Αλέξης Τσίπρας: Ποιους θα πάρει και ποιους θα αφήσει στο δρόμο για τη σοσιαλδημοκρατία

Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας για τον ίδιο και το κόμμα του δεν είναι εύκολος – Κάποιους πρέπει να πάρει μαζί του και κάποιους να αφήσει στο ταξίδι για την επόμενη μέρα

Ο προοδευτικός πόλος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Τσίπρας και η σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία δεν είναι εύκολο πράγμα. Και πριν απ’όλα προϋποθέτει πλήρη απαγκίστρωση από τον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου κινηματικού – ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος οκ. Τσίπρας και το στενό περιβάλλον του Μαξίμου το γνωρίζουν πολύ καλά. Για την ακρίβεια το κατάλαβαν ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης. Και γι’ αυτό φρόντισαν να ξεφορτωθούν τα σκληροπηρυνικά βαρίδια (και τις κυκλοθυμικές τάσεις και φράξιες) του κόμματος, όπως έκανε στο παρελθόν και ο Ανδρέας με τους τροτσκιστές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει: Για να μπορέσει η αποκαλούμενη «αριστερά» να παραμείνει στη διακυβέρνηση πρέπει να γίνει κόμμα εξουσίας και άρα να υπάρξει «πλάτεμα» προς το χώρο της πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο εκλογικής βάσης.

Προφανώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις από πολλές ομάδες που απαρτίζουν τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν μπορεί να τους πείσει όλους. Δεν θα αναλωθεί σε αυτή τη διαδικασία. Θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην αναγκαία μετάλλαξη…

Ξέρει από τώρα ποιοι θα τον στηρίξουν και ποιοι θα είναι μαζί του την επόμενη μέρα.

Ξέρει επίσης πολύ καλά ποιοι είναι οι δελφίνοι και αυτοί που περιμένουν να συντριβεί στις εκλογές σαν ώριμο φρούτο.

Προφανώς και δεν υπολογίζει σε όλους όσοι απάρτιζαν τις περίφημες… επιτροπές σοφών του παλιού Συνασπισμού. Γι΄αυτό και όλα του τα ανοίγματα έχουν ένα συγκεκριμένο ακροατήριο που προέρχεται από τα σπλάχνα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι «Προεδρικοί». Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη γενιά των 35άρηδων, πρόσωπα προερχόμενα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο την προσεχή περίοδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτούς που είναι, όπως λέμε, με τον Τσίπρα κι όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα που κατάφερε να αποσυνδέσει το όνομά του από το κόμμα του.

«Άλλο πράγμα ο Τσίπρας κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ», λένε όσοι ξέρουν την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου.

Πηγή