Κυριάκος Μητσοτάκης: Το απόγευμα της Πέμπτης οι προγραμματικές δηλώσεις

Στις 17:00 της Πέμπτης (6/7), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις από το βήμα της Βουλής.

Με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες και θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στις 17:00 της Πέμπτης, 6 Ιουλίου.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Προγραμματικές της κυβέρνησης: Στόχος του Μητσοτάκη να σπάσει τα στεγανά «δεξιά – αριστερά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του θέλει να δώσει το σύνθημα της «ολικής επαναφοράς» και να υπογραμμίσει την ιστορική διάσταση που έχει η νέα ισχυρή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος θέλει να αποτυπωθεί η σαρωτική νίκη των 23 μονάδων όχι ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά ως ένα πλειοψηφικό ρεύμα που ξεπερνά τα στενά όρια της λεγόμενης παραδοσιακής δεξιάς και αγγίζει συνολικά την ελληνική κοινωνία, από το κέντρο μέχρι και τα αριστερά. Διατρέχει δηλαδή όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού τόξου.

Άλλωστε αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά πυκνά, ότι δεν απευθύνεται μόνο στο ακροατήριο της δεξιάς, αλλά ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, πολύ περισσότερο όλων όσοι δεν ψήφισαν ΝΔ.

Πάνω σε αυτό τον καμβά, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μια ακόμα ομιλία από το βήμα της Βουλής κατά την παροχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εκεί ακριβώς θα ξεδιπλώσει το όραμά του και το ιδεολογικό αποτύπωμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει αυτή την τετραετία.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν γαλάζια στελέχη και συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τον οποίον πορεύτηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας από το 2015 έως και το 2023, όταν από την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απραξίας και ακινησίας, έφτασε στο σημείο να κατασπαταλήσει όλους τους διαθέσιμους πολιτικούς και προσωπικούς πολιτικούς του πόρους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και θα πορευτεί με ταχύτητα, διότι έχει συνειδητοποιήσει ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά πλεονέκτημα, αλλά κίνδυνο εφησυχασμού για τη ΝΔ, η οποία πήρε καθαρή και ηχηρή εντολή να τρέξει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, τα βλέμματα δεν είναι στραμμένα μόνο στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Και αυτό, γιατί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Βίλνιους της Λιθουανίας, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Και στην ατζέντα των συναντήσεών του κυριαρχεί, αν μη τι άλλο, η συνάντηση με τον πρόεδρο του εξ ανατολών γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία για την ελληνική πρωτεύουσα είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια…Αυτό το οποίο απομένει να διαπιστεύσουμε στη συνάντηση στο Βίλνιους, είναι κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε αφότου έχω ολοκληρώσει αυτή τη συνάντηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε για το επικείμενο τετ α τετ των δύο ηγετών στο Βίλνιους.


Πηγή