ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι οριστικό. Ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κρητικός βουλευτής, και άλλοτε υπουργός, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι πρότινος, ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε τα χαρτιά του.

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε την υποψηφιότητά του, για την οποία ενημέρωσε το προεδρείο η Όλγα Γεροβασίλη.

Υποψήφιος και ο Στέφανος Τζουμάκας

Καταθέτοντας επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία αναλύει τις θέσεις του και τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στο να είναι υποψήφιος, ο Στέφανος Τζουμάκας επισήμως γνωστοποίησε ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέσα από την επιστολή του εξήγησε το πώς πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά, να είναι ισχυρή αντιπολίτευση και μελλοντικά να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουρογούν το σήμερα και το αύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές. Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα», αναφέρει κλείνοντας ο Στέφανος Τζουμάκας.

Αχτσιόγλου: Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της

Τη δική της πολιτική πλατφόρμα, με τις βασικές προτεραιότητες της για το αύριο του σήμερα, αλλά και της κοινωνίας, παρουσίασε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, που σημείωσε πως το «μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της».

«Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους», σημείωσε η πρώην υπουργός.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως το δίλημμα δεν μπορεί να είναι το αν το κόμμα θα στραφεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. «Θα το πω ευθέως: Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα».

«Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας; Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;», αναρωτήθηκε, θέλοντας να επιχειρηματολογήσει περισσότερο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνθήκες της ήττας, αφήνοντας κάποιες αιχμές για το πως κινήθηκε το κόμμα προεκλογικά, εστιάζοντας στην αδυναμία σχεδιασμού κυβερνητικής πρότασης με τον εγκλωβισμό στην απλή αναλογική, την αδυναμία κατανόησης του πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες, αλλά και στην πολυφωνία που πολλές φορές έμοιαζε με «κακοφωνία».

Ράνια Σβίγκου: Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες – Εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου

Να διεξαχθεί άμεσα η διαδικασία εκλογής προέδρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, ζήτησε κατά την εισήγηση της στην Κεντρική Επιτροπή η Ράνια Σβίγκου.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «φοβάμαι» ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση – που όπως σημείωσε, είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο.

«Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του Κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Που θα προσελκύσει, θα κινητοποιήσει, θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου.


Πηγή