ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φράξιες» αναζητούν πεδίο συνεννόησης αλλά ακονίζουν «μαχαίρια»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλει να επισκιάσει με την παρουσία του την όλη διαδικασία  

Συνεχείς είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαβουλεύσεις μέσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν να καθορίσουν τη στάση τους για το αύριο του κόμματος, αρχή γενομένης από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι «φράξιες» στην Κουμουνδούρου βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστες μπροστά στα νέα δεδομένα που προκάλεσαν οι καινούργιες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, έπρεπε να επανακαθορίσουν πλήρως τη στρατηγική τους – κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα ως και αυτή τη στιγμή, στο παρά ένα της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το πως θα κινηθούν οι διαδικασίες διαδοχής, αλλά για το πότε θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των οργάνων.

Έτσι, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πήγαινε από τη μία μέρα στην άλλη, μέχρις ότου παρέμβουν αποφασιστικά η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ορίζοντας για την Κυριακή (σήμερα) τη συζήτηση στο όργανο, που επί της ουσίας θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας διαδοχής.

Η «Κίνηση Μελών», δηλαδή η ομάδα όπου πρωταγωνιστούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης και Ρένα Δούρου, επιθυμούν να έχει εκλεγεί νέος αρχηγός πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε να πραγματοποιήσει εκεί την πρώτη του εμφάνιση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «Ομπρέλα», δηλαδή η ομάδα των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη. Μάλιστα, δεν έχει πρόβλημα στο να τρέξουν οι διαδικασίες ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, επιδιώκοντας να εκλεγεί αρχηγός το ταχύτερο δυνατό – ακόμα και αν χρειαστεί διαρκές Συνέδριο τον Ιούλιο.

Και ο λόγος είναι, προφανώς, για να μην μπορέσει να αναδιοργανωθεί το «προεδρικό» στρατόπεδο, καθώς αδυνατεί να βρει πρόσωπο που θα μπορούσε να μπει «σφήνα» σε μια πιθανή συμμαχία της «Ομπρέλας» με τη «νέα γενιά».

Πάντως, οι «προεδρικοί» ετοιμάζονται να θέσουν και θέμα γραμματέα του κόμματος, καθώς όπως τονίζουν στελέχη που ανήκουν στην ομάδα αυτή, η προηγούμενη κατάσταση ήταν απόφαση Τσίπρα. Μάλιστα, προσανατολίζονται στο να προτείνουν τον Διονύση Τεμπονέρα για τη θέση, γεγονός που αν ισχύει, σημαίνει ότι τίθεται εκτός «κούρσας» για την ηγεσία.

Οι δύο ομάδες, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, φαίνεται πως αναζητούν κοινό βηματισμό – τουλάχιστον στα βασικά. Το αν θα το καταφέρουν στη σημερινή συνεδρίαση, είναι ένα ζήτημα. Ωστόσο, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα γίνει δια-τασική συνάντηση

Από εκεί και πέρα, στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθεί και το ζήτημα της εκλογής του νέου, μεταβατικού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Όλγα Γεροβασίλη είναι η μοναδική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, όμως η ίδια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν επιθυμεί να αναλάβει αυτόν τον δύσκολο ρόλο, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να επισκιάσει με την παρουσία του την όλη διαδικασία.


Πηγή