Γεραπετρίτης: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου»

Συνάντηση εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Μαυροβουνίου, στην Αθήνα.

Σήμερα (11/03), ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Φίλιπ Ιβάνοβιτς.

Σε ερώτηση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο αυτόν και τόνισε πως «η ελληνική συμμετοχή και παρουσία στα ζητήματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση της Μέσης Ανατολής είναι διαρκής. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου και ιδίως με την Κύπρο με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, και γι’ αυτόν τον λόγο προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης όλων των δυνατών οδών μέσω των οποίων θα υπάρξει μία ανθρωπιστική αποσυμπίεση, έως ότου βρεθεί η οριστική λύση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και μία βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, εκφράζοντας τη βούληση της χώρας μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, σε περισσότερα επίπεδα όπως είναι αυτά της οικονομίας, της συνδεσιμότητας, των μεταφορών και του τουρισμού.

«Σε αυτά τα πεδία, οι δύο χώρες καταγράφουν ήδη σημαντικές δράσεις», επεσήμανε και ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, με την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ποντγκόριτσα. «Συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός να καταστεί η Ελλάδα ο πλέον δημοφιλής θερινός τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό των πολιτών του Μαυροβουνίου», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο, «βλέποντας» μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης. Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα προτεραιοποιεί απευθείας επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας επικοινωνιών, της καινοτομίας, καθώς και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε ό,τι δε αφορά τα έργα υποδομών, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αδριατικής – Ιονίου είναι κρίσιμη για την περιφερειακή διασυνδεσιμότητητα.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. «Πάγια θέση μας είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα. Ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα πρωτοστατεί και διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς τον σκοπό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές πως η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών πρέπει να διέπεται από την αρχή των ίδιων επιδόσεων και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει το Μαυροβούνιο ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την πλήρη ευθυγράμμιση της Ποντγκόριτσα με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συσπείρωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την παγκόσμια ειρήνη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μία περίοδο που οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και πλήττουν το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει στο Μαυροβούνιο τεχνική βοήθεια που αφορά στην ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε διάφορα πεδία δράσης», τόνισε.

Μάλιστα, αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε προσφωνώντας τον Μαυροβούνιο Υπουργό Εξωτερικών ως γνήσιο φιλέλληνα που έχει αφιερώσει την επιστημονική του ζωή στη μελέτη και τη διδαχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τη διάδοση των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.


Πηγή