Συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου – Τι συζήτησαν για τον πόλεμο

Για βιώσιμη λύση στον πόλεμο του Ισραήλ, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα έχει αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 12:00 μ.μ., συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib.

Ακολουθεί η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδέχομαι σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Abdallah, όταν συναντηθήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ήταν μία εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Σήμερα ο πόλεμος στη Γάζα και η ανθρωπιστική καταστροφή μας συγκλονίζουν και μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας. Οφείλουμε να πράξουμε καθετί δυνατό, έτσι ώστε να έχουμε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης, η περιφερειακή ανάφλεξη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου.

Πρωτίστως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά επιπλέον και στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία βάλλεται εξαιτίας της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και της ανασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ως προς την τραγωδία, η οποία εξελίσσεται στη Γάζα, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή διατήρησε μία στάση αρχής. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχύεται και να διοχετεύεται μέσω βιώσιμων διαδρόμων που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής της αναγκαίας βοήθειας σε φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως επίσης την αποκατάσταση των βασικών υποδομών, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας.

Και φυσικά είναι εξίσου σημαντικό να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μελών των ανθρωπιστικών αποστολών, ανθρώπων που διακυβεύουν καθημερινά τη ζωή τους για έναν υψηλότερο ηθικό σκοπό.

Οι σκηνές που όλοι βιώσαμε με επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών ήταν πράγματι πέρα από κάθε λογική.

Πράττουμε από την πλευρά μας ό,τι είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να έχουμε μία βιώσιμη λύση. Και αυτή η βιώσιμη λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω της επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία δύο κρατών.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

η Ελλάδα αποδίδει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στην κυριαρχία και τη σταθερότητα του Λιβάνου. Στηρίζουμε κάθε διεθνή προσπάθεια έτσι ώστε να ενισχύεται ο Λίβανος, η σταθερότητα και η ευημερία του λαού του Λιβάνου.

Το αποδεικνύουμε έμπρακτα με το βάρος που δίδουμε στην UNIFIL, την ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας όμως και κάθε πρωτοβουλία με σκοπό την αποκλιμάκωση στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναγνωρίζουμε το δυσανάλογο βάρος το οποίο αναλαμβάνει ο Λίβανος σε σχέση με την εδαφική έκταση και τον πληθυσμό του ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, κυρίως των προσφύγων από τη Συρία.

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τον αποτελεσματικό έλεγχο των κυκλωμάτων διακίνησης που εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο, υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξία και δημιουργούν συνθήκες για τους μετανάστες, οι οποίες είναι πραγματικά απάνθρωπες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

η Ελλάδα είναι στη διάθεση της φίλης χώρας του Λιβάνου για να συμβάλει στην κατανόηση των απόψεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα διεθνή φόρα.

Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη συνεργασία Ελλάδος και Λιβάνου στο πλαίσιο των περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, όπως επίσης και για την εξαιρετικά εποικοδομητική τριμερή συνεργασία μεταξύ Λιβάνου, Ελλάδας και Κύπρου.

Πριν κλείσω, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ στις πολλές πτυχές της διμερούς συνεργασίας. Συνεργασία η οποία εκτείνεται σε τομείς όπως η παιδεία, με το εμβληματικό παράδειγμα του προγράμματος ελληνομάθειας και υποστήριξης των θεολογικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», στο Πανεπιστήμιο Μπάλαμαντ του Λιβάνου, αλλά επίσης και στην οικονομία, το εμπόριο και την ενέργεια.

Αγαπητέ Υπουργέ,

θέλω να θεωρείτε πάντοτε την Ελλάδα ως μια φίλη χώρα και θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε εποικοδομητικά, ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στη Μέση Ανατολή.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση για εσάς, Υπουργέ. Έχετε πει στο παρελθόν αρκετές φορές ότι είναι πλεονέκτημα της Ελλάδας το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή μπορεί και είναι σε θέση να μιλάει και με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Θα ήθελα να μάθω αν έχουμε αυτή τη στιγμή δίαυλο ανοικτής επικοινωνίας με το Ισραήλ. Και σε τι βαθμό στο μέλλον, στην επόμενη μέρα του πολέμου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτό τον πόλεμο διαταράσσει τη στρατηγική σχέση που έχει με την Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι μια πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει επικοινωνία, έχει πολιτικό διάλογο με όλες τις πλευρές, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και στη Βόρεια Αφρική.

Αυτό μας δίνει την ευχέρεια να παρέχουμε καλές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κεφάλαια του Μεσανατολικού, δηλαδή την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, έτσι ώστε να καταπραϋνθεί η μείζων ανθρωπιστική κρίση, την οποία σήμερα διατρέχουμε, αλλά και από την άλλη πλευρά να είμαστε μέρος μιας ουσιαστικής συζήτησης για την επόμενη μέρα του παλαιστινιακού προβλήματος.

Βεβαίως, είμαστε σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά, με την οποία, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα διατηρεί μια στρατηγική σχέση. Και έχουμε την ευκαιρία τακτικά να ενημερωνόμαστε για την κατάσταση.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη το σημερινό καθεστώς, αντιλαμβανόμενη το γεγονός ότι σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς απαράδεκτης και αντίθετης με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου κράτησης όμηροι Ισραηλινοί, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι μια άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια πραγματική, ουσιαστική ευκαιρία στην ειρήνη.

Προσβλέπουμε και στο σήμερα και στο αύριο των σχέσεών μας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τις φίλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στο επίπεδο αρχών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε αντίθετοι σε κάθε έννοια αναθεωρητισμού και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Πηγή