Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας: Στο Νέο Δελχί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ελληνικά μαχητικά θα ταξιδεύσουν για πρώτη φορά στην Ινδία εγκαινιάζοντας έτσι το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας.

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Αθήνας – Νέου Δελχί αποτελεί η επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ινδία στρατηγός Δημήτρης Χούπης

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», Ελλάδα και Ινδία θα υπογράψουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών κλάδων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων.

Προγραμματίζεται επίσης η συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνουν τόσο η Αθήνα όσο και το Νέο Δελχί, όπως ο «Ηνίοχος» και η «Tarang Shakti».

Στις συναντήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογό του, στρατηγό Ανίλ Σαουχάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, πρόκειται να εξεταστούν διμερή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα μπουν και θέματα εξοπλισμών.

Ελληνικά μαχητικά στην Ινδία

Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Tarang Shakti» έχει κλειδώσει και τον Σεπτέμβριο τέσσερα αεροσκάφη μαζί με το προσωπικό υποστήριξης πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις σε ασιατικό «έδαφος».

Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι τύπος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί κατά την άσκηση, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξετάζει την αποστολή τεσσάρων Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι», καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται και από την ινδική αεροπορία και η υποστήριξή του θα είναι ευκολότερη.

Δεν αποκλείεται όμως να προκριθεί η αποστολή F-16 Viper, αεροσκάφη για τα οποία οι Ινδοί πιλότοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πακιστανικής αεροπορίας και συχνά καλούνται να τα αντιμετωπίσουν σε αερομαχίες.


Πηγή