Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό – Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

Το μεσημέρι της Τρίτης στις 12 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ 

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου το ΚΥΣΕΑ, στις 12 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες εξάλλου συζητήθηκε το θέμα του μεταναστευτικού και η προοπτική μίας νέας συμφωνίας, προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Παύλος Μαρινάκης παραδέχτηκε πως αυτή τη στιγμή βιώνουμε «μία επιδείνωση στο μεταναστευτικό», προβλέποντας μάλιστα 30.000 ροές το επόμενο διάστημα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στους αριθμούς του 2015.

«Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες […] Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, σώζει ζωές, έχει ταχύτερη απονομή ασύλου.

Όμως όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ όσο και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αυτό δε θα λυθεί χωρίς συνολική αντιμετώπιση εκτός συνόρων», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας: «Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος έχει ήδη επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό τις λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας που θέλει να πετύχει η Ελλάδα με την Τουρκία.

Μιλώντας πρόσφατα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός τόνισε πως «αποτελεί είδηση» η καλύτερη συνεργασία του Λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή.

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως, «είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Και τόνισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», είπε ο κ. Καιρίδης.

Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι κατά πόσο η νέα αυτή συμφωνία θα προχωρήσει, ειδικά από τη στιγμή που ήδη υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, που ωστόσο δεν τηρείται.

Ενημέρωση για τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων στη Νέα Υόρκη καθώς και τη δρομολόγηση του πολιτικού διαλόγου στα μέσα του Οκτώβριου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, καταλήγοντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αρχές Δεκεμβρίου.


Πηγή