Ο Ανδρουλάκης διεμβολίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση… αρπαγής της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση από το ΠΑΣΟΚ – Το πρώτο άνοιγμα Ανδρουλάκη στην Αριστερά των 40άρηδων

Την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρόσωπα της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Thessaloniki Summit «οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας.

Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Όπως φαίνεται αυτό το κάλεσμα είναι για τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας, και αφορά την ομάδα της κ. Αχτσιόγλου που αποτελείται με την ομάδα 6+6 (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κτλ).

Σε αυτό το timing του αλληλοσπαραγμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης άδραξε την ευκαιρία να τείνει μια χείρα φιλίας σε νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στη λεγόμενη γενιά των 40άρηδων και που δεν έχουν συνδεθεί με φαινόμενα τοξικότητας και λαϊκισμού για να ανοίξει μια χαραμάδα διαλόγου. Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί τέτοιο άνοιγμα στην Αριστερά.

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούσε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση όσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας και η σκληροπυρηνική ομάδα του Παύλου Πολάκη, του Νίκου Παππά και άλλων στενών συνεργατών του Τσίπρα τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης θεωρούσε βαρίδια για την σοσιαλδημοκρατία.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τρέφει καμία πολιτική συμπάθεια ούτε για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο θεωρεί χαμηλού πολιτικού βάρους και επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Το άνοιγμά του στην ομάδα Αχτσιόγλου προφανώς και δεν σημαίνει παροχή πολιτικής στέγης, ούτε παζάρια θέσεων, αλλά ένα πρώτο βήμα προς ένα αρχικό δίαυλο επικοινωνίας για συνεννόηση σε βασικά σημεία.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση στην περίπτωση που συγκροτήσουν νέο κόμμα, απάντησε: «Με πολιτικούς όρους, δηλαδή εάν συμφωνούμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε με ένα κομμάτι της ανανεωτικής Αριστεράς, το οποίο είναι στο ΠΑΣΟΚ ή με ανθρώπους της οικολογίας, με χαρά να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε».

Τώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να περνάει μπροστά από την Κουμουνδούρου, προφανώς οι διαπραγματευτικές δυνατότητες του κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ διαφορετικές από ότι στο παρελθόν, αν και η σχετική συζήτηση είναι πρώιμη.

Σαφέστατα η Αριστερά θα χρειαστεί ακόμα αρκετό χρόνο για να κατασταλάξει σε έναν νέο χάρτη ισορροπιών μετά από ενδεχόμενη διάσπαση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τις σημερινές συνθήκες και εν μέσω της κρίσης δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί κανένας τέτοιος διάλογος.


Πηγή