Μάρθα Σαμαρά: Πρέπει όλη η Αττική να γίνει προσβάσιμη για όλες και όλους

Τους λόγους που την οδήγησαν να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, αλλά και τις προτεραιτότητές της περιγράφει στο Newsbomb.gr η κυρία Μάρθα Σαμαρά.

Όπως τονίζει, επιδίωξή της με την ενασχόλησή της με τα κοινά είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά. Παράλληλα, εκτιμά πως το αίσθημα που συνοψίζει τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής, είναι αυτό της ανασφάλειας. Και για την αντιμετώπισή του, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Χαρδαλιά διαρθρώνεται σε έξι διακριτούς πυλώνες.

Ειδικά δε για τον Βόρειο Τομέα της Αττικής, τονίζει ότι οι περιοχές θα πρέπει να θωρακιστούν με τα κατάλληλα έργα υποδομής, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ενώ προσωπικό της «στοίχημα» είναι όλη η Αττική – ανεξαρτήτως τομέα – να γίνει προσβάσιμη για όλες και όλους.

Με δεδομένη την εμπειρία σας με τα κοινά, τι σας ώθησε να «κατεβείτε» στις περιφερειακές εκλογές;

Το 2014, την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα για περιφερειακή σύμβουλος κινητήριος δύναμη ήταν η κόρη μου, η οποία μου είπε: «ψηφίζω για πρώτη φορά, και θέλω να ψηφίσω τη μητέρα μου». Θέλησα με την άμεση ενασχόλησή μου με τα κοινά να συμβάλλω στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για εκείνη και τη γενιά της. Σε αυτές τις εκλογές με ώθησε η επιθυμία μου να προσφέρω ακόμα περισσότερο σε έναν τόπο που ζω και δραστηριοποιούμαι. Σε έναν τόπο όπου εδώ και 10 χρόνια βρίσκομαι καθημερινά με τους πολίτες, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο.

Για να βελτιώσουμε όμως τη ζωή των πολιτών στην πράξη, απαιτείται και ένα πρόσωπο το οποίο θα εμπνεύσει μια ομάδα να δουλέψει ακόμα πιο εντατικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Το πρόσωπο αυτό είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συνεπώς όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στο να αποδεχθώ τη τιμητική πρόταση να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αττική Μπροστά».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική Σήμερα και τι προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;

Ένα αίσθημα που συνοψίζει τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής, είναι το αίσθημα της ανασφάλειας. Αίσθημα ανασφάλειας σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τις επιπτώσεις της κλιματικής και υγειονομικής κρίσης, την καθαριότητα και την έγκυρη αποκομιδή των σκουπιδιών, και τέλος το μεγάλο ζήτημα του «ποιος έχει την αρμοδιότητα». Αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Όμως τα προβλήματα έχουν λύσεις. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» διαρθρώνεται σε έξι πυλώνες οι οποίοι θα καταστήσουν την Αττική πιο πράσινη, πιο παραγωγική, πιο ανθρωποκεντρική, πλούσια σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, με έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αλλάξουν την εικόνα της Αττικής. Στόχος όλων των παραπάνω είναι η αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο.

Ειδικότερα, για το βόρειο τομέα της Περιφέρειας, ποιες είναι οι ξεχωριστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας της Αττικής, είναι λίγο πολύ κοινές. Πιο συγκεκριμένα Δήμοι και περιοχές του Βορείου Τομέα έχουν πληγεί έντονα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Για περίπου 20 ημέρες το χρόνο βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με τα κατάλληλα έργα υποδομής, οι περιοχές πρέπει να θωρακιστούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα από τις επιπτώσεις της. Μια ακόμη πρόκληση είναι αυτή της έξαρσης της εγκληματικότητας και κυρίως της νεανικής.

Και τι κομίζετε εσείς, ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών;

Θα ήθελα να παραθέσω ένα προσωπικό μου βίωμα το οποίο μετασχηματίζεται σε προσωπικό μου στοίχημα. Πριν από μερικά χρόνια, μετά από ένα ατύχημα που είχα, καθηλώθηκα για μερικούς μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο. Από τη μια στιγμή στην άλλη, η αυτονομία μου περιορίστηκε δραματικά. Αυτό που εγώ βίωσα για ένα περιορισμένο διάστημα, για πολλούς συνανθρώπους μας είναι καθημερινότητα. Αυτό επιβάλλεται να αλλάξει. Πρέπει όλη η Αττική – ανεξαρτήτως τομέα – να γίνει προσβάσιμη για όλες και όλους. Είναι αδιανόητο συνάνθρωποί μας να είναι αποκλεισμένοι από τα πολιτιστικά δρώμενα, από αθλητικές διοργανώσεις, από τις ενασχολήσεις και τις υποχρεώσεις τους. Κράτος, Περιφέρεια και Δήμοι, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Επιβάλλεται να δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Μιας συμπεριληπτικής Αττικής, ενός συμπεριληπτικού Βορείου τομέα που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία πίσω.

Πιστεύετε ότι ο κ. Χαρδαλιάς, ως επικεφαλής του συνδυασμού με τον οποίο πολιτεύεστε, είναι η βέλτιστη επιλογή για την περιφέρεια;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει αποδειχθεί πολλές φορές άνθρωπος “ειδικών αποστολών”. Κάθε μέρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, μέσω της τηλεόρασης, βρισκόταν καθημερινά στα σπίτια μας και μας έδινε πληροφορίες σε μια αβέβαιη περίοδο για μια άγνωστη υγειονομική κρίση. Πέραν αυτού, είναι ένας πολιτικός ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη αυτοδιοικητική και κυβερνητική εμπειρία, ήθος και πειθαρχία. Όλα τα παραπάνω τον καθιστούν κατάλληλο για να συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωση της Αττικής, στην απαλοιφή των παθογενειών της Περιφέρειας και τέλος τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Πηγή