Οι μαζεμένοι «Κασσελίστας», οι ενθουσιασμένοι κοινοβουλευτικοί και τα «φάλτσα»

Τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, δεν «πετάνε και τη σκούφια» τους

Συγκρατημένα χαμόγελα προκαλούν στην Κουμουνδούρου τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, η οποία κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

Πλέον, στόχος των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το να ανακτήσουν τα πρωτεία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα οποία σε επικοινωνιακό επίπεδο, απώλεσαν από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, όμως, επικρατεί σε μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού προβληματισμός για τα «φάλτσα» των προηγούμενων εικοσιτετράωρων, δηλαδή τις τραβηγμένες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη -που σήμερα τελειώνει την ολιγοήμερη στρατιωτική θητεία του- και τα περί «προσυνεννόησης» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στα οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς.

Συγκρατημένοι οι «κασσελίστας»

Συνομιλώντας με τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως δεν αποτιμούν όλοι με τον ίδιο τρόπο τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας, στη Βουλή.

Τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, δεν «πετάνε και τη σκούφια» τους. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση βγήκε «λαβωμένη» από την όλη ιστορία. Αρχικά γιατί «αναγκάστηκε» -όπως αναφέρουν- ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή και να «απολογηθεί» για τα Τέμπη. Παράλληλα, διότι δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Σταύρος Παππασταύρου, παραιτήθηκαν.

Πάντως, είναι πολύ προσεκτικοί στα σχόλια τους, καθώς δεν μπορούν να κάνουν εντελώς πίσω από την αρχική τοποθέτηση του αρχηγού τους, περί «κοκορομαχιών».

Ικανοποίηση στους κοινοβουλευτικούς

Από την άλλη πλευρά, τα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία σήκωσαν και το βάρος για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια διαδικασία που δεν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, μιλάνε για μια «μεγάλη επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων».

Επίσης, εστιάζουν στο γεγονός ότι τα κόμματα της ευρύτερης παράταξης συνεργάστηκαν αρμονικά, βρήκαν κοινό βηματισμό και πως το «πείραμα» της πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει να αποτελέσει το υπόδειγμα για το μέλλον και για το πως θα πρέπει να δρουν από εδώ και πέρα.

Ο παράγοντας Ανδρουλάκης

Αντικειμενικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε με την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, να πάρει στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων στον προοδευτικό χώρο. Μάλιστα, το έκανε αυτό σε μια περίοδο που ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πράξει κάτι αντίστοιχο, καθώς υπηρετεί την ολιγοήμερη στρατιωτική θητεία του, στη Θήβα.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ είχε ρίξει όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή και ήταν πασιφανές ότι εκείνο διατηρούσε το μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία. Η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, με τους Μιχάλη Κατρίνη και Παναγιώτη Δουδωνή, ήταν μονίμως παρόντες, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Διονύσης Καλαματιανός, ενώ θετικός ήταν και ο ρόλος του Σωκράτη Φαμέλλου. Ωστόσο, φάνηκε ότι ορισμένοι δεν ήταν διατεθειμένοι να βγουν μπροστά στη συγκεκριμένη μάχη.

Προβληματισμός από τα «φάλτσα»

«Οι καλύτερες “πάσες” προς την κυβέρνηση, έγιναν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Η φράση αυτή, αποτελεί κοινή διαπίστωση για όλα τα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «ελαφρότητα» με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ τοποθετήθηκαν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μετατρέποντας αρκετές φορές σύσσωμη την αντιπολίτευση από «κατήγορο» σε κατηγορούμενο», δείχνει δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι στην Κουμουνδούρου επικρατεί νευρικότητα από το γεγονός πως οι πρωτοβουλίες των κινήσεων ανήκουν στον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεύτερον, μοιάζει σαν να επιδιώκουν να «τορπιλίσουν» τις όποιες πιθανότητες συνεργασίας υπάρχει ανάμεσα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, συζητήσεις ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά στελέχη των δύο κομμάτων, υπάρχουν. Επίσης, ο πρώην υπουργός όντως συνέφαγε με κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στα Βόρεια Προάστια, προ ολίγων ημερών και όντως υπάρχουν ζυμώσεις ανάμεσα στους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Όχι, πάντως, για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία έπιασε στον «ύπνο» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ…

Απολύεται και κάνει πάρτι ο Κασσελάκης

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, ολοκληρώνει επί της ουσίας τη σύντομη στρατιωτική θητεία του. Το πρωί θα ορκιστεί και στη συνέχεια θα πάρει την άδεια ορκωμοσίας. Θα επιστρέψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Θήβα, για να πάρει και τυπικά το απολυτήριο του.

Μάλιστα, η «απόλυση» του, σήμερα, συμπίπτει με τα γενέθλια του και για το βράδυ έχει ετοιμάσει πάρτι σε γνωστό μαγαζί του κέντρου της Αθήνας. Αυτή η πρωτοβουλία, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην Κουμουνδούρου, όπως και η πλήρης απουσία του γραφείου του προέδρου από την τριήμερη συζήτηση.


Πηγή