Η ώρα της αλήθειας: Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα

Το πρόσωπο στο οποίο θα δώσει τα «κλειδιά» του κόμματος και το οποίο θα πρέπει να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικασία επανεκκίνησης, επιλέγουν σήμερα τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ψέματα τελείωσαν. Σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε το αν θα έχουμε τον/τη διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα ή αν θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μια εβδομάδα και μια νέα, επαναληπτική εσωκομματική ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους της σημερινής διαδικασίας.

Εκείνοι και εκείνες που θα βρεθούν στις κάλπες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τη ψήφο τους θα κρίνουν όχι μόνο το μέλλον του κόμματος τους, αλλά ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Θα πρέπει να επιλέξουν το πρόσωπο που θεωρούν ως το καταλληλότερο/η ώστε να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά.

Πλέον, μετά από τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, όλοι γνωρίζουν τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος, με εξαίρεση τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν έχει παρουσιάσει κάποια πολιτική πρόταση για τη χώρα, ούτε καν για το πως θα λειτουργεί από εδώ και πέρα το κόμμα.

Επομένως, είναι δεδομένο ότι οι όσοι και όσες προσέλθουν στις κάλπες, γνωρίζουν επακριβώς τα διλήμματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν.

Το μείζον, είναι το τι κόμμα θέλουν. Θέλουν να υπάρχει ως οργανισμός συλλογικός; Θέλουν να λειτουργεί με δομές και με συμμετοχή των μελών, το οποίο θα παράγει πολιτική ή θέλουν ένα κόμμα μόνο για τη μαρκίζα, που κουμάντο θα κάνει ο νέος αρχηγός, χωρίς να δίνει λόγο πουθενά;

Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο αν θέλουν ένα κόμμα με πολιτικό στίγμα. Ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, το οποίο μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες και να δώσει όραμα για το μέλλον ή αν προτιμούν έναν απολίτικο «χυλό», ένα «Ποτάμι» της Κεντροαριστεράς;

Επιπρόσθετα, θα κληθούν να απαντήσουν ως προς τη φυσιογνωμία του. Επιθυμούν να τους εκπροσωπεί ένα κόμμα με ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό προγραμματικό λόγο ή ένα κόμμα λαϊκίστικο, που ενώ θα χρησιμοποιεί μια ψευτοσυγκρουσιακή ρητορική, κανείς δεν θα ξέρει με ποιους συνδιαλέγεται πίσω από κλειστές πόρτες;

Θέλουν ένα κόμμα που η αντιπαράθεση θα γίνεται ανοιχτά, μέσα στα συλλογικά και εκλεγμένα όργανα ή ένα κόμμα στο οποίο θα λειτουργούν μιντιακά και σοσιαμιντιακά παράκεντρα, τα οποία θα ρίχνουν λάσπη στους «μη εκλεκτούς» και θα επιδίδονται σε ένα «κυνήγι μαγισσών», αναζητώντας εσωτερικούς εχθρούς;

Επιθυμούν για αρχηγό κάποιον ή κάποια μπορεί να βάλει το κόμμα σε κυβερνητική τροχιά, με συνεχή δουλειά και με προγραμματική πρόταση εξουσίας, κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία ή κάποιον που με μεταφυσικό τρόπο θα «ρίξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Πως και που μπορεί κάποιος να ψηφίσει

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, αρκεί να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μπορούν να κάνουν ακόμα και πάνω από την κάλπη.

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα 570 εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί σε όλη τη χώρα, από τις 08.00 ο πρωί, μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Το κόστος της συμμετοχής είναι 2 ευρώ και αντιστοιχεί στην ετήσια συνδρομή προς το κόμμα.

Που θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00.

Ο Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00​.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.


Πηγή