Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τη διαδοχή Τσίπρα

Το διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, δεν έχει κάποια άλλη αρμοδιότητα, πέραν της τυπικής να εγκρίνει τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη κατατεθεί, αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη (σε περίπτωση που ο Παύλος Πολάκης καταφέρει να συγκεντρώσει για χάρη του τις απαραίτητες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που χρειάζονται για να είναι υποψήφιος).

Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για να ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο, στις 11.00, στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, συνέρχεται το διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εγκρίνει και επίσημα τις υποψηφιότητες.

Αν ρωτούσε κάποιος τα στελέχη της Κουμουνδούρου μέχρι τις 20 Μαΐου για το εάν θα περίμεναν να μαζευτούν τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, για να ακούσουν τις προτάσεις πέντε (;) υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος τους, θα έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, η διπλή σαρωτική ήττα του καλοκαιριού, άλλαξε πλήρως τα δεδομένα. Το κόμμα τους υποχώρησε στο 17%, ενώ ο φυσικός του ηγέτης Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε οκτώ ημέρες, η βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να ψηφίσει τον διάδοχο του.

Το διαρκές Συνέδριο, που θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, δεν έχει κάποια άλλη αρμοδιότητα, πέραν της τυπικής να εγκρίνει τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη κατατεθεί, αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη (σε περίπτωση που ο Παύλος Πολάκης καταφέρει να συγκεντρώσει για χάρη του τις απαραίτητες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που χρειάζονται για να είναι υποψήφιος).

Ωστόσο, θα έχει σίγουρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πόσοι εκ των 5.000 συνέδρων που έλαβαν μέρος πέρσι, στο 3ο Συνέδριο, θα αφιερώσουν τέσσερις με πέντε ώρες στην παρούσα διαδικασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στην κομματική βάση, η οποία πασχίζει να ξεπεράσει το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος.

Τι θα πουν οι υποψήφιοι

Πλέον, όμως, οι θεωρητικές κουβέντες ολοκληρώθηκαν. Σήμερα, ενώπιον των συνέδρων, οι τέσσερις + ένας υποψήφιοι για την ηγεσία θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου, είναι προφανές ότι αποτελεί το μεγάλο φαβορί της κούρσας. Τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα της, ενώ οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι μπορεί να επικρατήσει ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.

Η νεαρή πρώην υπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος. Παράλληλα, θα δηλώσει ότι στόχος της είναι να εκφράσει ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο, έχοντας στο επίκεντρο των θέσεων της τους εργαζόμενους, αλλά και μια πλατιά συμμαχία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τη νεολαία.

Προφανώς και θα μιλήσει για την ανάγκη επιστροφής σε κυβερνητική πορεία και θα αναφέρει ότι η ίδια, μαζί με το κόμμα, θα μπορέσει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παππάς

Ο Νίκος Παππάς, έχει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Να συνεχίσει την πορεία και το άνοιγμα που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 και για κάποιους λόγους δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε. Είναι σαφές ότι θα στηριχτεί, κυρίως, στα στελέχη της παλιάς «προεδρικής φρουράς» και οι ως τώρα συγκεντρώσεις του, δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του έχει μια ισχυρή δυναμική.

«Χτίζουμε την παράταξη που μπορεί να αναμετρηθεί με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», αποτελεί τη φράση πάνω στην οποία θα δομήσει την τοποθέτηση του.

Τσακαλώτος

Είναι προφανές, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα υπογραμμίσει την ανάγκη το κόμμα να διατηρήσει τον αριστερό του προσανατολισμό και με βάση τις δικές του αρχές, να οδηγηθεί σε πλατύτερες συνεργασίες.

Αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη η αριστερά να έρθει στην εξουσία, αλλά χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία της, κοντόφθαλμα για να κερδίσει τις εκλογές, γιατί μετά δεν θα είναι αξιόπιστη.

Τζουμάκας

Στηριζόμενος, κατά βάση, από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Τζουμάκας αναμένεται να υπογραμμίσει πως η υποψηφιότητα του θέλει να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην Πολιτική, που σημαίνει επιστροφή σε αρχές και αξίες, τις οποίες ασκούμε έμπρακτα με γνώση, εντιμότητα, αξιοπιστία.

Κασσελάκης

Αν τελικά καταθέσει τις απαραίτητες υπογραφές, θα έχουν ενδιαφέρον τα όσα θα πει. Και αυτό γιατί ως τώρα, δεν έχουμε ακούσει ακόμα κανένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, παρά κοινοτυπίες και πράγματα που αφορούν τον ίδιο, προσωπικά και όχι πολιτικά.


Πηγή