Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ – «Είναι ένα ανάχωμα»

Η μάχη της ακρίβειας – Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί γι’ αυτή την κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα, είπε κατά την αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την εικόνα του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία υπήρξε μία περίοδος που ήταν χαμηλότερος ανάμεσα σε χώρες της Ευρωζώνης.

«Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Μέσα από τολμηρή πολιτική αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, τώρα έχει φτάσει η τιμή του στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων. Το χαρακτήρισε ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας.

Αρχικά μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και να έχει μετριαστεί η κριτική. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων

Η ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση ίσως μας δώσει μια ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια που μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που νιώθουν, να ενημερωθούν για τα αναχώματα που έχουμε υψώσει».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να μπει φρένο στις κερδοσκοπικές τακτικές των εταιρειών που δεν συνδέονται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη.

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια σκληρή κριτική».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πέντε μύθους. Πρώτος μύθος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη. Επ’ αυτού είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο μετά την περίοδο της πανδημίας. «Η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί εν κενώ. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα».

Απευθυνόμενος στη Θεοδώρα Τζάκρη, είπε πως έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια. «Ακούστε την άλλη άποψη. Αμέσως ειρωνεία».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και είναι στα 830 ευρώ και θα πάει στα 950 ευρώ. Είναι ένα ανάχωμα. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 19%.

Καλά να είμαστε και θα δούμε το 2027 πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να δούμε αν υλοποιήσαμε την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ελάτε να τη συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής.

Στη συνέχεια, είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε. Δεν έχουν θέση υποσχέσεις, ανεδαφικά συνθήματα για τιμήσεις που δεν έχει ρεαλισμό. Μας λέτε τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά, όμως τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα, είχαν και αποτύπωμα.

Τόνισε ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη της ηλεκτρικής ενέργειας. Μας λοιδορούσατε εδώ για τα χρωματιστά τιμολόγια. Πλέον όμως οι τιμές έχουν πέσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έπεσε από το 8% στο 5%, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας όμως πως το πρόβλημα είναι εδώ.

Για την πρόταση περί μείωσης ή μηδενισμό του ΦΠΑ από την αντιπολίτευση: Το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2% του ΑΕΠ για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν 45,8 δισ. Αν διαφωνείτε με την κοστολόγηση να πάτε στο γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μια λέξη: χρεοκοπία. Και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Να φύγουμε από τον λαϊκισμό. Το πάθημα να γίνει μάθημα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που φυλακίζουν μυαλά.

Ποιος μείωσε 50 φόρους από τις πλάτες των πολιτών; Ποιος φορολόγησε τα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη τους; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά; Ποιος διευκολύνει τους νέους με το youth pass; Ποιος δίνει ευκαιρίες για την πρώτη κατοικία σε χιλιάδες νέους με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»;

Περισσότερα σε λίγο…


Πηγή