Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει θλίψη και αποτροπιασμό για τους 49 νεκρούς

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 άτομα.

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Καμπέρα, η οποία είναι παράλληλα διαπιστευμένη στη Νέα Ζηλανδία, μετέφερε, προς την γενική κυβερνήτη της χώρας και το λαό της Νέας Ζηλανδίας, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την ειδεχθή πράξη τυφλής βίας και θρησκευτικού μίσους σε βάρος αθώων πολιτών, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Τσίπρας: Ενωμένοι απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος

Την αλληλεγγύη του προς το λαό της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το μακελειό στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, με ανάρτησή του, στο λογαριασμό του στο Twitter για ευρωπαϊκά – διεθνή θέματα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως το καθήκον να υποστηριχθεί η ανεκτικότητα και η θρησκευτική ελευθερία.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «βαθιά σοκαρισμένος από τις πράξεις τρόμου στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Νέας Ζηλανδίας», τονίζει και προσθέτει: «Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία, και να εκφράζουμε τις φωνές μας ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος».

Συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποτροπιασμό του για την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας.

«Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία θα πρέπει να ηττηθούν. Η ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της φυλής, της προέλευσης, της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία. Μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η ειρηνική συνύπαρξη, η Δημοκρατία», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.

Μητσοτάκης: Οδύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Την «οδύνη» του για τις φονικές επιθέσεις, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στις Σάπες Ροδόπης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ήθελα εδώ από τις Σάπες να εκφράσω την οδύνη μου για το τραγικό περιστατικό, το οποίο έγινε στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Το λέω εδώ στη Θράκη, γιατί θέλω να τονίσω ότι η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας, την οποία εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εδώ στη Θράκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είναι μια πολιτική, η οποία έχει ριζώσει. Και θα βρει συνέχεια και υποστήριξη από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες στην ευημερία, προσωπική και οικογενειακή».

Πηγή