Ψήφος εμπιστοσύνης: Σύγκρουση κορυφής και προεκλογικό debate στη Βουλή

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει περίπου στις 18.00 σήμερα Τετάρτη (8/5) η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να παράσχει πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη και να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υγείας σε ψήφο εμπιστοσύνης, οδήγησε σε μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένδεια επιχειρημάτων και προτάσεων και για κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Θα επαναλάβει τα όσα είπε και από την Ξάνθη, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τα ΑμεΑ αποσκοπώντας σε πολιτικά οφέλη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται – μεταξύ άλλων- να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα πως με τις τελευταίες του εξαγγελίες απλά ακυρώνει μέτρα που εκείνος είχε επιβάλλει αντιγράφοντας παράλληλα εξαγγελίες της Πειραιώς.

Το θέμα φιλοξενείται και στον γερμανικό τύπο με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να εκτιμά πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είχε όλον τον απαραίτητο χρόνο για να επιχειρήσει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να αξιοποιήσει την συζήτηση επικεντρώνοντας στα θέματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της όπως την οικονομία. Η καθυστέρηση από τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας – κυρίως λόγω Πάσχα- λειτούργησε σε βάρος της.

Η ψηφοφορία με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ.

Πλέον το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.


Πηγή