Δημοτικές εκλογές 2019: Tο debate των τεσσάρων βασικών διεκδικητών του δήμου της Αθήνας

Δημοτικές εκλογές 2019: Τις θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ανέπτυξαν οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στις εκλογές της 26ης Μαΐου, στο debate που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, απάντησαν στις ερωτήσεις που αφορούσαν την καθαριότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, την ασφάλεια κ.α.

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» και στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Γερουλάνος, επισήμανε ότι « η συναλλαγή είναι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής» ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει «συμφωνία στις στρατηγικές», ενώ την προϋπόθεση «προγραμματικών συμφωνιών» έθεσε και ο κ. Μπακογιάννης.
Τη ριζική διαφωνία με τις θέσεις των άλλων συνυποψηφίων του, εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι η παράταξη του είναι αντίθετη σε συνεργασίες του δήμου με ΜΚΟ και ιδιώτες, στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος. Επίσης και οι τέσσερις δεσμεύτηκαν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος , θα παραμείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά σ΄αυτό.

Δημοτικά τέλη

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για άμεση μείωση τους κατά 30% και για κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Μείωση των δημοτικών τελών, ανάφερε και ο κ. Γερουλάνος όπως την πλήρη απαλλαγή από τέλη των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 25000 ευρώ. Ακόμη αναφέρθηκε σε θέσπιση από το δήμο δικό του φορολογικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας κ.α.
Μείωση των δημοτικών τελών ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, εξήγγειλε και ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μειώσεις μπορούν να υπάρξουν μέσω του εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών δήμου.

Ασφάλεια

Για την ασφάλεια, ο κ. Γερουλάνος, τόνισε ότι «μια ζωντανή πόλη, είναι ασφαλής πόλη», προτείνοντας μεταξύ άλλων συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικά δρώμενα σ΄όλες τις συνοικίες κ.α.
«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο δήμος από την πλευρά του «πρέπει να σπάσει την εγκατάλειψη» με έργα , ηλεκτροφωτισμό και πολιτιστικές δράσεις καθώς και με κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών.
«Ν’ αποκαταστήσουμε την ελευθερία πρόσβασης παντού στην πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου με τη συμμετοχή του δήμου και όλων των κρατικών συναρμόδιων φορέων, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες σε θέματα ασφάλειας κά.
Εξαιτίας της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη της πάταξης του έχει η ΕΛΑΣ. Επίσης επέδωσε διαχρονικά στις κυβερνήσεις ανοχή σε καταστάσεις ανομίας στην Αθήνα και κατήγγειλε ότι ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός οδεύει προς ιδιωτικοποίηση «με απόφαση του δήμου και υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή