Τι κρύβεται πίσω από την περίεργη απόφαση της Αγαπηδάκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Έκπληξη και ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη να ανατρέψει την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την πρόληψη της γρίπης.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό για το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τον φετινό χειμώνα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με μια ακατανόητη απόφασή της, κατάργησε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο αντιγριπικό εμβόλιο. Στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε, ορίζεται πως «ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7610/7-2-2023 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023» (ΑΔΑ : 6Γ0465ΦΥΟ-Φ9Τ), δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή».

Το παράδοξο είναι ότι η ίδια από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, πέρυσι, είχε τρέξει τις διαδικασίες για το άνοιγμα του συστήματος ώστε ο εμβολιασμός να γίνεται χωρίς συνταγογράφηση. Βέβαια, τότε βρισκόταν υπό τις εντολές του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είχε εφαρμόσει με επιτυχία την πολιτική της κυβέρνησης για την πρόληψη της γρίπης, διευκολύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε το εμβόλιο χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

Αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την πρόληψη της γρίπης είχε ξεκινήσει από το 2019, όταν είχε ζητήσει αυξημένες εισαγωγές εμβολίων από τις εταιρείες. Μάλιστα, είχαν γίνει γραπτώς αιτήματα προς τις εταιρείες του εξωτερικού να δεσμεύσουν για την Ελλάδα όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν.

Η άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης διευκόλυνε την πρόσβαση, γλιτώνοντας χρόνο αλλά και δαπάνες από τους πολίτες. Αν δεν διορθωθεί η σημερινή απόφαση της κυρίας Αγαπηδάκη, σημαίνει ότι πολίτες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το κόστος επίσκεψης σε ιατρό, προκειμένου να συνταγογραφήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο, για να μπορούν στη συνέχεια να εμβολιαστούν.

Τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση της Ειρήνης Αγαπηδάκη είναι πολλά, καθώς είναι σαφές ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η επιτυχημένη πολιτική για την πρόληψη της γρίπης.

Την ίδια ώρα, είναι έντονος ο προβληματισμός για πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυρία Αγαπηδάκη έχει ξεκινήσει κάποιες «δουλειές με συγγενικά πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Μαξίμου». Άλλωστε, πολλά έχουν γραφτεί για μελέτες που έχει εκπονήσει στο παρελθόν, οι οποίες ήταν θετικές για εταιρείες που τις χρηματοδοτούσαν. Εύλογα, λοιπόν, κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι κάτι κρύβεται πίσω από την τελευταία περίεργη -όπως χαρακτηρίζεται- απόφασή της.


Πηγή