουν για κάποια «ευνοϊκή πρόβλεψη», έστω για τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μετά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος. Εκεί όπου οι επαγγελματίες, όχι μόνο παλεύουν να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και για να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στις περιοχές τους. Αυτή είναι η «συμβολή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην «αντιμετώπιση» του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και, ουσιαστικά, στην ερημοποίηση της περιφέρειας γενικότερα και του ακριτικού Έβρου ειδικότερα.

Ωστόσο, το χειρότερο σχέδιο είναι αυτό της οικονομικής εξαθλίωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Η προεκλογική τακτική των επιδομάτων «pass», που ξεγέλασε πολύ κόσμο, αποτελεί ξαφνικά παρελθόν και οι Έλληνες βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι σε κάθε είδους κερδοσκόπους. Μετά την αδιάκοπη αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα, που καλά κρατεί με κυβερνητική κάλυψη, πλέον κορυφώνεται και η ακρίβεια στα τρόφιμα. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στον πληθωρισμό των βασικών ειδών διαβίωσης, με συνέπεια μια σειρά από προϊόντα, ακόμη και ελληνικής παραγωγής, να πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή σε σύγκριση με ευρωπαϊκά κράτη στα οποία οι μισθοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι. Σε αυτή την τεράστια κρίση φτώχιας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει μόνο κάποια ψίχουλα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων (από τον επόμενο χρόνο!), καθώς και επικοινωνιακές επισκέψεις του Πρωθυπουργού στα σούπερ μάρκετ!.. Ούτε λόγος για μείωση των έμμεσων φόρων, καμία πραγματική προσπάθεια για έλεγχο των τιμών και πάταξη της καταφανέστατης αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, ενώ όλα αυτά τα ζούμε καθημερινά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να προχωρά ανενόχλητη, νιώθοντας παντοδύναμη, ώστε να εκτελεί τα αντιλαϊκά σχέδια της. Η έλλειψη δυνατής και ενεργής αντιπολίτευσης δίνει χώρο για να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα χρειαστούν και πάλι τεράστιοι αγώνες ώστε να ανατραπούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αναστολές. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές!

Είναι ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τελειώνουμε με την εσωστρέφεια. Είναι καιρός η αντιπολίτευση να ασχοληθεί με την κυβερνητική πολιτική. Και θα το πράξει.

(*) Η Κατερίνα Μπέρδου είναι πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Έβρου, δικηγόρος.


Πηγή