Τραγωδία στα Τέμπη – Κωδικός: Εκτόνωση της οργής

Η κυβέρνηση σχεδιάζει… τα επόμενα βήματα για εκτόνωση της οργής από την τραγωδία στα Τέμπη.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η «φυγή» προς τα εμπρός γνωρίζοντας όμως πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα της κοινωνίας και βεβαίως στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία ζει ακόμα το σοκ και το θρήνο κι αν δεν ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από τα αίτια της συμφοράς, είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί ο,τιδήποτε άλλο.

Για αυτό το λόγο συστήθηκε σε χρόνο εξπρές η ειδική επιτροπή ώστε να δώσει απαντήσεις στα «γιατί» της κοινής γνώμης που παρακολουθεί συντετριμμένη της εξελίξεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της για την «επιστροφή στην καθημερινότητα». Το τέλος του τριήμερου πένθους και η επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, από τη Δευτέρα θα σημάνουν την σταδιακή επιστροφή στην πολιτική καθημερινότητα, αλλά με χαμηλούς τόνους όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

H πολιτική αμηχανία είναι έκδηλη καθώς είναι τουλάχιστον μακάβριο να γίνονται πολιτικοί υπολογισμοί ενόσω είναι σε εξέλιξη μια φρικτή εθνική τραγωδία.

Παρόλα αυτά τα πολιτικά μαθηματικά είναι μια κυνική πραγματικότητα. Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, βουλευτές και πολιτευτές περιμένουν παγωμένοι στα κομματικά τους γραφεία, χωρίς να έχουν κάποιο αφήγημα… Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση – όπως επισημαίνουν – να μπουν σε κάποια διαδικασία αντιπαράθεσης και σύγκρισης με την τραγωδία στο Μάτι που συνέβη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζουν καλά πως πρέπει να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στην κοινωνία ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις χωρίς όμως κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη να τροφοδοτούν με προκλητικές δηλώσεις και πράξεις τους την οργή των πολιτών.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εφόσον οδεύουμε προς τις κάλπες. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο οποίο μεταξύ άλλων θα καθοριστεί το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού κι ενδέχεται να προαναγγελθεί ο χρόνος των επόμενων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε καθοριστεί για την Παρασκευή 3 του μήνα αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει πως στην συγκεκριμένη συνεδρίαση θα δίνονταν απαντήσεις για το χρόνο των εκλογών.

Πάντως μέχρι τώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται κατηγορηματικά να ανοίξουν συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, λέγοντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην ώρα τους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Πηγή