ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση προ των πυλών – «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στην ηγεσία και στη βάση

Σε τροχιά σύγκρουσης η οποία θα φτάσει μέχρις εσχάτων, εν προκειμένω μέχρι και τη διάσπαση, έχει μπει ανεπιστρεπτί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από την αντικαταστατική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προαναγγείλει τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, μια κίνηση η οποία αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Από την πρώτη ημέρα που η Κουμουνδούρου βρέθηκε με τη νέα ηγεσία, ήταν σαφές ότι κάποιοι δεν θα επιδίωκαν τη συναίνεση, αλλά το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών. Ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρες οι προθέσεις από τα πρόσωπα που ο νέος πρόεδρος επέλεξε για να στελεχώσει τις θέσεις-κλειδιά στη νέα εποχή που ξημέρωνε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας και Θεοδώρα Τζάκρη αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για την πλευρά των ηττημένων στην εσωκομματική αναμέτρηση. Αν σε αυτές τις επιλογές προσώπων προσθέσουμε και την -επιεικώς- άκομψη «καρατόμηση» των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για «ενότητα» του κόμματος, ότι έμοιαζαν προσχηματικές και όχι ιδιαίτερα ειλικρινείς. Φρόντισε, μάλιστα, να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με εκείνη την ακατανόητη ανάρτηση περί «υπονομευτών» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους οποίους και θα «τιμωρούσε» με την «αποβολή» τους από τα ψηφοδέλτια.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Εκεί, η κριτική των μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν σκληρή προς τον πρόεδρο, αλλά καθαρά πολιτική. Και παρέμεινε σε αυτά τα πλαίσια, ακόμα και σε αμήχανες στιγμές, όπως όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν μέλος του οργάνου ή όταν δεν θέλησε να κάνει ούτε καν το κλείσιμο των εργασιών.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, η προεδρική πλευρά που κράτησε ήπια στάση στην Πολιτική Γραμματεία, ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ, με τηλεοπτικές εμφανίσεις και σκληρές επιθέσεις – ακόμα και ονομαστικές- εναντίον των κορυφαίων στελεχών της μειοψηφίας. Μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί unfair, καθώς η κριτική της αντιπολίτευσης έγινε στα όργανα και όχι στα κανάλια.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην Παρασκευή, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να παραπέμψει, μεν, τον Στέφανο Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και να «εκδώσει» και την απόφαση, αφού σημείωσε ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τη διαγραφή του.

Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Νίκου Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αννέτας Καββαδίας, Νάσου Ηλιόπουλου και πολλών ακόμα στελεχών πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχωρήσεις προ των πυλών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, τόσο προσώπων που έχουν μεγάλη θητεία στα καθοδηγητικά όργανα και υπηρέτησαν σε υπουργικές θέσεις επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μελών.

Τις τελευταίες ώρες διακινείται στα μέλη του κόμματος ένα κείμενο συλλογής υπογραφών το οποίο επικρίνει με σφοδρότητα τον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που είναι εκατοντάδες οι αποχωρήσεις από τις οργανώσεις μελών, με σοβαρότατες -μάλιστα- καταγγελίες σε βάρος της νέας ηγετικής ομάδας.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως άμεσα από το κόμμα θα αποχωρήσει και η «Ομπρέλα», μαζικά, και πως θα την ακολουθήσουν και άλλα κορυφαία στελέχη.


Πηγή