Χρυσοχοΐδης: Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικού τομέα της Β’ Αθηνών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει επίσης πως η ΝΔ έχει αποδείξει πως είναι το μόνο κόμμα, που μπορεί να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλύψει η χώρα την απόσταση, που τη χωρίζει από την Ευρώπη.

ΕΡ: Εσχάτως κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την καταγγελλόμενη από το κόμμα σας παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα εκλογικά δρώμενα μέσω των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, κκ. Φερχάτ και Ζειμπέκ αντιστοίχως. Εκτιμάτε ότι ένα τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να συζητείται δημοσίως; Τι απαντάτε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια είδαμε τη Τουρκία να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Αυτό έκανε και στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, χρησιμοποιώντας τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί για το ζήτημα πριν τις εκλογές, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεν έγινε κάποια αλλαγή. Είναι αυτονόητο ότι εκπροσωπούν τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους το θρήσκευμα, της Θράκης.

Και αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι οφείλουν να δηλώσουν ρητά και κατηγορηματικά ότι εκπροσωπούν και υπηρετούν ως εκλεγμένα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου τους πολίτες με βάση όσα προβλέπονται στη συνθήκη της Λωζάνης και το Σύνταγμα των Ελλήνων.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι εάν η Ροδόπη και η Ξάνθη έβγαλαν τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μας. Είναι εθνικό καθήκον και ευθύνη όλων μας να αποτρέπουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και στην γείτονα χώρα.

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι είναι πρόσφορο το έδαφος για έναν εποικοδομητικό Ελληνοτουρκικό διάλογο, ου μην και για την επίλυση της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών; Μπορεί κατά τη γνώμη σας να διατηρηθεί το θετικό momentum στις εύθραυστες Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΑΠ: Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια ύφεση στις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο η οποία είναι καλοδεχούμενη και ελπίζουμε να διατηρηθεί.

Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μια κατάσταση διαρκούς έντασης με την Τουρκία.

Θέλουμε και επιδιώκουμε τον διάλογο, την Ειρήνη και συνεργασία στη περιοχή.

Από την άλλη παραμένουμε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει την πολιτική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από τη μια μέρα στην άλλη.

Ωστόσο και από τη πλευρά μας είναι πάγιες οι θέσεις μας ως προς το τι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη γείτονα χώρα, πράγμα που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά πρόσφατα. Καθαρές θέσεις που έχουν παγιωθεί εδώ και δεκαετίες ως εθνική πολιτική. Η ενισχυμένη θέση που έχει η χώρα μας στην Ευρώπη ως αξιόπιστος εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, της δίνει επιπλέον ισχύ να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΕΡ: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσετε τις οικονομικές σας δεσμεύσεις και δη αυτές περί της αύξησης των μισθών σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Πως μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα;

ΑΠ: Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Είναι κοστολογημένο και έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, τη προηγούμενη τετραετία αποδείξαμε στον ελληνικό λαό ότι είμαστε αξιόπιστοι. Εφαρμόσαμε όλα όσα είχαμε υποσχεθεί πριν τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019, και αυτό παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους πολιτικούς μας αντιπάλους που με πολύ συνέπεια μοιράζουν, έτσι χωρίς πρόγραμμα, δισεκατομμύρια παροχές. Όπως πάντα πρόχειρα, ακοστολόγητα και ανεύθυνα.

ΕΡ: Συχνά πυκνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για μονοκομματική, αλλά όχι μονόχρωμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εκφράσει αυθεντικότερα από τους πολιτικούς της αντιπάλους τους ψηφοφόρους, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι;

ΑΠ: Την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα ικανό να εφαρμόσει τις μεγάλες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό τη χώρας.

Είναι ένας στόχος εθνικός, που υπερβαίνει τις στενές κομματικές επιδιώξεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σύγκληση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την επιδίωξη αυτού του στόχου. Από τη πρώτη στιγμή επιδίωξε να εκφράσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν ότι αυτό το αναγνώρισε μεγάλο μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων που υποστήριξαν την Νέα Δημοκρατία.

ΕΡ: Σε ποιους τομείς του κυβερνητικού έργου θεωρείτε ότι πρέπει να «τρέξετε» περισσότερο ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση. Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις σας ως κυβέρνηση στην Υγεία και την Ασφάλεια;

ΑΠ: Από το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο με βασικό στόχο να καλύψει η χώρα την απόσταση με την Ευρώπη που είχε δημιουργήσει η δεκαετής οικονομική κρίση. Είναι ένας μεγάλος στόχος, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μόνο τετραετία. Τα προηγούμενα χρόνια τέθηκαν οι βάσεις για την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. Η οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ασφάλεια της χώρας μας βελτιώθηκε σημαντικά και έγιναν τα πρώτα βήματα για τη ψηφιοποίηση του κράτους με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά εξωγενών κρίσεων, όπως η πανδημία και οι προκλήσεις των γειτόνων στον Έβρο και το Αιγαίο. Κρίσεις στις οποίες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Χωρίς την επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων δεν θα είχαμε την πρόοδο που βιώνουμε σήμερα στη χώρα. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε το 2019, έχοντας ως προτεραιότητα την επαναθεμελιωση του Εθνικού Συστήματος, Υγείας, τη συνέχιση της πολιτικής θωράκισης της χώρας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Είναι όμως κρίσιμο να πάρουμε την επενδυτική Βαθμίδα, να προσελκύσουμε καλές επενδύσεις με καλοπληρωμένες δουλειές και να αυξήσουμε τις αποδοχές των εργαζομένων, όπως έχουμε δεσμευτεί.


Πηγή