ΣΥΡΙΖΑ: Λίγοι οι «σίγουροι» για το ευρωψηφοδέλτιο, πολλά τα εμπόδια για τον Τσίπρα

Την πολιτική απόφαση για τις ευρωεκλογές θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, Κυριακή 3 Μαρτίου, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου γράφονται και σβήνονται ονόματα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.

Την Παρασκευή υπήρξε έντονη φημολογία πως ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε τα πρώτα ονόματα με την λήξη της συνεδρίασης. Κυβερνητικοί όμως αξιωματούχοι αλλά και κομματικοί εξηγούν στο Newbomb.gr πως αυτό είναι απίθανο καθώς πρώτα θα πρέπει η ΚΕ να εγκρίνει το κείμενο που θα καταθέσει η Πολιτική Γραμματεία.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ονόματα με εξαίρεση αυτά που είναι ήδη δεδομένα. Δηλαδή τους ήδη ευρωβουλευτές και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που έχει ανακοινωθεί. Συζητήσεις γίνονται, επαφές υπάρχουν αλλά αποφάσεις προς ώρας δεν έχουν ληφθεί» σχολιάζει κορυφαίος κομματικός αξιωματούχος.

Πριν την ανακοίνωση των ονομάτων ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λύσει σημαντικά προβλήματα με κορυφαίο εκείνο για το νόμο του 2014 που απαγορεύει σε εν ενεργεία βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα χωρίς να παραιτηθούν. Και αν αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει το ίδιο με τους συνεργαζόμενους. Η Έλενα Κουντουρά είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο. Η παραίτηση της όμως θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς εκείνη έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον Σπύρο Δανέλλη.

Μια πρόταση που κατατέθηκε να αλλάξει ο νόμος απορρίφθηκε – προς ώρας- από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το πρόβλημα θα λυνόταν εύκολα αν γίνονταν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές όμως «ο Αλέξης Τσίπρας πολύ τίμια έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο. Συμπληρώνει όμως συχνά πως οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες» λέει στο Newbomb.gr κυβερνητικός παράγοντας και τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού αφήνοντας ένα τέτοιο ενδεδόμενο ανοιχτό.

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με στελέχη που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Συζήτηση είχε γίνει και με την Τασία Χριστοδουλοπούλου για να μεταφερθεί από την Α’ Αθηνών στην ευρωβουλή. Καλά επιβεβαιωμένες, όμως, πηγές εξηγούν πως η αντιπρόεδρος της Βουλής προτιμά να κάνει τον αγώνα της στην Αθήνα και απορρίπτει την πρόταση για μετακίνησή της.

Πηγή