Η εμβληματική μεταρρύθμιση Τσίπρα – Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος

Μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που αν γίνει πράξη θα «λύσει τη θηλιά» από τον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρουσίασε, χθες, από το Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το σχέδιο του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής, αλλά και για τη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο μοιάζει με μια «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Όπως πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το ερώτημα είναι αν η πρόταση είναι ρεαλιστική ή αποτελεί μια προεκλογική υπόσχεση που θα ξεχαστεί αμέσως μετά τις εκλογές.

ΠΝΠ… με το καλημέρα

Ως προς το τελευταίο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Όπως τόνισε, η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επομένη κιόλας των εκλογών της 21ης Μαΐου, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής, θα προχωρήσει άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για διάστημα τριών μηνών.

Εώς ότου,δηλαδή,τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.

«Ρεαλιστικό και κοστολογημένο»

Το μείζον ζήτημα είναι το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες από το σχέδιο αυτό που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τόσο τις αντοχές και τη ρευστότητα των τραπεζών, όσο και την οικονομία, συνολικά.

Και αυτό γιατί το δημόσιο θα εισπράξει χρήματα που δεν θα εισέπραττε -έστω και σε βάθος 120 δόσεων και «κουρεμένα» ως ένα βαθμό- και η πραγματική οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί, δημιουργώντας νέα έσοδα για τα δημόσια ταμεία, αλλά και τεράστια ανακούφιση για τους πολίτες.

Άλλωστε, σημειώνουν ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ., τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται πλέον σε 111 δισ. ευρώ., συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι, ότι δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

«Μονόδρομος για την κοινωνία»

Επομένως, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μονόδρομο. Τόσο για να μην τιναχθεί στον αέρα ολόκληρη η κοινωνία, όσο και για να σταματήσει «η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στη πατρίδα μας από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή