Στυλιανίδης: «Χρειάζεται συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών στη θάλασσα»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε πως «υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στη θάλασσα».

«Χρειάζεται συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε ομιλία στη χθεσινή (18/03) «Διάσκεψη για τη Γαλάζια Πρωτοβουλία» που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό (Monaco Blue Initiative Conference).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στη θάλασσα, όπως οι απειλές για τη βιοποικιλότητα, η παράνομη και άναρχη αλιεία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και οι απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το διασυνοριακό έγκλημα.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξισορροπηθούν η οικονομική ευημερία και η διατήρηση του περιβάλλοντος ενσωματώνοντας τις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα της «γαλάζιας» οικονομίας.

Αναφέροντας ως παράδειγμα την απανθρακοποίηση στη ναυτιλία, επεσήμανε ότι τα πλέον οικολογικά καύσιμα, η ενεργειακή απόδοση, η αποδοτικότητα των καυσίμων και οι καθαρές τεχνολογίες στη ναυτιλία ελαχιστοποιούν το οικολογικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων.

«Οι επενδύσεις σε “πράσινα” λιμάνια και παραθαλάσσιες υποδομές, υποστηρίζουν περαιτέρω αυτή τη μετάβαση και διευκολύνουν την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Επίσης, η βιώσιμη ναυτιλία όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων των ωκεανών, αλλά και ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους της “γαλάζιας” οικονομίας για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας, την αύξηση της ανθεκτικότητας των ακτών και την απόκτηση ανταγωνιστικότητας, ένα ζήτημα με μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τη “γαλάζια” οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η διατομεακή συνεργασία είναι το “κλειδί” για την αντιμετώπιση του προβλήματος»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος τη διατομεακή συνεργασία. Προς αυτόν τον σκοπό, ζήτησε να δημιουργηθούν συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της «γαλάζιας» οικονομίας και να γίνουν συζητήσεις με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της επιστήμης, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα και τα ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα για την ανάπτυξη ρεαλιστικών λύσεων.

«Αυτή η συλλογική προσέγγιση είναι μία κατάσταση win – win. Προωθεί την καινοτομία, την ανθεκτικότητα και τη συλλογική δράση και διασφαλίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ευημερίας και της διατήρησης του περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να παράγουμε κίνητρα ώστε να διευκολύνουμε και να προωθήσουμε τέτοιες συζητήσεις», ολοκλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.


Πηγή