Παππάς: Θα είμαι υποψήφιος – Λάθος κάθε αναδίπλωση στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς

Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε πως «η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή».

Συμπλήρωσε, παράλληλα ότι «κάθε αναδίπλωσή μας στη “φωλιά” της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος».

Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, υπογραμμίζοντας πως «Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία».

Παράλληλα, κράτησε σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «δύναμη αναθεωρητική», συμπληρώνοντας πως «απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά

«Για τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας.

Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση.

Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας.

Στις κατάλληλες στιγμές. Οι οποίες δεν ήταν μία και δύο. Ήταν αλλεπάλληλες.

Σκληρή γραμμή στα εθνικά

Η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητική. Και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε ως χώρα είναι να αφήσουμε παράθυρο για λύσεις εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Η στρατηγική, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θίγει μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή. Την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής.

Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις.

Αλλά και γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας η χώρα αναβαθμίστηκε διεθνώς. Με την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρωτοβουλίες στα βαλκάνια, τη σύνοδο του ευρωπαϊκού νότου, τις τριμερείς της νοτιοανατολικής Μεσογείου και, βεβαίως, τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών στις αρχές της διακυβέρνησης μας.

Για το κόμμα

Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή.

Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος.

Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές.

Αν, λοιπόν, η διακήρυξή μας ήταν μία φορά επίκαιρη όταν τη συνομολογήσαμε, είναι πολλαπλά πιο επίκαιρη τώρα, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής.

Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία.

Τίποτε λιγότερο δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες των πολιτών που μας ψήφισαν ή θα μας ξαναψηφίσουν, αλλά και κάθε πολίτη που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο.

Τι να κάνουμε

Συνεπώς θα πρέπει να βάλουμε στόχους:

· Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.

· Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.

· Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.

· Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.

· Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.

· Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε. Να κάνουμε καθαρές επιλογές. Να τις υπηρετήσουμε με ενότητα. Και από την επόμενη μέρα της εκλογής θα είμαστε όλοι μαζί.

Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική.

Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία από κανέναν και καμία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής.

Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις.

Σας μιλώ ανθρώπινα και όχι απλώς πολιτικά.

Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις.

Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος.

Τα καθήκοντα και οι αγώνες που μας περιμένουν είναι και πάλι πολλά και πολλοί. Μεγάλο είναι και το χρέος μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας.

Σήμερα ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας.

Οι πολίτες δεν περιμένουν από εμάς τίποτε λιγότερο. Δεν θα τους απογοητεύσουμε.


Πηγή