Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα αποκτά αντιαεροπορικό αντί–drone θόλο όπως το Ισραήλ»

Ο Υπουργός Άμυνας αποκάλυψε σήμερα (17/04) το σχέδιο της Ελλάδας για απόκτηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό που έχει η Ελλάδα για την απόκτηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης στα πρότυπα του Ισραήλ. «Η χώρα πρέπει να κλείσει. Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντί–drone θόλο», τόνισε.

Ήδη από τον Ιανουάριο, ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο πλάνο. Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, έχει σχεδιασθεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μία ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.

Η Ελλάδα κατ’ ουσίαν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αντιαεροπορικό θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μικρότερους επιμέρους θόλους σε νησιά και Έβρο με κινητές μονάδες.

Τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, ενδεχομένως με μία προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες, θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.

Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου» που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο. Στόχος είναι σε πέντε με έξι χρόνια να υπάρχει ολοκληρωμένος θόλος.


Πηγή