Η ΕΕ συζητά την πρόταση της Ελλάδας και 7 άλλων χωρών για τα αίτια της ακρίβειας

Την προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να καταπολεμηθούν αθέμιτες πρακτικές προμηθευτών, οι οποίες προκαλούν μεγάλες διαφορές στις τιμές προϊόντων ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν η Ελλάδα και επτά ακόμα κράτη-μέλη

Η πρόταση επικεντρώνεται στην πρακτική των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, την οποία κατήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Την προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να καταπολεμηθούν αθέμιτες πρακτικές προμηθευτών, οι οποίες προκαλούν μεγάλες διαφορές στις τιμές προϊόντων ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν η Ελλάδα και επτά ακόμα κράτη-μέλη.

Το θέμα εξετάζεται σήμερα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο οποίο οι οκτώ θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τους Γεωγραφικούς Εφοδιαστικούς Περιορισμούς (ΓΕΠ), την πρακτική που κατήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί επιβάλλουν στους καταναλωτές επιπρόσθετα κόστη της τάξης των 14,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η έρευνα διενεργήθηκε το 2020, πριν καν ξεσπάσει η παγκόσμια πληθωριστική κρίση, και σε δείγμα μόλις 11 κρατών-μελών, που σημαίνει ότι η σημερινή επιβάρυνση για τους πολίτες στο σύνολο της ΕΕ ενδέχεται να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Οι ΓΕΠ είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούν προμηθευτές ώστε να επιβάλλουν συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης των προϊόντων τους σε ορισμένες αγορές ή να αποτρέψουν τις μεταπωλήσεις σε τρίτες χώρες, αναγκάζοντας έτσι χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους να αγοράσουν το απόθεμά τους σε υψηλές τιμές, με συνέπεια αυτές οι διαφορές να μετακυλίονται στο ράφι και να προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι σχετικά μικρές αγορές φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν ανέλυσε μία σειρά ΓΕΠ, με βάση απαντήσεις εμπόρων και διανομέων. Συνηθέστερος περιορισμός ήταν η ευθεία άρνηση ενός προμηθευτή να πουλήσει τα προϊόντα του σε έναν έμπορο που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, λόγω ανησυχίας ότι στη συνέχεια θα μεταπωληθεί σε άλλη χώρα, σε χαμηλή τιμή.

Σε άλλες περιπτώσεις οι προμηθευτές επέβαλαν όρια στην ποσότητα των αγαθών που πουλούσαν σε ορισμένες χώρες, έθεταν ως προϋπόθεση τα προϊόντα τους να μεταπωλούνται μόνο σε ορισμένες αγορές ή απαγόρευαν οριζόντια κάθε μεταπώληση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, που έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, με την προσαρμογή του νομικού πλαισίου θα είναι δυνατή η απαγόρευση άδικων πρακτικών στις εφοδιαστικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Προστίθεται, δε, ότι ορισμένα εμπόδια στον απρόσκοπτο εφοδιασμό μπορούν να αρθούν, όπως η ανάγκη να αναγράφονται οδηγίες σε συγκεκριμένες γλώσσες στις συσκευασίες, κάτι που μπορεί να αντικατασταθεί με κώδικα QR που θα παραπέμπει σε online οδηγίες.


Πηγή