Εξελίξεις από την πρόταση δυσπιστίας: «Ξαναζεσταίνεται» η κουβέντα για την Κεντροαριστερά

Και όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από το «κάδρο» των καταιγιστικών εξελίξεων, τόσο περισσότερο εισέρχεται σε αυτό η Νέα Αριστερά, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης στήριξε από την πρώτη στιγμή τη πρόταση Ανδρουλάκη, χωρίς περιστροφές και μισόλογα

Να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και τη θετική «αύρα» που προσφέρει η συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, επιχειρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει στη Θήβα, μακριά από τις πολιτικές εξελίξεις -τις οποίες πρόλαβε να υποτιμήσει- έχοντας κόψει κάθε «γέφυρα» επαφής με την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και ενώ είναι γνωστό πως αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από το «κάδρο» των καταιγιστικών εξελίξεων, τόσο περισσότερο εισέρχεται σε αυτό η Νέα Αριστερά, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης στήριξε από την πρώτη στιγμή τη πρόταση Ανδρουλάκη, χωρίς περιστροφές και μισόλογα.

Έρχονται κοντά

Το ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν τη συνεργασία των δύο κομμάτων, δεν αποτελεί μυστικό. Και ενώ η όλη ιστορία έδειχνε να πηγαίνει πίσω το τελευταίο διάστημα, η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ήρθε σαν «δώρο» για τον κόσμο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση για κοινή δράση που έχω κάνει εγώ και άλλοι, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι», σημείωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Action 24.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην υπουργού, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το πρόσωπο που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκης συνεργασίας των κομμάτων και των προσωπικοτήτων του χώρου.

Όμως, δεν είναι ο Χρήστος Σπίρτζης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει με θετικό μάτι την όλη πρωτοβουλία. Στην ίδια κατεύθυνση βρέθηκε και ο Γιώργος Βασιλειάδης, που τόνισε πως «είναι υποχρέωση όλων μας να βρούμε κοινό συντονισμό, για να στρέψουμε την πολιτική κλεψύδρα στα Αριστερά», όπως και ο Γιώργος Τσίπρας, που δεν έκρυψε τη θετική διάσταση αυτής της σύμπραξης

Την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χαιρέτησε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, από τα κοινωνικά δίκτυα. «”Μέτωπο Δημοκρατίας” μέσα και έξω από τη Βουλή. Να ενισχύσουμε τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης με την κοινωνία σε ρόλο οδηγού», έγραψε το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε πρόσφατα καταθέσει την πολιτική πλατφόρμα του, η οποία είχε ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, τις συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον της προοδευτικής παράταξης. Υπάρχουν και στελέχη πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Μετά τις ευρωεκλογές θα μπορέσουμε να απευθύνουμε ένα μήνυμα συστράτευσης του προοδευτικού κόσμου», δήλωσε ο νεαρός βουλευτής, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του πως το κόμμα του θα είναι δεύτερο κόμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Μαλακώνουν» οι σκληροί

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φαίνεται πως «μαλακώνουν», κάπως, τη στάση τους και οι υπέρμαχοι της «σκληρής» γραμμής, σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς είμαστε υπέρ της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων», είπε στη τηλεόραση του Σκάι η Θεοδώρα Τζάκρη, με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει, πάντως, κάποιες αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «εμείς πληρώσαμε ακριβά την απλή αναλογική».

Στον «Σκάι 100.3», η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε «θετική» τη συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, αν και απάντησε πως πρέπει να υπάρξει υπομονή και κάθε φορά να προχωρούν τα κόμματα αυτά, βήμα, βήμα προς τη συνεργασία.

«Πυρά» από πρώην, νυν και… «γείτονες»

Την ίδια στιγμή, η «θύελλα» για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, δεν λέει να κοπάσει, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται σφοδρά «πυρά» από τους πρώην συντρόφους του, της Νέας Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ; Εάν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Ακόμα πιο καυστική ήταν Έφη Αχτσιόγλου, που επιτέθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. «Κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ασόβαρες και φαιδρές δηλώσεις του προέδρου σας, δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση να απαντά σε αλλά, αντί να απολογείται. Δεν αξίζει στην κοινωνία αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα έχετε όμως αξιωματική αντιπολίτευση πασαδόρο αιώνια», σημείωσε η βουλευτής της Νέας Αριστερας.

«Στο άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε για “κοκορομαχίες”, ενώ ορισμένα στελέχη του έλεγαν ότι θα συσπειρώσει την κυβέρνηση. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι», είπε στο Action 24, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Αποστάσεις από τη στάση απαξίωσης της πρότασης δυσπιστίας, από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, κρατούν, όμως και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έλιωσε ο πάγος»;

Τους επόμενους δυόμισι μήνες, είναι δεδομένο ότι το θετικό κλίμα ανάμεσα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δεν θα διατηρηθεί. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά οι ευρωεκλογές, που αποτελούν μια ανταγωνιστική διαδικασία.

Επομένως, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, θα κάνουν ότι μπορούν για να ενισχυθούν εκλογικά – ακόμα και να εξαπολύουν επιθέσεις, ο ένας εναντίον του άλλου. Όμως, αυτό είναι κάτι το θεμιτό.

Το μείζον ερώτημα, είναι το αν μετά τις κάλπες του Ιουνίου, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Όλα δείχνουν πως ο «πάγος» ανάμεσα τους έχει «λιώσει» και ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος.

Ακόμα και αν κάποιοι επιχειρήσουν να «τορπιλίσουν» τις συζητήσεις, για να διασώσουν το δικό τους πολιτικό κεφάλαιο, δύσκολα θα το καταφέρουν, καθώς τούς έχει ήδη ξεπεράσει η πραγματικότητα.


Πηγή