Ποια είναι η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης για τις φωτιές

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Ποια στελέχη της κυβέρνησης βγαίνουν μπροστά

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η διαχείριση των πύρινων μετώπων ανά την επικράτεια.

Η κυβέρνηση, περιμένοντας προφανώς τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επισημαίνει ότι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του έργου της κατάσβεσης, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να στέλνει ηχηρό μήνυμα για τις απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα. «Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές… Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά.

Γίνονται προσαγωγές υπόπτων…Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε θα σας βρούμε θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Κικίλιας εκφράζοντας την οργή του για όλα όσα συμβαίνουν.

Πολλαπλές ήταν χθες οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών. «Πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί όλος ο κόσμος καίγεται. Βλέπουμε ένα φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι λόγω των συνθηκών και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό. Όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι τότε οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πέρσι είχαμε βροχές από Σεπτέμβρη και αυτό βοήθησε πολύ. Ο χάρτης επικινδυνότητας εφέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές. Έχουμε ένα χειρότερο καλοκαίρι από εκείνο του 1987. Μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές», σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Πάντα θα υπάρχουν πυρκαγιές που θα ξεπερνούν και τον πιο άρτιο μηχανισμό. Πρέπει να καταλάβουμε πως τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο δύσκολα και η Μεσόγειος είναι μία ζώνη που θα φλέγεται. Υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως οι δυνατοί άνεμοι. Υπάρχει κρατικός μηχανισμός. Το κράτος όμως δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, καθαρισμοί οικοπέδων και προετοιμασία», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ ερωτηθείς για την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η Πολιτική Προστασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση. «Όλοι υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θυμάται πως μετά το Μάτι είχε συσταθεί μία επιτροπή ειδικών, η οποία εξέδωσε ένα πόρισμα που εφαρμόστηκε. Άρα να μην απαξιώνουμε και να βλέπουνε τι έχει γίνει. Δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίσαμε τα εναέρια μέσα. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μία αξιολόγηση. Πέρσι πήγαμε καλά αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος πρέπει να συζητήσουμε τι δεν πήγε καλά», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Πρακτικά η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου κινείται στα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος στην μεγάλη μάχη με τις πύρινες φλόγες που δίνουν τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός, αναφέρει μεταξύ άλλων: ««Όταν πολεμάμε καλό είναι να μη μιλάμε. Όταν η χώρα δοκιμάζεται καλό είναι με νηφαλιότητα, περίσκεψη, ταπεινότητα και ενσυναίσθηση αλλά και αποφασιστικότητα να κάνουμε το καθήκον μας μακριά από φανφάρες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και μικρότητες. Στο τέλος της μάχης άλλωστε, άπαντες θα αναμετρηθούν με τις απώλειες, τις ευθύνες, τα όποια κακώς υπολογισμένα και κακώς κείμενα. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ! Μέχρι τότε ας κάνουμε όλοι αυτό που ο καθένας από τις δικές του επάλξεις πρέπει και ας μην πυροβολούμε τους μαχητές…».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, από την πλευρά του, ανέφερε χθες πως η κλιματική κρίση επεκτείνεται και στην κατεύθυνση αυτή η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να θωρακιστεί, προκειμένου να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Όπως σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα επτά καναντέρ στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τη προστασία των δασών. Παράλληλα, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ότι οι πυροσβεστικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι, μέσα σε δύο ημέρες, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 220 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δέκα ήταν πολύ σοβαρές.

Με το βλέμμα στην Ολομέλεια και στην πρώτη, μετά τις θερινές διακοπές, πολιτική σύγκρουση για τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα ότι θα γίνει απολογισμός, αυτοκριτική και θα αποδοθούν ευθύνες.

«Η αντιπολίτευση και αυτό δεν είναι δικαιολογία δεν είναι ο πήχης μας. Η αντιπολίτευση, παρέδωσε ως κυβέρνηση μία διαλυμένη πολιτική προστασία, μία γενική γραμματεία που οριακά στεγαζόταν σε έναν όροφο, χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχέδιο και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Είναι τέσσερα χρόνια βέβαια, που η κλιματική κρίση δείχνει όλο και περισσότερο τις συνέπειές της. Το μόνο που έκανε η αντιπολίτευση σε όλες τις κρίσεις είναι να προσπαθεί να τις εργαλειοποιήσει. Εμείς όμως δεν έχουμε αντίπαλό μας την αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή έχουμε αντίπαλο αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα», επεσήμανε (Alpha) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.


Πηγή