Ο εκλογικός νόμος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα «όχι» που εισέπραξε ο Μητσοτάκης

Στις 11:00 με το τετ α τετ με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά και τον εκλογικό νόμο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη βγει χρήσιμα συμπεράσματα μετά τις συναντήσεις της Παρασκευής. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» είπαν στο Νewsbomb.gr κυβερνητικά στελέχη δείχνοντας τις αρνήσεις τόσο του κ. Τσίπρα όσο και της Φώφης Γεννηματά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας είπε «όχι» στον εκλογικό νόμο, στήριξε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου ενώ ζήτησε την αναστολή της υλοποίησης της συμφωνίας για την αμυντική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ.

Ωστόσο η κάθετα αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι επιθετικές δηλώσεις του προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών.

Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσαν το γάντι σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως «κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. «Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω. Ας ελπίσουμε αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια.

Για την αμυντική συνεργασία το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, των Mirage και των υποβρυχίων τοποθετείται μέχρι το 2024 και πως από το 2024 και μετά θα είναι δυνατή η προμήθεια των F-35. «Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε μια μοίρα αεροσκαφών, η οποία είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουν όλοι οι Ελληνες», αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Από την άλλη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά εστίασε στον εκλογικό νόμο υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Στην περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, όπως θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην απλή αναλογική, η κυβέρνηση θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο σενάριο των διπλών εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο εκλογικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ. Αριθμός που απέχει πολύ από τους 200 που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μοιραία παραμένουν στο… τραπέζι, μετά την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου. Το σκεπτικό παραμένει ίδιο: ότι η Νέα Δημοκρατία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει άνετα μια «καθαρή» τετραετία και ενδεχομένως με μεγαλύτερη πλειοψηφία, μεταφέροντας παράλληλα τα προβλήματα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει, άλλωστε, ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασής του «στην ώρα της», αποφεύγοντας να ταυτίσει αυτήν την ώρα με τη 13η Φεβρουαρίου. Έτσι, απομένει να φανεί εάν οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν ή μετά την αναχώρησή του για το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα «φουντώνουν» τα σενάρια γύρω από το πρόσωπο το Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Φώφη Γεννηματά με τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπο του προέδρου, πυροδότησε τα σενάρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρθρογράφησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τα εθνικά θέματα και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Την ίδια ώρα, άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά και της προέδρου του ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Oι δύο αυτές επιλογές θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μεν πρώτος έχει ακόμα στενή σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δεύτερη χαίρει εκτίμησης στην Κουμουνδούρου.

Πηγή