Μας μπέρδεψε πάλι ο Κασσελάκης – Τελικά ήταν καλό ή όχι το «μαξιλάρι» των 37 δις;

Ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Παύλου Πολάκη και τω συν αυτώ…

Δύο διαφορετικές εκδοχές για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ανάλογα με το τι τον συμφέρει σε επίπεδο τακτικής, έχει δώσει σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις, μέσα σε 30 ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η αξιοπιστία δεν αποτελεί το δυνατό του «χαρτί»

Άλλαξε, ξανά, από ότι φαίνεται, γνώμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν τελικά το «μαξιλάρι» των 37 δις, που παρέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, με υπουργό Οικονομικών των Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν ορθή η πολιτική επιλογή ή όχι.

Με τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού να βρίσκεται προ των πυλών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβαση του στο Οικονομικό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», υπογράμμισε πως η χώρα μας κέρδισε την επενδυτική βαθμίδα, χάρη στο «μαξιλάρι» των 37 δις.

«Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο υπουργός. Ευπρόσδεκτη. Είναι, όντως, μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα. Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard&Poors έλεγε, για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Ένα τεράστιο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών και ναι, για το τεράστιο «μαξιλάρι» που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, ως «την πιο μνημονιακή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», προκαλώντας μεγάλη ένταση στο εσωκομματικό πεδίο. Στόχος του, προφανώς, όταν είχε κάνει αυτή τη δήλωση, ήταν να επιτεθεί εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που μόλις είχε αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης αυτοαναιρείται, καθώς, πριν μιλήσει για «μνημονιακές πολιτικές», στην ομιλία του στον Economist, είχε αποθεώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την επιτυχία του «μαξιλαριού».

«Η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως “πολύ μεγάλη ρευστότητα” για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», είχε πει στις 26/10/2023, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αναφορά είχε πραγματοποιηθεί στον απόηχο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον Ευκλείδη Τσάκαλωτο, στην Κουμουνδούρου. Εκεί που ο πρώην υπουργός Οικονομικών του είχε ζητήσει να πάρει πίσω τις διαγραφές των Νίκο Φίλη, Δημήτρης Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Έκτοτε, κύλησε πολύ «νερό στο αυλάκι».

Ο Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και ξαφνικά, ο πρώην υπουργός, από σημείο αναφοράς στα διεθνή οικονομικά φόρουμ, μετατράπηκε στον «μνημονιακό κακό λύκο» του νεοσυριζαίικου «παραμυθιού».

Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Παύλου Πολάκη και τω συν αυτώ, που κατηγορούσαν τον Ευκλειδη Τσακαλώτο για τα πάντα.

Όμως, στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις για το «μαξιλάρι» δεν στρέφονται κατά του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας, αλλά κατά του πολιτικού του προϊσταμένου, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, που είχε πάντα τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις υποθέσεις.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να χτυπήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσοι άσκησαν κριτική στο «μαξιλάρι», στην πραγματικότητα επιτέθηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται μια «βίαιη αποτσιπροποίηση».

Βέβαια, τώρα που έρχεται η ώρα της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού, δείχνει πως επιστρέφει στο «καλό μαξιλάρι»…


Πηγή