Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα ΑΕΙ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων

Στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν συνεχεία, συγκεκριμένα στις 13:30, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmed Al Jaber, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ η συζήτηση ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και Νίκη, επικαλούμενοι τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που απασχολεί τη βουλή τις τελευταίες μέρες, καθώς ακόμα και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση της παρέπεμψε την σχετική ετυμηγορία στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας) να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό μελών (50) προκειμένου να προχωρήσει στην σχετική ενέργεια, παρότι τελικά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εργαλειοποιούν το ζήτημα των Πανεπιστημίων για να δημιουργήσουν αντικυβερνητικό μπλοκ και όχι γιατί ενδιαφέρονται για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του, η οποία γίνεται ακριβώς τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, πέρα από την ουσία της νομοθετικής παρέμβασης, θα θέσει τον στόχο η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να κρατήσει περισσότερους φοιτητές και καθηγητές εδώ, ενώ θα ασκήσει σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση, με έμφαση στις σπουδές σε μη κρατικό πανεπιστήμιο του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και στη θολή στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Θα σταθεί ιδιαίτερα στις κυβιστήσεις του κ. Ανδρουλάκη, ενώ θα ασκήσει κριτική και στην χθεσινή δήλωση του Δημ. Κουτσούμπα ότι η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies».

Θα υπερτονίσει μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι υπέρ των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και ότι η αντιπολίτευση με την υποκριτική της στάση μπαίνει στο περιθώριο των εξελίξεων.


Πηγή