Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν

Εικοσιτέσσερις ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι τα αιολικά πάρκα θα γίνουν παρά τις αδικαιολόγητες ενστάσεις και τις απειλές των Τούρκων.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κλείδωσε για τις 13 Μαΐου οι Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα το σκοινί και να ταράξουν τα ήρεμα νερά θέτοντας ουσιαστικά casus belli στη δημιουργία αιολικών πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο πισωγύρισμα του καθεστώτος Ερντογάν το οποίο δυναμιτίζει το όποιο καλό κλίμα είχε χτιστεί μέχρι σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την έκπληξή του και τη δυσφορία του για τη στάση της Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε παντελώς αδικαιολόγητη. «Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Από εκεί και πέρα, προκαλεί και σε εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω-κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω:

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, όπως έχω δεσμευτεί και στο πρόσφατο συνέδριο των Ωκεανών το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα».

Βαθιά προβληματικές οι θέσεις της Τουρκίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τις θέσεις της (τις οποίες χαρακτήρισε βαθιά προβληματικές) παρά την όποια βελτίωση του κλίματος: «Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας».

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. «Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τα οποία τέμνονται ευθέως με τις ελληνικές αλλά και τις ελληνοκυπριακές διεκδικήσεις. Με φόντο την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας έστειλε ακόμη ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γίνεται μία ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με έναν τρόπο που θα είναι σταδιακός αλλά υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος σε περίπτωση που η Τουρκία αλλάξει». Περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και το φίλτρο που αποφάσισαν οι «27» και αφορά στο Κυπριακό: «…Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται προφανώς και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάτι το οποίο θα έλεγα ότι αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στα συμπεράσματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Πηγή