Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη μετάβαση προς τη γαλάζια οικονομία»

«Εξάλλου, οι ωκεανοί και οι θάλασσες μάς συνδέουν όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες της γης, αλλά απλοί διαχειριστές της», ανέφερε ο  υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ομιλία του την πρώτη ημέρα της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, «Our Ocean Conference».

Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, η βιώσιμη αλιεία, η βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η θαλάσσια ασφάλεια και η θαλάσσια ρύπανση τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ομιλία του την πρώτη ημέρα της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, «Our Ocean Conference», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Εξάλλου, οι ωκεανοί και οι θάλασσες μάς συνδέουν όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες της γης, αλλά απλοί διαχειριστές της», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να εμπλουτίσει την ατζέντα της Διάσκεψης, αποφάσισε να δώσει έμφαση σε τέσσερις οριζόντιες θεματικές, που διατρέχουν τους έξι τομείς δράσης: Στον αειφόρο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση των θαλάσσιων πλαστικών και μικροπλαστικών και στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.

Διοργανώνοντας αυτήν τη Διάσκεψη, «η Ελλάδα φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για τη μετάβαση προς τη γαλάζια οικονομία και να επισημάνει τα πλεονεκτήματα μίας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα για απτή δράση και να ανακοινώσουμε δεσμεύσεις, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τους ωκεανούς και τις θάλασσες».

«Απαιτούνται άμεσες και δυναμικές δράσεις και πρέπει να συνεργαστούμε για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων», επεσήμανε.

«Στην ελληνική μυθολογία, ο Ωκεανός, γιος του Ουρανού και της Γαίας, ήταν ένας Τιτάνας. Θεωρείτο, δε, ενίοτε, ως ο γεννήτορας των θεών ή ως ο γεννήτορας των πάντων. Από την αρχαιότητα, η χώρα μου έχει διατηρήσει μία ουσιαστική σχέση ζωτικής σημασίας με τους ωκεανούς. Με μία εκτεταμένη ακτογραμμή άνω των 20.000 χιλιομέτρων και αμέτρητα νησιά και νησίδες, η Ελλάδα έχει αναπτύξει μία βαθύτατη σχέση με τη θάλασσα και, ως εκ τούτου, είναι σταθερά προσηλωμένη στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, τόνισε, «διακρίναμε και τις δυνατότητες που απορρέουν από τους ωκεανούς».

Όπως ανέφερε, ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει πλέον του 17% του παγκόσμιου στόλου, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα έκτο της παγκόσμιας χωρητικότητας. Κατά την τελευταία πενταετία, τα έσοδα για την ελληνική οικονομία από τις θαλάσσιες μεταφορές αντιστοιχούν σε πλέον του 42% επί του συνόλου των εσόδων από υπηρεσίες και στο 21% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Εντούτοις, συμπλήρωσε, «τα αντίστοιχα δεδομένα για το περιβάλλον δεν είναι αισιόδοξα. Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 9,7 εκατοστά τα τελευταία 30 χρόνια, με τον ρυθμό ανόδου να επιταχύνεται τα τελευταία έτη. Η υπεραλίευση των αλιευτικών αποθεμάτων έχει αυξηθεί από 10% το 1974 σε 35,4% το 2019. Στην πραγματικότητα, η περιοχή μας, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σημειώνει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό βιώσιμης αλιείας παγκοσμίως».

«Ωστόσο, το θετικό με τις στατιστικές είναι ότι είναι απόλυτα σαφείς. Ο ωκεανός μας δεν είναι μόνο ένας ωκεανός δυνατοτήτων, στην πραγματικότητα αποτελεί στοιχείο επιβίωσης για όλους μας», επεσήμανε.

«Επί του παρόντος, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 23.000 τεραβατώρες. Το τεχνικό δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι 36.000 τεραβατώρες ετησίως για εγκαταστάσεις σε ύδατα βάθους μικρότερου των 60 μέτρων και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την ακτή», υποστήριξε.

«Σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τις ακτές και σε ύδατα μεγαλύτερου βάθους, οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν επαρκές δυναμικό ώστε να καλύψουν έως και 11 φορές τη συνολική παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το έτος 2040. Ο ωκεανός μπορεί να μας σώσει, πρέπει όμως πρώτα να τον σώσουμε εμείς», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε, δε, πως φιλοξενώντας την 9η Διάσκεψη, η Ελλάδα «αναλαμβάνει τη δέσμευση να προωθήσει περαιτέρω αυτήν την ιδέα που ενέπνευσε τη διεθνή κοινότητα και δημιούργησε ένα νέο μοντέλο δράσης που προσανατολίζεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων για την προστασία των ωκεανών».

«Με στόχο τη διοργάνωση φέτος μίας επιτυχούς και χωρίς αποκλεισμούς διάσκεψης, καταβάλλαμε ειλικρινή προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατών, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων παραγόντων για την προστασία και τη διαχείριση των ωκεανών», τόνισε προσθέτοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία συμπεριελήφθη, επίσης, η φωνή των νέων, η οποία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας των ωκεανών.

«Διότι, τελικά, η διατήρηση των ωκεανών είναι ζήτημα διαγενεακής βιωσιμότητας», εξήγησε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα εργάστηκε για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση των κύριων μηνυμάτων της Διάσκεψης «Our Ocean Conference», στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της στην παγκόσμια περιβαλλοντική ατζέντα.

«Μέσω της συνεργασίας και της συντονισμένης παγκόσμιας δράσης, ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να αποφέρει γόνιμα αποτελέσματα για την προστασία και τη διατήρηση των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς και για τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων», υπογράμμισε.

«Από το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε έως το Παλάου και από τη Μαδαγασκάρη έως τον Καναδά, η πράσινη καρδιά του κόσμου χτυπά σήμερα και αύριο εδώ στην Αθήνα. Ας δεσμευτούμε όλοι για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή